Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 12:01 - Есенната сесия на парламента започна с предизборни дебати
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.08.2011 12:02


С предизборни дебати започна новата парламентарна сесия, коментира Дневник.

От управляващата партия ГЕРБ заявиха, че в следващите месеци ще се опитат да оправдаят огромните очаквания на всички, които им вярват и посочиха, че целите им са дългосрочни и прехвърлят хоризонта на един управленски мандат. От лявата и дясната опозиция призоваха за честни и демократични избори и заподозряха, че ГЕРБ и "Атака" манипулират вота още от сега.

Парламентарните групи представиха приоритетите си за новия сезон в традиционните декларации. Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев посочи, че средата на мандата е време, както за равносметка, така и за оценка от избирателите. "Доказахме пред гражданите, че повечето ангажименти могат да бъдат изпълнявани", добави Велчев. Според него са постигнати конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и сивата икономика, в усвояването на еврофондовете, в строежа на магистрали, прозрачност на работата и "най-вече честност към хората и висока самокритичност".

"Хората разбраха, че асфалтът може и да не се яде, но може да нахрани много градове и села", каза Велчев. Според него избирателите предпочитат след отрязаната лентичка, на която опозицията се подиграва, хората да имат нова детска градина, осветена улица, а в селото им да потече вода за първи път от 20 години. По думите му за две години властта не е променила ГЕРБ.

Сред приоритетите на управляващата партия той изброи подготовка на бюджета за следващата година, който да гарантира финансовата стабилност на страната, както и запазването на данъчната тежест на ниските нива от преди кризата, с което да стимулират българските предприемачи и чуждите инвеститори. За борбата с контрабандата и сивата икономика от ГЕРБ ще предложат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на митническо дознание. Те обещаха и изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се засили предварителният контрол, като се дадат нови правомощия на ресорната агенция. С промени в Закона за здравното осигуряване ще въведем диагностично-свързаните групи, които са нов метод за финансиране на болниците и той ще замени клиничните пътеки, каза Велчев. Обеща и нов закон за детето.

По повод предстоящите избори Велчев се обърна към опозицията, че достойният опонент е този, който има смелостта освен грешките, да отчете и постиженията. "Време е да признаете това, за което съжалявате, че вие не направихте", настоя той. Велчев призна, че за 2 години в управлението ГЕРБ са преминали през неизбежните негативи и са допуснали грешки, водени от нагласата за успешни реформи. Но в крайна сметка взимахме правилните решения, увери той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи изказването на Велчев като "ритуално в стила на късния соц". Той постави отново темата за нарасналата до над 11 на сто безработица. И "изпразнения от съдържание и все по-неработещ" парламент. Критикува, че традиционно отсъстват премиерът бойко Борисов и министрите. "Няма по-смешен и нелеп лозунг от този, който ГЕРБ са си избрали "Градим България!", каза от трибуната Станишев. "Колко възвишено звучи, но всъщност ограбихте бизнеса, пенсионните фондове, фискалния резерв", обърна се той към управляващите.

Лидерът на БСП призова всички българи да участват в предизборната кампания и да гласуват, защото според него "това е пътят да се спре готвената служебна победа на самозабравилото се управление на ГЕРБ". Поиска и всички партии, освен ГЕРБ и "Атака" да направят консултации за провеждането на честни и демократични избори.

Зам.- председателят на ДПС Лютви Местан обяви за приоритет на партията създаването на условия за предсрочни избори, за да може управлението да се поеме "от нормално правителство на демократичните ценности". Посочи, че предстоящите избори ще дадат посоката на развитие на страната не само следващите две години. Затова според него, няма нищо по-важно от честността на вота. Той допусна, че управляващите ще манипулират изборите, защото са доказали, че партийният им интерес е над всичко. Отново посочи, че в Общинските избирателни комисии (ОИК) ГЕРБ взима по две от общо три ръководни позиции. Критикува, че се закриват избирателни секции в кварталите с предимно малцинствено население и попита за какво се готвят ГЕРБ и "Атака". Напомни, че партията му вече изпрати писма до ОССЕ и ПАСЕ с искане за наблюдатели, които да следят не само изборния ден, но и целия процес – от кампанията до съхраняването на изборните книжа, което е в правомощия на МВР и Цветан Цветанов, който в същото време е шеф на щаба на ГЕРБ.

Местан отбеляза, че има безпрецедентен натиск силни кандидати по места да припознаят ГЕРБ. Добави, че управляващите са започнали мандата с обещанието да спрат политическото номадство, но всъщност са се превърнали в пристан за политическите номади, "не само в крайморска Варна".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е кандидат за президент на партията, призова за предизборна дискусия по проблемите на страната. Посочи, че за президентските избори все още не се знае кандидатът на управляващата партия, което е недопустимо. Знаели се само "кандидатите на президента Георги Първанов – Ивайло Калфин, Меглена Кунева и Алексей Петров". "На сцената действаме аз – с ясна визия за България, и хора, за които не е ясно защо участват", смята той. Сидеров опонира на Местан относно закриването на избирателни секции в кварталите, населени основно с представители на малцинствата, защото те били "инкубатори за купуване на гласове".

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров предупреди ГЕРБ, че всеки който е тръгнал за служебна победа на изборите, получава обратното – служебна загуба. Призова управляващите да спрат да манипулират предстоящия вот. Сред нередностите той посочи опита във Варна ОИК, доминирана от ГЕРБ и "Атака", да регистрира дубликат на "Синята коалиция", а в Плевен без знанието на кмета от десницата Наден Зеленогорски, да участва формация "За Зеленогорски". "Така ли си представяте честните избори", попита той и добави, че нищо чудно да си направят експеримент на следващите парламентарни избори без съгласието на Бойко Борисов да предложат "Коалиция за Бойко Борисов".

В началото на изказването си Димитров отбеляза, че винаги се е чудел какво е управлението, което ГЕРБ харесва и на което подражава. Когато наскоро разбрал, че областният управител на София- област (бившият кмет на Правец Данаил Кирилов – бел. ред) е в инициативния комитет за честването на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, която ще е на 7 септември, си отговорил на този въпрос. "Представяте ли си в Германия някой да чества Хитлер или в Русия – Сталин?", възмути се Димитров.

Той обяви, че в новия сезон десницата ще работи за бюджет, който да насърчи малкия и средния бизнес и ще предложи нова антикризисна програма за подпомагане на дребните предприемачи. Вместо държавата да налива пари за АЕЦ "Белене", "Синята коалиция" предлага разработване на програма за енергийна ефективност, с която хем да се намалят сметките на хората, хем да се даде работа на фирмите за дограма и изолации и т.н. Десницата се ангажира и с внасяне на ново антимонополно законодателство. Според Димитров първата стъпка трябва да бъде подмяна на съставите на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044068
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930