Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 12:25 - Иван Тотев пред бTV: ГЕРБ няма да разпъва чадър над никой от членовете си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1937 Коментари: 0 Гласове:
2



Лидерът на ГЕРБ в Пловдив и кандидат за кмет на управляващата партия Иван Тотев обясни тази сутрин пред bTV, че партията няма да разпъва чадър над никой от членовете си.

Ето как се разви историята с арестувания партиец-предприемач и измамник в сутрешния блок на bTV:

Водещ: Знаете, над 200 българи бяха ужилени в схема за фалшиви почивки на море. Потърпевшите, които са от цялата страна, са платили между 350 и 400 лв. за почивка на Малдивите а другите на остров Корфу. Сред измамените, оказва се, има депутати и полицейски началници. Пловдивската икономическа полиция арестува един от организацията "ГЕРБ - предприемачи в града под тепетата". Срещу 37-годишния Венелин Качаков вече са повдигнати обвинения за извършване на измама в особено големи размери. Той е заподозрян в източването на минимум 600 000 лв. Как точно е била осъществена измамата, репортаж от Пловдив на Емил Кацаров.

Репортер: В началото на месец юли, докато сърфира в интернет, Георги Костадинов се натъква на атрактивна оферта на остров Корфу. Рекламата обещава едноседмичен олл-инклузив пакет само за 350 лв. Георги и съпругата му решават да се възползват. От сайт за колективно пазаруване резервират 2 туристически ваучера на стойност 700 лв. Георги Костадинов е озадачен от факта, че от фирма "Еврохолидейс" настояват плащането да стане единствено по банков път, а не на място в офиса.

Георги Костадинов: И ми изпратиха фактура, която беше с доста малък номер - номер 4, ми направи впечатление. На стойност 700 лв. беше тази фактура, колкото е цялата почивка. И другото съмнително нещо, което беше, но на момента не ни направи впечатление е, че задължително трябваше да се доплати по банка доплащането от 490 лв.

Репортер: Преди 2 дни Георги получава обезпокоителен e-mail от управителя на интернет платформата, където е резервирал туристическите ваучери. Оказва се, че туристическата фирма "Еврохолидейс", която е партньор на въпросния сайт, е завлякла още 225 души, които са платили между 350 и 4000 лв. за почивка на Малдивите и остров Корфу. Измамата лъсва на 3 август, когато става ясно, че офисът на "Еврохолидейс" е необитаем от няколко дни и никой не отговаря на телефонните обаждания.

Управителят на интернет сайта, който рекламира офертите, все още не може да повярва, че е станал жертва на измама.

Управител на сайта: Тази фирма е потърсила нас в началото на юни месец като се представиха, че откриват нов бизнес, свързан с туризъм. Преди това са се занимавали със строителство, състоятелни хора и т.н. Така че искаха да предложат една така сравнително интересна оферта, която, между другото, по наши проекти изглеждаше съвсем реалистично да може да бъде постигната и като цени, и като други обстоятелства.

Гражданка: Офертите са били промотирали като такива на стойност с 50-55% по-ниска от обичайната и съответно са предизвикали голям интерес.

Репортер: Според съседи, туроператорската агенция се появила на ул. "Константин Стоилов" преди 2 месеца. Никой обаче не знае със сигурност кога точно служителите на фирмата са изчезнали.

Гражданка: Ами аз не ги познавам изобщо, защото се връщам от майчинство и съм тук в офиса от 2 седмици. Интересното е, че 2-3 дена поред ме питат хора за някаква фирма, и аз тогава забелязах, че има туристическа агенция. И може би на ден по 3-4 човека ме питат

Репортер: В края на юли банковите сметки на "Еврохолидейс" са опразнени, а следите на парите, събирани за почивка на Малдивите и Корфу, се губят.

Гражданка: Фирмата, сочена за организатор на екскурзиите, не е извършвала резервации и плащания към съответните хотели, за които е посочила, че организира екскурзия.

