Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 09:42 - Открива се ловният сезон за птици
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2011 09:42


Над 3500 са новоприетите ловци, завършили курс на обучение и практическа подготовка и успешно издържали изпита за придобиване на право на лов, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, съобщават от Изпълнителна агенция по горите.

Откриването на ловен сезон 2011-2012 г., както всяка година, ще започне с лов на пъдпъдъци, гургулици и гривяк.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за ловностопанските райони, уточняват от Министерството на земеделието и храните.

Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка - до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя.

Организираният ловен туризъм (ОЛТ) за дребен дивеч се извършва съгласно изискванията на ценоразписа за 2011 г. За групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания ловен туризъм той е за не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. По линия на ОЛТ без ограничаване в дневни норми е отстрелът на фермено произведени фазани, патици, кеклици и яребици, разселени в специално устроени интензивни ловища и регистрирани в горските и ловните стопанства. Това важи до изчерпване на утвърдения план за ползване.

Всяка група от чуждестранни ловни туристи задължително се регистрира в стопанствата, като билетите за лов се издават само от директора на ДГС и ДЛС или от упълномощено от него лице.

Данните от проведения лов се вписват в разплащателни протоколи. В тях пълно и точно се отразяват видът и броят на отстреляния дивеч и всички действително извършени услуги. Независимо дали има, или няма отстреляни екземпляри, протоколите задължително се заверяват от Държавната оценителна комисия.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Тази забрана се налага съгласно приложение 4 на Бернската Конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

За предотвратяването на инциденти и нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча от Изпълнителна агенция по горите призовават да се спазва законът и да се следват ловната етика и морал, отбелязва
БТА.

По време на ловния сезон ще има засилен контрол по изпълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, отбелязват от Изпълнителната агенция по горите.

Преди ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов.

Задължително е да се прави инструктаж на участниците в лова, припомнят от агенцията.

В началото на август от Изпълнителната агенция по горите съобщиха за сключени предварителни договори за ловуване на дребен дивеч с чуждестранни ловци предимно от Италия, Испания, Гърция по линията на организирания ловен туризъм, като предпочитани са ловностопанските райони, предоставени на ловните сдружения в Източна и Югоизточна България.



Тагове:   лов,   откриване,   МЗХ,   ловен сезон,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000736
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031