Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 16:19 - Прогнозата на "Дневник" за отражението на дълговата криза у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
1



Прогнозите за навлизането в нова глобална рецесия и дълговите проблеми в САЩ и еврозоната вълнуват не само икономистите и бизнеса, но и всеки човек, който си задава въпросите как това ще се отрази на доходите, спестяванията му и страната, пише икономическото издание "Дневник".


Ако има нова глобална рецесия, по какъв начин тя ще се отрази върху България?

Първият ефект ще е върху компаниите износители - свитото търсене в чужбина ще намали продажбите им там. Това ще ги принуди да съкратят разходи и персонал, което ще доведе до по-висока безработица тук, по-ниски доходи и допълнително свиване на потреблението. Нова глобална рецесия би означавала и по-малко инвестиции в световен мащаб, което ще ограничи и без това свитите потоци към България.

Слабото инвеститорско доверие и несигурността ще направи и местния бизнес по-малко склонен да инвестира и да тегли банкови заеми. Самите банки също биха затегнали критериите за финансиране. Така комбинацията от свито потребление, безработица, замразени инвестиции и затегнато банково кредитиране ще доведат до нулев, анемичен икономически растеж или нова рецесия. Икономическите цикли все пак показват, че когато има повторна рецесия, тя е по-слаба от първата и с по-малки ефекти. Основният риск е, че може да доведе до дълга стагнация.

Свалянето на рейтинга на САЩ и други държави заплашва ли и българския? Има ли опасност от дългова криза на страната?

Рисковете тук са изключително малки. България има едно от най-ниските съотношения на държавен дълг към БВП не само в ЕС, но и в света. Към края на юни той е 13.9%. Гарант за ниския риск е и решението на "Муудис" (агенция която се счита по-консервативна към страни с валутен борд) да повиши рейтинга на страната ни през юли.

Да очакваме ли по-високи лихви по кредитите в България?


Нивата на лихвите в България са свързани с риска и цената на ресурса, който банките си осигуряват за кредитиране. При последната криза в страната те се повишиха заради по-високия риск и поскъпналия ресурс - основно депозитната война, при която банките се бориха за повече депозити и която доведе до ръст на лихвите по тях, а от там и на заемите. По-високи лихви в чужбина биха означавали по-високи и тук, доколкото банките се финансират от чужбина. През последните години обаче делът на външното финансиране се сви значително.

Как спадовете на финансовите пазари се отразяват на спестяванията ми?

За хората, които спестяват само в депозити, реален ефект няма. Такъв обаче има при тези, които залагат на алтернативни инвестиции. Сривовете в чужбина се прехвърлиха и върху Българската борса. По-ниските стойности на акциите ще се отразят върху портфейлите на взаимните и пенсионните фондове, които инвестират немалка част от активите си в ценни книжа. От срива са засегнати и всички българи, родени след 1959 г., които са на трудови договори и се осигуряват в задължителните допълнителни пенсионни фондове, тъй като по-ниските цени на акциите намаляват парите им за бъдещи пенсии. При валутите - въпреки че дълговите проблеми започнаха първо в еврозоната, засега еврото има предимство пред долара най-вече заради понижения рейтинг на САЩ.

Ще растат ли цените на стоките и услугите?

Заради очакванията за нова глобална рецесия цените на петрола се понижиха, което би означавало и по-евтини горива. Цените на храните обаче продължават да са високи, което се свързва предимно с недостига им в глобален мащаб. Повечето прогнози сочат те да останат такива и в бъдеще. За България Министерството на финансите очаква през тази година инфлацията да е 3.85%, а догодина - 3.35%.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996225
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031