Репортер: Според Георги Костадинов, още в края на месец юни от интернет платформата са разполагали с информация, че партньорите им от "Еврохолидейс" не са коректни към клиентите си.

Георги Костадинов: При условие, че още юни месец срещнах по форумите информация, че били предупредени за несъстоятелност или както искате го наречете, на фирма "Еврохолидейс" и доста хора се питат дали това не е някаква съвместна игра.

Управител на сайта: Дори да сме знаели предварително, ние не сме органът, който може да ги съблюдава юридически дали те имат някаква изправност или неизправност.

Репортер: Собственикът на "Еврохолидейс" е от ромски произход и до скоро е получавал социални помощи. Компанията е препродадена през месец април. В момента собственикът - Георги Христов е обявен за общонационално издирване. Най-вероятно той е поставено лице. От интернет платформата обявиха, че ще върнат парите на всички ощетени клиенти и ще заведат дело срещу "Еврохолидейс".


Водещ
: Сега ще се чуем с г-жа Росица Боянова. Тя е финансов инспектор и също, по ирония на съдбата, е сред ужилените и измамените. Добро утро, госпожо.

Росица Боянова: Добро утро, г-н Николаев.

Водещ: Можете ли да ни кажете Вие кога и как разбрахте, че сте измамена и за Корфу или за Малдивите си платихте за тази екскурзия и тази почивка?

Росица Боянова: Значи, аз закупих ваучер за почивката за остров Корфу, която трябваше да се осъществи от 27 август. В събота следобед ми се обадиха по телефона от рекламната агенция "Грабо" и ме информираха, че няма да се осъществи моето летуване, тъй като техният партньор "Еврохолидейс" от 4 дена е в неизвестност, и че вече има група от туристи, които не са осъществили подобно пътуване до острова.

Водещ: Колко лева - 350 за Вас ли дадохте, или повече пари - за цялото Ви семейство?

Росица Боянова: Значи, ние щяхме да пътуваме двама човека, два ваучера са по 350 лв. плюс 100 лв. за пътуване с автобус на фирмата.

Водещ: Вярвате ли, че ще Ви върнат парите, понеже сайтът също се счита за жертва на измамника - фирмата "Еврохолидейс" и уверяват, че ще се опитат да Ви компенсират? Казаха ли Ви това още с обаждането за проваленото лято?

Росица Боянова: Ами вижте какво, фактът, че ми се обадиха от този сайт и звучаха доста притеснително, смятам, че ще ми се да вярвам, че ще бъдат така коректни да компенсират нашите разходи, защото все пак тази услуга, която предлагат - продажбата на тази почивка, става през техния сайт и, според мен, те също носят някаква отговорност.

Водещ: За репутацията им е добре всичко да завърши нормално.

Росица Боянова: Моля?

Водещ: Казвам, че за репутацията им е добре наистина да Ви компенсират поне дотолкова, доколкото могат. Полицията е извършила вече арести. След малко ще стане дума за един от арестуваните, който е част от структурата "Предприемачи - ГЕРБ" в Пловдив. Кажете Вие, като финансов инспектор, от тази информация, която получихте и от медиите, и интересувайки се за парите си, смятате ли, че това е доста добре замислена предварително схема за ужилване на хора като Вас или е някакво импровизирано решение в крачка да не върнат парите, или напротив - замислено?

Росица Боянова: Не, аз първо не желая в разговора да участвам като финансов инспектор, а като частно лице. Не мога да гадая дали е предварително замислена акция, но за съжаление, лошото е, че се случва, и че много хора провалят почивките си и отдиха си, летния си отдих по този начин.

Водещ: Знаете ли кои са другите пострадали, влязохте ли в контакт с тях? Твърди се, че няколко народни представители са сред ужилените и полицейски началници.

Росица Боянова: О, нямам такава информация. Зная за мои близки, които щяха да пътуват в групата.


