Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 10:11 - Попово и Бургас - отличници по усвояване на еврофондовете. Пловдив - порязан по политически причини
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1894 Коментари: 0 Гласове:
7



В условия на криза еврофондовете са почти единственият свеж ресурс за капиталови разходи на местната власт. Около една трета от всички договорени и изплатени евросредства по седемте оперативни програми са отишли в общините, показват данните в ИСУН към края на юли 2011 г. Благодарение на тези средства кметовете могат да оправят течащите ВиК тръби, да запълнят дупките по улицата, да стегнат неугледни училища и детски градини.

От тази възможност най-добре се възползват кметове от ГЕРБ и БСП. Габрово, Бургас и Попово оформят челната тройка, като кметовете на тези общини са се справяли еднакво добре както по времето на управлението на тройната коалиция, така и при правителството на ГЕРБ.

Това показва справка в публичния модул на информационната система за управление на еврофондовете ИСУН, съобщава Медиапул.

Всичките 264 общини в България са кандидатствали за еврофинансиране.

От тях 21 не са успели да спечелят нито едно евро. Това са основно малки селски общини, като единственото изключение е Симеоновград.

Общо кметовете са сключили 1173 договора за над 2.77 млрд. лв. От тях до 243 общини реално са стигнали 664 млн. лв.

Парите от еврофондовете са и силен предизборен коз. Правителството разполага със силни лостове за насочване на тези средства в желана от него посока, което му дава допълнителен ресурс за политически натиск. Появиха се твърдения, че управляващите притискат кметовете на други политически сили да преминат в техния лагер, ако искат да им бъдат одобрени европректите и да получат финансиране. "Имаме феномен - крадене на кметове”, заяви наскоро лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "24 часа" като изтъкна, че управляващите прибягват до натиск, за да "превербуват" кметове.

Топ 10 на най-много договорени и усвоени средства

Към момента е трудно да се установи какво се разиграва зад кулисите. Статистиката обаче сочи, че общини, управлявани от ГЕРБ и БСП, са в топ 10 по равно по най-много договорени и усвоени средства. Сините правят плах опит за промъкване, докато кметовете на ДПС са аут от първата десетка, показват данните в ИСУН .

С резултат 6 на 3 кметовете на ГЕРБ водят в договарянето на средствата. Сред отличниците на управляващата партия са София, Бургас, Габрово, Враца, Сливен и Елин Пелин. Попаденията за БСП са на Радомир, Попово и Смолян.

Същият резултат 6 на 3 се запазва и в разплащането, но в полза на БСП - Перник, Благоевград, Ловеч, Попово, Приморско и Тунджа. По този показател от общините на ГЕРБ най-добре се представят Габрово, Враца и Бургас.

Десетката в договарянето на средствата се затваря от Велико Търново, където кметът е от СДС, а по разплатени пари – от Белослав. Кметът на морската община край Варна Емил Дичев първоначално беше избран с листата на СДС, но следващите два мандата спечели като независим, подкрепен от десни партии. Дичев обичаше да се хвали как през първия си мандат е привлякъл 12 млн. лв. външно финансиране за общината, през втория – 20 млн. лв., а само за първите три години на третия мандат парите вече са 45 млн. лв.

Белослав беше първата община в България с изцяло завършена ВиК система от евроофондовете, като лентата преряза лично премиерът Бойко Борисов. Тогава, през октомври 2010 г., той каза: "Когато един град има активен и деен кмет, на държавата й е много по-лесно".

Два месеца по-късно Дичев е отстранен от власт поради обвинение за подкуп.

Успехът на общините – отличници се дължи именно на усвояването на средствата по ВиК проекти, които са за десетки, а някои и стотици милиони лева. Другият основен ресурс идва от програма "Регионално развитие", по която печелят пари за ремонт на училища, детски градини, улици, пътища, паркове, туристически атракции, градинки, укрепване на свлачища и т.н.

Попово – рекордьор по еврофондове, но хората бягат

Относително малката община Попово (област Търговище) изненадващо се оказва абсолютният шампион в договарянето и усвояването на евросредствата на глава от населението.

На един жител в близо 29-хилядната община се падат по 2440 лв. договорени и 634 лв. изплатени средства.

Дългогодишен кмет на Попово е Людмил Веселинов от БСП, под чието ръководство общината е спечелила 14 проекта, а в други 5 е партньор. Набрал скорост по времето на управлението на тройната коалиция с 12 договорени проекти, кметът продължава успешната си серия и при ГЕРБ с още 7 спечелени проекти.

