Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2011 09:29 - Първанов пред bTV за двата президентски мандата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.09.2011 10:00


Конгресът на БСП ще реши кой да бъде председател на партията

Кой ще бъде лидер на БСП дали Първанов или Станишев, това не го решавам аз или който и да било друг, а го решава Конгресът на социалистическата партия. Това заяви в четвъртък пред бТВ държавният глава Георги Първанов в отговор на въпрос дали анонсите му за връщане в левицата са свързани с амбицията му да оглави партията.

Държавният глава разкритикува настоящия председател на БСП Сергей Станишев за неговата неинициативност като премиери, сравнявайки го с министър-председателя Борисов, който според Първанов има способността да взема бързи и категорични решения – качество, което липсвало на червения лидер.

От думите на президента не стана ясно също дали той има амбиции за премиерския пост, след идните парламентарни избори. Той не отговори дали се е прицелил в мястото на министър-председателя, но уточни само, че не би участвал в парламентарна листа на социалистите, защото депутатско място е несъизмеримо с поста на държавния глава.
“Няма да участвам в парламентарна листа, а кой ще бъде премиер в следващия мандат зависи от много обстоятелства”, заяви Първанов.

Калфин - “модерният ляв”

Сега трябва действително да си изясним какъв президент искаме – да е някой силен или да е просто един елемент, коментира държавният глава по повод парламентарните избори на есен.

Ивайло Калфин е посочен от около 110 общински организации на БСП, много повече от останалите номинации. Той е изборът на левицата във всяко отношение, заяви Първанов. Президентът бе категоричен, че Ивайло Калфин е модерният ляв в българската политика. Той винаги е бил носител на модерната визия за лявото, допълни президентът. И поясни, че “шансовете са на негова страна”.

С това си изказване на практика държавният глава подкрепи открито един от кандидатите в надпреварата за президентското място.

Президентът използва и тази тема, за да разкритикува лидера на БСП Станишев с думите, че предизборната кампания на левицата е много закъсняла.
Уточнявайки, че очаква “една интересна кампания” Първанов заяви също, че не подценява и останалите кандидати за “Дондуков”2 - “госпожа Кунева, господин Христов”.

Искаме да стане интересна не с компроматите, а с това кой какво ще сложи на масата като своя позиция, като свои идеи. Не бих искал да участвам и да имам право на трети мандат. Такава работа изхабява. Сегашните кандидати са изправени пред един избор дали да надграждат ролята на президента или да зачеркнат всичко и да започнат наново. Т.е. каква е приемствеността, категоричен бе президентът.


Отношенията между Първанов и Путин се крепели на “доверие”

“Винаги съм се старал да правя политика, която да решава проблеми, а не да бъде паркетна”. По този начин пък Първанов обясни външно политическите си действия.

Той се спря подробно на отношенията с Русия, енергийните въпроси между двете страни и дали наистина е "Троянския кон" на Москва в Европейския съюз. Първанов подчерта, че ключовата дума в отношения с бившия руски президент и настоящ премиер Владимир Путин е доверие.

"Моите отношения с Путин са делови. В нашите отношение ключовата дума е доверие. Аз му казах, че ще имаме американски бази в България, че ще стане член на НАТО. Благодарение на това доверие успяхме да решим проблемите между двете страни, натрупвани с години", заяви Първанов. Като конкретен пример той даде случая с руския дълг към България, който беше върнат изцяло. Президентът даде пример с връщането на дълга на Сирия в резултат на политиката на ГЕРБ.

"През тези две години българското правителство успя да върне сирийския дълг. Но от 54 милиона долара, върнаха 17 милиона", каза той, добавяйки, че сами можем да си направим извода, колко резултатна е външната политика на ГЕРБ.

Първанов искал Тройната коалиция да прекъсне мандата си

За втори път в рамките на 12 часа държавният глава заяви нова, неизвестна досега теза. Той обясни, че след приемането на страна ни в Европейския съюз, е искал Тройната коалиция да прекъсне мандата си, но управляващите БСП, ДПС и НДСВ не се вслушали в щенията му. Според Първанов по този начин ГЕРБ нямало да получи такова голямо мнозинство на парламентарните избори. Мотивът на президента бе, че ако се откажеш от мандата си като управляващ, постигнал такъв исторически успех като приемането ни в Европейския съюз, изборните резултати биха изглеждали по съвсем различен начин.

Вчера в Перник “архитектът” на тройната коалиция обяви това свое виждане за нещата за пръв път от създаването на коалицията през 2005 година, четири години след приемането на страната ни в ЕС и две години след началото на мандата на правителството на ГЕРБ.

Социалната и здравната политика на кабинета – пълен провал


Не виждам политиката, сентенцията, на това, което е правило правителството и най-важното – резултатите, заяви още президентът по повод управлението на правителството на Бойко Борисов.

Първанов даде пример с енергетиката - че се вижда само това, което е правила администрацията като конкретни стъпки. Президентът приветства строителството на магистрали, на спортната зала, но разкритикува социалната политика на правителството.

"Излиза, че пенсионерите са тези, които плащат социалната цена на борбата срещу кризата", каза той. По думите му здравната политика е пълен провал и реформа там не се случва нито сега, нито се е случила преди.

Според държавния глава бъдещето на страната е да търси развитие на електронните технологии.

Президентът не пропусна да изкоментира и обединението между ГЕРБ и Атака. “По-добре да има тройна коалиция, отколкото тайна, защото това е една безпринципна коалиция”, обясни той. И посочи, че не вижда на какъв принцип са обединени двете формации и какви са поетите ангажименти от страна на партията на Борисов към формацията на Сидеров.

За семейното щастие, бащиното име и агентурния псевдоним

Държавният глава отговори и на въпроси за личния си живот. В присъщия си стил, той скромно изтъкна, че след края на мандата му, ще се върне в панелното си жилище на първо време, а после ще потърси дом под наем.

С патос Първанов коментира и семейното си щастие със съпругата си Зорка. Вземайки повод от публикациите в жълтия печат, той заяви, че има 34-годишен щастлив брак със съпругата си и всички публикации за отношенията му с други жени са лъжа.

Президентът защити честта и на синовете си, които според него също са обект на “гнусни писания” в пресата, а в действителност са “млади, достойни българи”. “Пожелавам на всеки такова здраво семейство каквото имам аз”, заяви президентът.

Той коментира и използването на агентурния му псевдоним в бившата ДС – Гоце от неговите политически противници. “Спомнете си, че и бащиното ми име бе използвано срещу мен”, заяви Първанов, чието презиме е Седефчов. Той не пропусна да спомене и, че при встъпването му в длъжност по време на първия му мандат, на влизане в президентството, е бил освиркан.

За да подсили личната си чест, Първанов, който е обект на много медийни публикации за материалното си състояние, обясни няколко пъти, че за него водещото никога не е било материалното.



Тагове:   интервю,   bTV,   първанов,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031348
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930