Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 11:59 - Мария Капон: МВР получи възможността да участва в манипулациите на изборите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.08.2011 12:03


Г-жо Капон, ясна ли е вече кандидат -президентската двойка на Единна народна партия (ЕНП)? В нея ще участва ли отцепникът от ДПС Касим Дал?

Имаме готовност за участие в изборите, но кандидат-президентската двойка на ЕНП все още се дискутира. Разбира се, че когато сме готови, ще информираме всички за решението на Националния партиен съвет.

Не съм склонна да наричам г-н Дал отцепник, защото той бе отстранен от ДПС поради факта, че свободно изказваше мнението си, което очевидно влизаше в разрез с официалната политика на партията. Той не е човек настроен за братоубийствени войни, нито ще тръгне да цепи партията, от която идва. За него е достатъчно да даде свобода на тези, които мислят като нас, да ни последват по пътя, който официално обявихме.

Става дума за сближаване на политическа основа, а не за разделение на етническа основа. Смятаме досегашния модел за сбъркан и виждам, че интелигентните хора в страната са първите, които ни разбират и изразяват подкрепа. Трябва да цивилизоваме политическия терен. Имаме уверенията на г-н Дал, че ще ни подкрепи с всички сили в кандидат-президентската надпревара, но както той вече публично заяви, няма намерение да се кандидатира на тези избори.

Вие сте от българските политици с най-голям опит в подготовката и участието на различни видове избори. На тази база, както и на базата на сегашните ви обиколки в страната и преки наблюдения, може ли да дадете оценка каква е ситуацията?

Имам навика да обикалям страната не само по време на избори. Не обичам да гледам проблемите на хората от центъра на София. Ситуацията е изключително тягостна, особено в малките населени места. Хората са обезверени, бедни и нещастни. Бизнесът е станал изключително зависим от местната и централната власт, като едни от малкото генератори на обществени поръчки и свежи пари в условията на криза, а тези, които не са безработни, са в тотална зависимост от хората, при които работят и така се получава един затворен кръг на страх и подчинение.

Тази ситуация няма нищо общо с гражданския избор и политическата свобода. Ако към това добавим постоянния страх от полицейски действия и финансови проверки на подбрани фирми, се получава картина, която никак не е розова. Въпреки всичко възмущението набира сила и тези, които са по-смели и по-отговорни за бъдещето си, вече изразяват недоволството си срещу начина, по който се управлява в момента. Практиката от изминалите 14 години показва, че нито управлението на ОДС, нито това на НДСВ, нито на Тройната коалиция успя да се задържи само на принципа на моркова и тоягата. Българските граждани вече са показали, че така не става.

Отново се тиражират опасения за манипулации на вота, за купуване на гласове, на председатели на изборни комисии, дори на кметове?

Създават се условия за подобни слухове, а в една демокрация дори съмненията опорочават вота. Когато се оказва, че бюлетините ще се извозват с коли на МВР, а председател на предизборния щаб на ГЕРБ е точно вътрешният министър, няма как да не се усъмниш.

В поредица от пресконференции ЕНП изнесе данни за средствата, които изтичат от контрабанда в сивия сектор и няма как да не се усъмниш, че тези пари ще купуват гласове и комисии.

При цялото ми уважение, когато видиш кмет с рейтинг като настоящия кмет на Русе и ненадейно разбереш, че той няма да се кандидатира, започваш да се чудиш защо? Когато видиш кмет като Кирил Йорданов, управлявал 12 години с подкрепата на червените бюлетини град като Варна и изведнъж видиш, че е издигнат от ГЕРБ, няма как да не изпиташ основателни съмнения. Но, вижте какво, хората не са наивни. Никой не бива да си мисли, че е по-хитър и ще излъже избирателите. Те и друг път са виждали, ако използвам речника на премиера, "шменти-капели" и мисля, че и този път лесно ще ги различат.

Имаше доста критики към Изборния кодекс, Венецианската комисия дори препоръча той да бъде спешно преработен, но ГЕРБ отказаха. Според вас доколко проблемите са законодателни, нормативни, и доколко – организационни и политически?

ГЕРБ направиха така, че политическите и организационните им проблеми да се превърнат в нормативни и на практика да засегнат действията, които трябва да извършат всички партии в България.