На практика той няма пропуск по програма "Регионално развитие", по която ремонтира пет училища и четири детски градини (4.9 млн. лв.), седем читалища и общинския дом на културата (4.7 млн. лв.), пътища (5 млн. лв.), домове за сираци (1.4 млн. лв.), детски площадки, улици и алеи (9 млн. лв.) и т.н.

Последният спечелен проект в началото на август е превръщането на античната крепост "Ковачевско кале" в туристически комплекс за близо 4 млн. лв.

Най-големите договори на Попово са за ВиК мрежата и пречиствателната станция - общо за 38.5 млн. лв. По-големият от двата договора - изграждането на инсталацията за очистване от фосфор на отпадните води за 28.5 млн. лв. беше подписан през април 2011 г.

Кметът на беше открит за коментар, но към успехите му отдавна е съпричастен президентът Първанов. На празника на града - 10 юни 2011 г. държавният глава преряза лентата на "малкото НДК" на Попово, както той нарече ремонтираното читалище, в което са вложени 2.8 млн. лв. евросредства. В същото време недоволни местни опозиционери бяха издигнали плакати "Веселинов! За кого са тези тротоари, младите бягат...", "100 милиона усвоени, а община Попово е съсипана и бедна", "Г-н Президент, Веселинов не е пример за успешен кмет!".

Тези упреци са до голяма степен основателни - липсата на работещи предприятия в Попово кара работоспособното население да бяга от общината. Така за около две години близо 6000 души са напуснали общината, показват данните на НСИ.

Очевидно ръководството на общината е успяло да превърне еврофондовете в добре работещ бизнес, но не за всички.

"Галенето дете" Бургас

Кметове, включително и от управляващата ГЕРБ, зависливо наричат Бургас "галенето дете на еврофондовете", а кметът му Димитър Николов определят като "безгрешния". Николов, първоначално беше от СДС, но премина в редиците на ГЕРБ в навечерието на местните избори през 2007 г.

Общината печели с лекота проекти по различните програми както при предишните управляващи, така и сега. Представители на БСП също признават уменията на Николов и дават за пример варненския кмет Кирил Йорданов, който като хамелеон мени партийната си обвързаност, за да е с всяка власт (доскоро БСП, към днешна дата кандидат-кмет на ГЕРБ), но общината не успява да усвоява европейските средства.

А цифрите са показателни - Бургас има договорени 185 млн. лв., от които 24 млн. лв. вече са усвоени. В същото време по-голямата Варна е със 44.3 млн. лв. договорени и 12 млн. лв. разплатени. Кметът Кирил Йорданов дори не успя да приключи в срок проекта за водния цикъл на града и в момента все още се чака решението на Еврокомисята за удължаването му, за да не се загубят парите.

Договорът за най-големия проект на Бургас - за градския транспорт на града от 131 млн. лв. беше сключен преди няколко седмици. Този контракт е дори по-голям с 10 млн. лв. от аналогичен проект за София, което изглежда меко казано странно.

София – отличник в договарянето, зле в изпълнението

София, чийто предишен кмет Бойко Борисов не спираше да се оплаква, че правителството на тройната коалиция ощетява града, навакса договарянето на евросредства, след като Борисов стана министър-председател през 2009 г.

Столична община е първа по договорени средства - 380 млн. лв. От тях обаче са разплатени едва 20 млн. лв., според ИСУН.

Големият "удар" на Столична община идва от един голям договор – 360 млн. лв. за изграждането на завода за боклук. Договорът беше подписан в края на юли, а на 29 август започва строителството на първия етап – депото в местността "Садината".

Другият голям проект, който все още не е отчетен от ИСУН, е за 121 млн. лв. за градския транспорт, подписан преди седмица. Иначе срещу изпълнението на останалите проекти стоят нули. Те са за изграждането на два подлеза и градинки между блоковете (6 млн. лв.), укрепване на свлачище в кв. "Филиповци" (830 хил. лв.), корекция на река Суходолска (2 млн. лв.), ремонта на 9 училища (8.5 млн. лв.).

Габрово първенец в усвояването

Без изненада родният град на настоящия министър по еврофондовете и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев е първенец по брой проекти и изплатени евросредства и трети в договарянето. На глава от населението пък гони Попово. Общо 21 проекта за 155 млн. лв. е спечелила общината, като 14 от тях са одобрени по времето на тройната коалиция. Сред тях е и най -големият проект на Габрово - водния цикъл на града за 123 млн. лв.

