Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 16:32 - Икономисти: Изборите наесен ще бъдат финансирани от черния сектор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1107 Коментари: 1 Гласове:
3



Правилна ли беше акцията на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов срещу два данъчни склада на "Лукойл Нефтохим" – най-големият играч на пазара на горива у нас? Питам ви, защото съдът спря изпълнението на заповедта на Танов, а съдебните дела по обжалването ще се проточат достатъчно, за да успее рафинерията да сложи измервателните уреди, което и без санкцията на митниците щеше да стане.

Икономическият експерт на ЕНП Петър Якимов* в интервю на Светла Бъчварова, Mediapool

Правилно Танов отне лиценза, защото има наредба, която важи за всички и трябва да се спазва. Въпросът е защо той не направи това през октомври миналата година, когато изтече срокът, а се сети чак сега в средата на юли.

Защото е била договорена отсрочка, която също не стигна на рафинерията...

Това обаче е нарушение на наредбата, което митниците са извършили. Друг е въпросът доколко наредбата бе изпълнима за предприятие като "Лукойл Нефтохим" – единствената ни рафинерия, която е и структороопределяща. Самият Танов в една от последните си публични изяви каза, че измервателните уреди на нефтения терминал "Росенец" (единият от двата данъчни склада на "Лукойл", на който бе отнет лицензът – бел. ред.), могат да бъдат монтирани за не по-малко от две години.

С други думи – когато има нормативен акт, той важи за всички и трябва да се изпълнява. Това, че е написан некадърно, е отделна тема.

Тоест, когато е писана наредбата, не е бил взет предвид комбинатът и мащабите му?

За съжаление, такава ни е икономиката – имаме един гигантски комбинат и множество малки играчи на пазара, които наистина изпадат в неравностойно положение, защото са изпълнили наредбата, а "Нефтохим" не е. Но такава е действителността – на терминала "Росенец" наистина ще са му нужни още много месеци, за да сложи уредите си.

Целта на измервателните уреди на данъчните складове е да регистрират точно влизащите в склада суровини и излизащата готова продукция. Според директора на митниците Танов, неговия пряк началник – финансовия министър Симеон Дянков и премиера Борисов уредите ограничават максимално черния и сивия сектор в акцизните стоки. Така ли е?

Не. И ще обясня с числа, като ползвам данни на агенция "Митници" и на Министерството на финансите.

За първите шест месеца на годината сравнено със същия период на миналата година са събрани с 50 млн. лв. повече акцизи от горива, сочат официалните данни на Министерство на финансите. Според други данни на митниците, които обаче не са оповестявани публично, разликата между събраните акцизи за тазгодишното първо полугодие и миналогодишното са минус 90 млн. лв., тоест има изоставане от 90 млн. лв.

Откъде идва това разминаване в числата?

Питайте агенция "Митници" и нейния директор, които явно манипулират с числата. Ето данните – през първото полугодие на 2008 г. спрямо същия период на 2009 г. са събирани със 110 млн. лв. повече акцизи от горива. Това е преди въвеждането на Наредба №3 за монтиране на измервателни уреди на данъчните складове. През първите шест месеца на 2011 спрямо същото шестмесечие на 2010 има спад от 90 млн. лв. след въвеждане в действие на Наредба №3.

От какво е този спад? Значи има горива, които "заобикалят" измервателните уреди и излизат на пазара, така ли?

Според агенция "Митници" това вече е невъзможно. Според нас обаче въпреки доброто намерение, с което е направена Наредба №3, тя е неработеща. Написана е милиционерски. Потвърждава се и от събираемостта на акцизите от алкохол и цигари. Защото данъчните складове са за всички видове акцизни стоки – горива, алкохол, пиво и цигари и вече са снабдени с измервателни уреди.

Да, можем да наблюдаваме картината от всяко лято на морето – данъчните "удрят" заведения и там се оказва, че се лее алкохол от бидони, естествено, без бандерол.

Уместно е да напомним какво каза вицепремиерът Симеон Дянков неотдавна по отношение на акциза от алкохол. Думите му бяха следните - след затягане на контрола и монтиране на измервателните уреди, приходите от акцизи върху алкохола са скочили 15 пъти спрямо 2009 г. Данните сочат друго – приходите от алкохол през първото полугодие на 2009 г. са били 40.4 млн. лв. За първото шестмесечие на 2011 г. приходите са 84 млн. лв. Нарастването е два пъти или със 108%, а не петнадесет пъти или 1500%.

Друго, което каза министър Дянков, бе, че благодарение на Наредба №3 и отнемането на лицензите на някои големи производители са се увеличили приходите. Няма отнет лиценз за данъчен склад на голям производител преди акциите на МВР в средата на 2010 г. В сайта на митниците може да се види единственият отнет лиценз, който е на малък данъчен склад, но не и на голям производител.

Тук отварям скоба – още една неистина, която изрече господин Дянков – че финансовото министерство и подопечните му ведомства не са получавали дарения. В началото на 2011 година на агенция "Митници" са дарени две кучета – които се обучават в момента за откриване на наркотични вещества. През 2010 г. са дарени мобилен скенер от голям производител на цигари и три автомобила. Даренията са напълно законни и са необходими и полезни за работата на митниците, и не виждам никаква нужда министърът да ги скрива. Най-смешното е, че тези данни стоят като информация в сайта на митниците и всеки може да ги прочете.

