Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 17:26 - Цветанов обеща от 1 септември да спре даренията за МВР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
4



Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че МВР няма да приема дарения от фирми и граждани от 1 септември тази година, съобщава "Труд". Той добавил, че ще подпише заповед до звената на министерството на 15 август. От коментара му не се разбира какво пречи забраната да се въведе веднага и какво налага пускането на "окръжното" да се забави с над половин месец.

От вестник "Труд" става ясно, че той "благодарил" на изданието му за "принципната позиция" по темата с даренията. В коментар от преди ден вестникът призова МВР незабавно да спре даренията, защото те са малка сума в сравнение с бюджета на ведомството, но всяват големи подозрения. Повече от 3 месеца преди "Труд“ редица други български медии изразиха същата принципна позиция, но Цветанов не само упорито отказваше да спре даренията, но и пламенно ги защитаваше.

Първо БТВ излъчи разследване, което показа списъци с номера на автомобили, собственост на фирма-дарител на МВР, които не трябва да бъдат спирани. След това Mediapool изкара общата сума на даренията, а в поредица от материали вестник "Сега" писа за разследвани и осъждани лица, както и близки до властта фирми също даряват на МВР по неясни причини - все факти и досега непризнати публично от министерството. След тези журналистически разкрития същата принципна позиция бе повторена и в доклада на ЕК от 20 юли, но Цветанов отново не предприе мерки като пренебрегна заповедта дори и на премиера Бойко Борисов от 21 юли.

В началото на седмицата МВР си призна, че укрива от публичните отчети милиони левове от дарения в натура, като само за първата половина на тази година сумата е в размер на 3.6 млн. лева.

Пред "Труд" в сряда Цветанов добави, че премиерът Борисов е обещал да намери бюджетни пари, а МВР ще анализира към кои звена да се насочат, за да компенсира спирането на даренията.

В същото време пред вестник "Сега" говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че "всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности".

"Още нямаме писмо с обяснение от България за критиките в последния доклад на ЕК по повод даренията за МВР, но щом го получим, ще го прочетем с голямо внимание", допълни той.


Тагове:   мвр,   Цветанов,   дарения,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031726
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930