Габрово, както и Попово, взима всичко възможно за благоустрояването на града – училища, детски градини, читалища, паркове, свлачища и т.н.

Порязаният Пловдив

И при тройната коалиция, и сега при ГЕРБ, кметът на Пловдив Славчо Атанасов не се справя с европейските фондове. Той обаче е един от малцината, които публично критикуват управляващите, че му спират проектите по политически причини и може би не без основание. Пловдив е подал 20 проекта, но досега са му одобрени само 8 за скромната сума от 13 млн. лв., като изплатените средства са малко над 3 млн. лв., показват данните в ИСУН.

От тях по времето на ГЕРБ единственият по-голям договор е за укрепване на брега на река Марица (1.9 млн. лв). В същото време договорът за 50 млн. лв. за градския транспорт на Пловдив е пред провал заради недобрата организация от страна на общината, по думите на зам.- министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Неофициално обаче представители на Европейската банка за възстановяване и развитие коментираха, че са учудени от позицията на българското правителство, което ги помолило да не отпускат заема на Пловдив, с което косвено потвърждават думите на Атанасов за политически лобизъм. ЕБВР осигурява съфинансирането на проекта за градския транспорт.

Неволи с консултанта препъват транспортния проект на Стара Загора

Проблем с договора за градския транспорт за 13 млн. лв. имат и в Стара Загора, където кметът е от ГЕРБ. Техният проект е най-малкият от всичките седем на големите градове. От общината обясниха, че консултантът на проекта, който е избиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, искал близо две трети от сумата да отидат за купуване на електронна система за синхронизране на разписанието, докато кметството настоява с основната част от парите да се купят возила. Това е все едно да си купиш кола, без да има път, по който да я караш, обясниха образно ситуацията от общината и призоваха, ако консултантът лобира за определена фирма, да си каже, а не да им спъва проекта.

За след изборите остават и двата големи договора и на Плевен, където кметът Найден Зеленогорски е от СДС. Те са за градския транспорт (25 млн. лв.) и за регионалното депо за отпадъци (23 млн. лв.).

Европейската комисия изключително много държи на усвояването на средствата в седемте големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Периодично представители на Брюксел завяват при посещенията си в София, че искат да видят обновлението в тези градове, защото в тях живеят над две трети от населението на България. Засега обаче това все още не се случва.

Червен картон за Сливен

Въпреки, че кметът на Сливен Йордан Лечков за пореден път получи подкрепата на премиера Борисов за нов мандат, градът е пример за неефективното усвояване на евросредствата. Сливен изпълняваше проект за водния цикъл на града за 73 млн. лв. по предприсъединителната програма ИСПА, който беше първата фаза. Заради проблеми със строителя и съмнения за далавери (по случая се води разследване) Брюксел отказа да удължи реализацията на проекта с една година. Сега от българския бюджет трябва да бъдат възстановени на Европейската комисия усвоените до момента около 20 млн. лв. по този договор.

Заради този фал Министерството на околната среда и водите спря плащанията и по втората фаза на проекта за 52.6 млн. лв., които идват от програма "Околна среда". По него досега са платени 6.3 млн. лв. от еврофондовете, но е реална опасността и тези средства да отидат за сметка на българския бюджет. Така засега остава неясно още колко години Сливен ще стои разкопан, освен ако Борисов не се притече на помощ на приятеля си Лечков и държавата не извади парите от бюджета през 2012 г.

Мъка с рязането на пари и забавените плащания

В момента най-голяма мъка за кметовете са т.нар. финансови корекции, с които се режат пари на общините заради допуснати нарушения - основно при възлагане на обществени поръчки. Само по оперативна програма "Околна среда", където са най-големите договори, са наложени санкции за 20 млн. лв. Парите са спрени и не се плащат на общините. Още за около 10 млн. лв. са санкциите по програма "Регионално развитие". С корекции например е "лидерът" Попово.

Забавените плащания са другия проблем, който тормози кметовете. Имаме договори, които са приключили преди една година, но все още не са ни платени, като от министерствата не посочват причини, оплакват се кметове.

Към март над 42 общини бяха с блокирани сметки от фирми заради неразплатени задължения към доставчици. Някои от делата са именно заради неплащане на свършеното на фирмите по европейски проекти.




Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997705
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031