Режимът на регистрация е изключително архаичен. Немалка част от комисиите са попълнени на принципа "няма значение дали си подготвен, важното е да си от ГЕРБ", а режимът на утвърждаване на листи и кандидати за кметове е максимално централизиран очевидно, за да предпази управляващите от възможността структурите им по места да номинират свободно своите кандидати.

Само вижте примера от Благоевград, където местната организация няколко пъти гласува за една и съща кандидатура и въпреки всичко от София беше спусната друга. Това е всичко друго, освен вътрешнопартийна демокрация. ГЕРБ вплетоха собствените си страхове в Изборния кодекс.

При положение, че изборите отсега се очертават като предрешена победа за ГЕРБ, каква е Вашата лична мотивация и тази на партията Ви ЕНП да участва във вота?

ЕНП за първи път самостоятелно се явява на избори и това е много важна стъпка по дългия път, който сме поели. Партията е млада и се състои от много млади, интелигентни и мотивирани хора, които искат да живеят в друга България. За нас нито един избор не е предрешен. Само през последните 22 дни сме учредили нови 10 организации на Единна народна партия.

Имаме реалистични очаквания и предпочитаме да не казваме големи думи преди изборите, но да ви изненадаме приятно след тях. Ние се регистрирахме в 264 общини и всеки ден към нас се присъединяват все повече хора, които изразяват готовност да работим заедно. Част от тях са разочаровани от настоящата ситуация. Част от тях са мотивирани от това, което им предлагаме ние. Единна народна партия ще се яви на избори без комплексите на миналото, защото има ясен проект как да се справи с проблемите на настоящото и къде трябва да се намира България утре.

В момента ГЕРБ претендира да е автентичната дясна партия на България, припозната за такава и от Европейската народна партия. Т.нар. стара десница в момента е раздробена, до голяма степен дискредитирана и мнозина предричат, че ще изчезне, пометена от ГЕРБ.

Дали една партия е в ляво или в дясно от центъра се вижда първо по политиката, която тя води, а не от думите, които казва. Припознаването в Брюксел е може би престижно, но не е първо по важност. Когато не си наясно каква позиция да заемеш окончателно по проект като АЕЦ "Белене" или как да защитиш гражданите от монополите, очевидно, че имаш проблем с ориентацията в пространството. Когато декларираш антикризисна програма и оставиш неизпълнена две трети от нея, очевидно, че имаш проблем с провеждане на финансово-икономическата си политика. Когато си длъжник на бизнеса в период, когато липсват свежи пари и го задушаваш, очевидно не си наясно с философията на дясната политика.

Казвам всичко това без радост, защото и в ГЕРБ, и в ДСБ, и в СДС има достатъчно почтени и здравомислещи хора, които стоят в дясно от центъра, но егоизмът на политиката, която се води от лидерите не им разрешава да се окажат на едно място и под едно знаме. Под това знаме няма място за хора, които са били в Държавна сигурност и това трябва да е ясно, когато защитаваш принципи, защото няма как да ги вадиш от Външно министерство, а да ги оставиш начело на Агенция "Митници”.

Колкото до старата десница, не очаквайте от мен да пророкувам, но и там идва ново поколение, което скоро ще изпрати в историята с уважение политиците на прехода, които някак забравиха кога е моментът да си тръгнат.

Вие, както и представители на Единна народна партия дадохте публичност на схеми за злоупотреби и източване на държавния бюджет през митниците. Има ли реакция от прокуратурата, МВР и ръководството на митниците за изнесената информация?

Официална реакция няма. Затова предстои да посетим прокуратурата, за да свършим това, което изпълнителната власт отказва да свърши. В кръга на шегата може би единствената реакция е, че г-н Танов притеснено си е прибрал в чекмеджето "реформата", с която разбиваше наркоотделите и вероятно я е оставил за "по-добри" дни, разчитайки, че ще забравим това, което беше подготвил. Слава Богу, са информирани и партньорските служби, затова се надявам, че поне това безумие няма да се случи. Защото освен стотиците милиони загуба за държавата от контрабанда, ще се окажем разграден двор и за наркотиците, които убиват децата ни. Не очаквайте да спрем до тук. Ще продължим да изнасяме информация и тя ще засяга все по-високи етажи от властта.

Източник:
http://www.mediapool.bg/изборните-комисии-бяха-попълнени-на-принципа-важно-е-да-си-от-герб-news183552.html




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997677
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031