Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 09:43 - Остър глад на фирмите за квалифицирани инженери
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0От Българската стопанска камара (БСК) настояха в петък държавата да не финансира обучението в ненужни за бизнеса специалности, които произвеждат непотребни кадри, които в последствие се оказват безработни. “От бюджета на бедна България сега се плаща за обучението на ненужни специалисти“, коментира Даниела Симидчиева от центъра за професионално обучение към БСК.

Тя заяви, че 30% от регистрираните в бюрата по труда са безработни икономисти и юристи, а университетите продължават да бълват такива кадри, тъй като специалностите са модерни и има голям поток от кандидати да ги изучават. Близо половината от студентите у нас изучават стопански науки, а едва 20% - технически, за каквито специалности фирмите изпитвали остър глад.

Някои предприятия дори се канели да изнесат бизнеса си в съседни страни заради липсата на квалифицирани кадри, обяви зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той даде пример, че подобни намерения имали фирми в сферата на електротехниката, машиностроенето и химическата промишленост като се ориентирали към съседни страни като например Турция. “В момента у нас има хора с инженерно образование, които обаче от години не се занимават с това и са деквалифицирани, а бизнесът се нуждае от хора с модерно образование“, каза Колев. Той коментира, че липсата на квалифицирани кадри пречи цялостно на инвестициите у нас.

Държавни пари само за специалности поръчани от бизнеса

Затова от камарата искат държавата да започне да финансира само специалности, от които бизнесът има нужда след предварителни консултации с браншови и синдикални организации. Така в определени специалности приемът ще бъде свит, а в други направо преустановен. Освен това от БСК настояват при акредитацията на висшите училища да се дават по-високи оценки за нужните на бизнеса специалности.

Освен технически кадри липсвали още специалисти, които да произвеждат високотехнологични продукти, на висш и среден медицински персонал. “Все повече са лекарите, учещи езици за работа в чужбина, а и завършващите специалисти заминават директно на работа навън“, посочи Симидчиева. Тя обясни, че причина за тази тенденция са ниските заплати и ситуацията в сектора – все по-честите коментари за корупция и лекарски грешки.

Е-регистри за образованието на всеки българин

За отчитането на нуждите на бизнеса от БСК предлагат да се създадат електронни регистри на образователния и квалификационния профил на всеки гражданин на страната, който да се попълва се от образователните и обучителните институции и регистър на специалистите по отрасли и възрастов състав.

За да се спре тенденцията на увеличаващ се брой отпадащи от училище деца, от камарата предлагат сега съществуващите наказателни мерки за родителите да се засилят. Според БСК родителите на непосещаващите училище деца трябва да бъдат напълно лишени от всякакви социални помощи.

От камарата предлагат още всяка година да се прави оценка на знанията, уменията и компетенциите на всички, завършващи професионални или висши училища от независимо звено за оценка, външно за системата на образованието. Отделно се трябва да има звена, пред които хората да могат да валидират периодично получени от тях знания от всякакво естество, смята бизнес организацията.

БСК настоява още парите да следват ученика – от детската градина до университета, без значение каква е формата на собственост на учебното заведение. Така, според бизнеса, ще има реална конкуренция между учебните заведения за привличането на ученици.
Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13216963
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930