Да се върнем на акциза върху алкохола. Какво е положението там?

За първите 6 месеца на 2010 г. от акциз върху алкохола са събрани 46.2 млн. лв. През второто полугодие са събрани 103 млн. лв. или средно по 17 млн. лв. на месец. През първото шестмесечие на тази година са събрани 84 млн. лв. или средно на месец по 14 млн. лв. Тоест през първото шестмесечие на тази година спрямо последното на миналата има спад от 17,6%, като е известно, че алкохолът не е сезонна стока.

За бирата – през първото полугодие на миналата година са събрани точно толкова приходи от акцизи, колкото и през първото на тази година. А през 2009 г. през първото шестмесечие са събрани с 6% повече акцизи спрямо първото шестмесечие на тази година. А тогава през 2009 г., припомням отново, нямаше измервателни уреди на данъчните складове.

Искам да уточня – в гореизложеното никъде не са отчетени равнищата на контрабандата, а според агенция "Митници" – там, където има измервателни уреди, няма контрабанда. С други думи по времето на тройната коалиция е нямало контрабанда, което е нонсенс.

Как стои въпросът с цигарите като сериозно приходно перо в бюджета от акцизи?

Правителството на ГЕРБ е първото от началото на прехода, което заложи в бюджета най-ниския облагаем обем от цигари. За тази година са заложени в републиканския бюджет приходи от облагане на 10.3 милиарда къса цигари при обмитени 10.8 млрд. къса през 2010 г. и 17.4 млрд. къса през 2009 г. За каква ефективност в Наредба №3 говорим, когато в бюджета е заложен спад. Заложените количества означават 50% нелегален пазар, ако се съди по косвените данни за потреблението и проучванията на НСИ.

Какво излиза, че и с наредба черният пазар си остава?

Не, Наредба №3 легализира контрабандата. Защото, ако преди време е имало съмнения за нивата на контрабанда, сега след влизането на наредбата в сила, не би трябвало да има безакцизен алкохол. Например, отивате на нашето Черноморие, където цената на водката в пакетите "ол инклузив", сметната за литър, е 2.50 лева. Няма водка, чиято цена да е под 7.50 лева при платени акцизи. Цялото ни Черноморие е залято с евтин алкохол, който не е произведен в казаните на дядо Иван, а е същият с бутилирания по магазините, което всеки лабораторен анализ ще покаже.

Как такъв алкохол минава през данъчен склад?

Той се произвежда паралелно заедно с легалния алкохол. Но производителят казва – какво искате от мен – имам измервателни уреди, всичко се засича.

Значи контрабандата е един вид "регламентирана"?

Данните го показват. Данните са от официалните ежемесечни бюлетини за изпълнение на бюджета на Министерството на финансите. Там се обявяват приходите от събран акциз от цигари, алкохол, горива.

Да продължим с официалните данни. За първата половина на годината митниците са обмитили 4.974 млрд. къса цигари или 829 млн. къса средномесечно. За същия период на миналата година са обмитени 5.540 млрд. къса или 923 млн. къса средномесечно. Да, но за първите шест месеца средният акциз се е увеличил от 126 лева на хиляда къса на 154 лева, което даде основание на финансовия министър да твърди, че има по-високо изпълнение на приходи от акциз от цигари.

За второто шестмесечие на миналата година са обмитени 6.6 млрд. къса цигари или средно 1.067 млрд. къса на месец. Изведнъж от Нова година насам средномесечно се обмитяват по 829 милиона къса. Не съм видял в страната да се пуши по-малко, пък и цигарите, както и алкохолът не са сезонна стока.

Като се тегли чертата – колко по-малко приходи от акцизи по вашите изчисления влизат в хазната?

Нашите изчисления сочат, че от несъбран акциз върху цигарите на митниците им липсват около 1,5 млрд. лева на годишна база. От алкохол за една година не се събират около 50 млн. лева. От горива – около 400 млн. лв. Или общо около 2 млрд. лв.

Къде отиват тези два милиарда лева?

Ние говорим за загуба за бюджета. Целта на всяка контрабанда е – взимаш една стока, вкарваш я, без да платиш върху нея данъците и акцизите и я продаваш на населението на половин цена. Това означава, че половината от тези два милиарда отива към различни каси.

Партийни?

Не само, освен към партийни – на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, и към касите на организираната престъпност. Към тези пари прибавете и парите от международен трафик и разпространение на наркотици и получавате как се финансират изборите в България.

Наесен изборите ще се финансират от три основни източника – кражби от обществени поръчки в общините, от международен трафик и разпространение на наркотици и от контрабанда на акцизни стоки.

*Петър Якимов е член на Европейската народна партия (ЕНП) и експерт, кандидат на партията за кмет на София и говорител на Българска легия "Антимафия".



Тагове:   избори,   интервю,   икономист,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. mt46 - !
17.08.2011 18:11
Знаех си, че е така!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024933
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930