Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2011 09:11 - Започва Банско джаз фест
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
3



 От 6 до 13 август в Банско ще бъде 14-то издание на Международния джаз фестивал.
По традиция събитието официално ще бъде открито на 8 август с концерт на Биг бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев.
В събота обаче концерти ще изнесат Диксибенд от Тетевен и Лили Иванова. В неделя ще се представят българските Ансамбъл Тракия, Балкански коне и Албена Вескова квинтет.
В програмата на фестивала ще вземат участие вокалистите Васил Петров и Мери Танева (на снимката).
За втори път в Банско ще гостува украинската акапелна формация "Джазекс бенд". Виртуозни певци, шестимата от "Джазекс бенд" използват гласовете си като музикални инструменти. Репертоарът им включва джаз стандарти, аранжименти на оригинални украински мелодии.
В понеделник ще чуем и една от най-големите звезди на съвременната американска джаз сцена Джаки Райън, заедно с легендарния пианист Лари Вукович и неговото трио. Групата "Джайв Ейсес" от Великобритания наскоро получи току-що получи престижната награда Silver Telly Award за хита "Bring Me Sunshine" . Видеото към песента е посетено повече от 1 милион пъти в YouTube за съвсем кратко време. Атрактивен и артистичен, Йони Видал /Испания –Белгия/ гостува с латино проект и няколко великолепни музиканти. Авторът на "In the Summer Time" Рей Дорсет, основател на групата "Мънго Джери" ще бъде в Банско за първи път. Той вече е идвал в България като гост на "Златният Орфей", но преди десетилетия. Сред най-известните имена от световните сцени е и саксофонистът Рик Маргица. Той е гост-солист на Мая Нова квартет. Мая е българка, която живее и работи в Сингапур, а на българска сцена не се е изявявала от почти 10 години.
Още една българка, живееща в чужбина, Боряна Димитрова и нейният немски квартет ще забавляват публиката на 11 август. От Египет пристига "Перкъшън шоу" – виртуози на ударните инструменти с различна концепция за сценично представяне.
За първи път ще чуем турски бенд - Анкара комбо бенд със солистка Елиф Теджер. Унгарската джаз вокалистка Марта Тели и нейното трио идват, благодарение на сътрудничеството на фестивала с Унгарския културен институт.
Камелия Тодорова и триото на Живко Петров подготвят ретроспективна програма – джаз аранжименти на познати и обичани пиеси. /БГНЕС


Тагове:   банско,   джаз фест,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030021
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930