Водещ: Благодаря Ви. Пожелавам добро развитие за Вас по този неприятен случай. Кой е арестуваният Венелин Качаков - един от арестуваните.
Наша проверка показа, че това е една от основните фигури на ГЕРБ в Пловдив. През 2009 г., след като ГЕРБ спечелва изборите, Венелин Качаков става изключително активен в спонсорство на различни благотворителни акции под егидата на местната организация. Качаков е сред основателите на структурата "Предприемачи - ГЕРБ". Нека видим кратка ретроспекция на благотворителността на Качаков.

Репортер: Венелин Качаков подарява мобилни телефони на млади хора в затруднено положение и става спонсор на бала им. Всичко това се случва под егидата на кандидата за член на европарламента от ГЕРБ - Стефан Шилев. Кметът на район източен - Петър Петров черпи над 100 инвалиди и хора с увреждания с тържествен обяд в ресторант "Класик". Сметката плаща Венелин Качаков. ГЕРБ - Пловдив подарява екскурзия на 56 членове на Съюза на инвалидите. Екскурзията се провежда по идея на областния председател на ГЕРБ Иван Тотев. Сметката плаща Венелин Качаков. "Предприемачи - ГЕРБ", чиито член е Венелин Качаков, е национална структура на политическа партия ГЕРБ, учредена на 5 октомври 2008 г. Целта й е да подпомага малкия и средния бизнес.


Водещ: Инж. Иван Тотев - областен координатор на ГЕРБ за Пловдив, лидер на партията, а мисля и кандидат за кмет, ако не бъркам, е на пряката ни линия. Добро утро.

Иван Тотев: Добро утро.

Водещ: Кажете, г-н Тотев, коментара Ви дотолкова, доколкото единият от арестуваните видяхме по какъв начин работи с ГЕРБ.

Иван Тотев: Коментарът е кратък и няма как да бъде по-различен. За нас е важно законът да бъде над всички. Това, което имаме като информация до сега, ще изчакаме и Икономическа полиция да излезе със заключение, прокуратурата, знаете, работи по случая. ГЕРБ, естествено, има механизми да реагира и не се съмнявайте, че това ще се случи. За нас е важно наистина върховенството на закона и това, което показва дори този случай е, че чадър за никой не може да има и няма как да има. Смятам, че българските граждани през 2009 г. гласуваха точно за това и това, което наблюдавате по никакъв начин не може да бъде разтълкувано по друг начин, освен като криминални деяния и надявам се такова да бъде и заключението. Все пак ние не можем да раздаваме правосъдие.

Водещ: Това сдружение -"Предприемачи - ГЕРБ", сред учредителите на което е арестуваният с подозрение в измама и завличане на толкова много пари -г-н Качаков, това сдружение... някакво пресяване имаше ли? Какъв е моралът, почтеността на тези хора в някаква посока, защото ходят, снимат се с Вас, подкрепят Ваши инициативи.

Иван Тотев: Така е, но имайте предвид, че ГЕРБ в Пловдив наброява близо 2000 човека и ние за моралните качества на всеки един, особено в бъдеще време не можем да коментираме.

Водещ: Това е учредител. Те са 5-6 човека, а не 2000. През 2009 г. февруари месец. Става дума за "Предприемачи - ГЕРБ".

Иван Тотев: Точно така. За моралните качества никой не може да прогнозира в бъдеще какви действия може да има. За това има компетентни органи, които се занимават с всеки един такъв случай. Аз тук мога да цитирам и премиера Борисов, че калпазани могат да се проврат навсякъде, но за това има съответните институции и органи, които трябва да се занимават със случая. В случая ние точно това наблюдаваме.

Водещ: Няма ли да го изключите от партията или ще чакате осъдителна присъда, примерно?

