Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 13:43 - Джеймс Пардю: В България нищо не се променя, всичко е политическа драматизация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
1



Няма никаква промяна в ситуацията в България до днес от 2002 г., когато е пристигнал като посланик на САЩ, посочва в интервю за днешния брой на в. "Труд" бившият американски посланик у Джеймс Пардю.

Помолен да коментира огласените в Wikileaks негови грами до до властите във Вашингтон от 2005 г.,  той напомня, че тези документи все още се водят за класифицирани от американското правителство и няма право да ги коментира, но прави сравнение за положението на България сега и когато е пристигнал като посланик през 2002 г.: "Още тогава заявих, че организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и че до онзи момент нито един висш мафиот нито беше арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител. Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка." По думите му организираната престъпност и корупцията продължават да душат България и да пречат на развитието й и "принципно погледнато, няма никаква промяна в ситуацията".

"На мен България ми прилича на голям политически театър - казва още бившият дипломат. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско."

Пардю дава като най-скорошен пример за това случая с лиценза на "Лукойл", определяйки го като "политическа драматизация на най-високо ниво - много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва".

По думите му комбинацията от неуспехите в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение - някои хора само се преструват, че правят нещо -  вредят много на страната. "Така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество. От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик".

На въпрос как си представя България след две години, когато ще има парламентарни избори, Джеймс Пардю посочва: "Честно казано, не виждам как ще се решат проблемите ви с престъпниците и корумпираните дотогава. Надявам се поне, че в един момент ще спре политическият театър. Струва ми се, че българското общество отчаяно търси лидери, които да вземат реални мерки за налагане на върховенството на закона в държавата и да постигнат икономическото развитие, което хората заслужават. Дали това ще стане за 2 години? Не виждам личностите във властта сега, които могат да го направят."

През март т.г. сайтовете bivol.bg и Balkanleaks, българските партньори на Wikileaks, публикуваха нецензурирания текст на грама, която бившият американски посланик Джеймс Пардю е изпратил през юли 2005 г. на службите в САЩ на тема "Организираната престъпност в България".   Части от нея, съдържащи коментари и заключения, бяха публикувани в британския в. "Гардиън" и френския "Монд" .
Документът съдържа раздел "Кой кой е в българската организирана престъпност", в който се проследяват главните действащи лица в нея от началото на прехода. В грамата се посочва, че е в отговор на искане за информация за организираната престъпност в България и на Балканите.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА от в-к "Дневник":

Посланик Пардю според Wikileaks: БСП може да засили руското влияние в икономиката - 31 юли

Wikileaks: Хилари Клинтън иска информация за бизнеса на престъпниците в България - 19 юли

Wikileaks: Посланик Пардю настоявал САЩ да протестират срещу сделката за "Кугар"-ите - 05 май

Новият посланик на САЩ Джон Р. Байърли: Ще вървя по стъпките на Джеймс Пардю - 28 авг

Н. пр. Джеймс ПАРДЮ: Българите трябва да очакват повече от демокрацията - 10 юли




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034798
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930