Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 09:44 - Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на изборите до 27 септември
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2011 09:45


Българите в чужбина, които искат да гласуват на президентските избори наесен, трябва да изпратят заявление с личните си данни и собственоръчно поставен подпис до съответното консулство или дипломатическо представителство до 27 септември. Документът може да бъде изпратен чрез и-мейл в сканиран формат, по пощата и да бъде подаден на място. Тези правила за провеждането на изборите за държавен глава разясни днес постоянният секретар на Министерство на външните работи Ради Найденов.

За да се открие секция за гласуване в град, в който България има консулство или дипломатическо представителство, са необходими поне 20 заявления от български граждани, живеещи там. "Дали местата за гласуване ще бъдат в самата сграда на представителството ни или другаде, зависи от правилата на съответната страна, както и дали ще разрешат отваряне на друго място", напомни постоянният секретар.

образец на заявлението, публикуван на страницата на МВнР.

В населени места, в които държавата няма представителство, са нужни най-малко 100 заявления за отваряне на секция. При такива случаи, Външно министерство се надява на подкрепата на български организации и групи от студенти, които да помогнат с организирането на изборна секция. Министерството пък е длъжно да изпрати поне един свой представител във всяко място за гласуване.

След като изтече срокът за подаване на заявления, министерството ще предостави информация на Централната избирателна комисия за това къде има достатъчно подадени искания, за да бъдат определени и местата за секционни избирателни комисии.

За да се предотвратят изборни манипулации, всяко заявление за гласуване зад граница ще бъде препращано автоматично и към министерството на външните работи, обясни още Найденов. Министерството пък ще ги препраща за проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Освен, че проверява верни ли са данните за ЕГН и име, ГРАО, ще е отговорна за заличаването на тези имена от избирателните списъци в страната.

Пак за да предотврати възможности за фалшификации на вота, министерството ще публикува на страницата си, както и на интернет адреса на съответните консулства списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната и номера и адреса на секцията, където те ще подадат гласа си. "Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства осигуряват възможност всеки избирател да може да прави справка в списъка по единен граждански номер", гласи още изборния кодекс.

При гласуването зад граница като документ за самоличност се приема международният паспорт, личната карта и военна карта за военнослужещите, но те трябва да бъдат валидни. При изтекла валидност, правото на глас може да се упражни с талонче за подадени нови документи, допълни Найденов.

Изборните книжа ще се изпращат електронно към България, обясни още постоянният секретар. На предишните парламентарни избори бюлетините и протоколите от гласуването се изпращаха само чрез дипломатическа поща, което не само, че забави окончателното обявяване на резултатите, но и чували с бюлетини бяха изгубени от посолството в САЩ -
изхвърлени заедно с торбите с боклук.

Бюджетът за изборите в чужбина е 500 хил. лв., въпреки че при първоначалните си разчети министерството е поискало с 10-15% повече. В сумата е предвиден вариант за президентски избори в два тура, а ако останат пари, те ще бъдат върнати в държавния бюджет. От министерството обясниха, че няма да плащат командировките на представителите на партиите в секциите зад граница.


Новите генерални консули заминават до края на август
До края на месеца новите генерални консули ще са вече в мисиите, за да организират подготовката на изборите - така постоянният секретар на министерство на външните работи Ради Найденов отговори на въпрос очаква ли да има ли проблеми в организацията на вота зад граница в държави, където бяха огласените дипломати, сътрудничели на Държавна сигурност.
В края на май правителството назначи девет нови генерални консули в Солун, Истанбул, Мюнхен, Шанхай, Лос Анджелис, Чикаго, Дубай, Санкт Петербург и Торонто, след като предшествениците им на тези постове бяха огласени като сътрудници на ДС и върнати в София. През декември м.г. проверка на комисията по досиетата показа, че близо половината бивши и настоящи български дипломати са били вербувани от ДС, президентът Георги Първанов обаче отказа да отзове посланиците с досиета.


Образец на заявлението, публикуван на страницата на МВнР  Изтегляне




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031957
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930