Иван Тотев: Естествено, че не. Вчера говорих с ръководителя на районната организация, към която принадлежи въпросния господин, има такова предложение вече на Изпълнителна комисия. Не се съмнявайте, че Изпълнителна комисия ще се занимае с този случай.

Водещ: Кои са депутатите и полицейските началници, които в целия този скандал се чуха с Вас и разбрахте, че са сред пострадалите си в качеството си на граждани, в качеството си на клиенти?

Иван Тотев: Не знам от къде тръгна тази информация. С депутатите, с които имах възможност да коментирам случая, сред тях няма такива, така че аз поне нямам такава информация.

Водещ: За депутати от ГЕРБ - Пловдив става дума, нямате информация да са сред ужилените?

Иван Тотев: Нямам такава информация. Смятам, че по-скоро няма такива депутати.

Водещ: А какви са Ви впечатленията от самия бизнесмен? Той е предприемач, популярен в Пловдив със своята показност, доколкото чета впечатления от него на съгражданите му. Вашите впечатления какви са?

Иван Тотев: Това, което видяхме в анонса, са част от инициативите на "Предприемачи - ГЕРБ". Той е участвал в тях, но имайте предвид, че към тогавашния момент поведението е било едно, сега поведението е друго, така че съответно компетентните органи ще се занимаят със случая. Все пак аз Ви казвам, че ние в ГЕРБ нямаме критерий, по който да измерваме вътрешните морални качества и бъдещите действия на всеки един човек.

Водещ: Вие лично не го ли познавате?

Иван Тотев: Моля?

Водещ: Лично не го ли познавате? Не се познавате?

Иван Тотев: Познаваме се от съвместната работа и това, което анонсирахте преди малко, но все пак такива действия, инициативи правим в последните 5 години, така че...

Водещ: А какви са Ви впечатленията - широкоскроен човек, подкрепя всякакви инициативи, добри впечатления имахте, така ли?

Иван Тотев: В личностен план не бих исках да коментирам и няма как да имам дълбоки впечатления, имам професионални впечатления от това, което има като инициативи, но това са инициативи, в които са участвали изключително много членове на ГЕРБ и постоянно има такива инициативи в Пловдив. Не смятам, че от това, което видяхме, е имало нещо, което да буди притеснение. Това, което сега се случи към настоящия момент, естествено, има такива... компетентните органи ще се занимаят със случая.

Водещ: Понеже го познавате, казахте не дълбоко, вярвате ли, че това е предварително много добре измислена схема?

Иван Тотев: От анонсите и от това, което виждаме, е добре измислена схема и трябва да се докаже какво е нивото на участие на въпросния господин.

Водещ: Не очаквате да е някаква провокация с цел да опетни репутацията на ГЕРБ в града или да засегне и Вашата кампания? Не смятате, че това е някакъв политически балон?

Иван Тотев: Вижте, за нас е важно на гражданите да стане ясно, че в ГЕРБ няма чадър за никой. Точно това, за което ние сме анонсирали през 2009 г. и Вие го виждате в постоянната работа на Министерството на вътрешните работи. Членството в дадена политическа партия изразява личен момент, но по никакъв начин не служи за прикритие, за чадър и точно това се вижда в момента.

Водещ: Спонсор на нещо друго, което пропуснахме, бил ли е г-н Качаков по отношение на ГЕРБ?

Иван Тотев: Не мога да Ви кажа. Според мен това, което видяхме, мисля, че са част от инициативите и не би трябвало да водим такъв списък и ние /.../

Водещ: Не, не, дарения дали е давал? Знаете колко е актуална темата и за даренията, свързани с МВР. Бил ли е дарител на нещо друго?

Иван Тотев: Мисля, че проверките, които направихме през вчерашния ден, говорят категорично към отрицателен отговор.

Водещ: Не е бил дарител на структурата, но тези 3 инициативи, които видяхме, до там се ограничава благотворителността му?

Иван Тотев: Абсолютно.

Източник: Plovdiv24.com




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029661
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930