Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 10:12 - 9 септември 1944 г. скара депутатите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
2



Депутатите се скараха по въпроса дали да почетат с  едноминутно мълчание загиналите покрай събитията на 9 септември 1944 г., когато след края на Втората световна война в България пада царския режим и се установява 45-годишен комунисти режим. В крайна сметка не беше удовлетворено искането на левицата за такова почитане.

В началото на днешното заседание Янаки Стоилов от левицата поиска отбелязване на годишнината от 9 септември 1944 г. Това е един необикновен ден в българската история, дата, която е следствие от участието на България във Втората световна война,дата, в която много хора са вложили своите амбиции за промяна не само в политическия, но и в социалния строй на страната, заяви Стоилов. По думите му датите, които са били разделителни, трябва да носят мъдрост, пише "Дневник".

Павел Шопов от "Атака" възрази срещу идеята и посочи, че не може да се удовлетворява всяко искане за почитане на едно или друго събитие, още повече когато става въпрос за не безспорни въпроси.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се съгласи и заяви, че българските парламентаристи трябва да се търсят обединителни дати, а не разединителни. Докато датата 9 септември не е безспорна  и затова не смята че трябва да има едноминутно мълчание, допълни тя.

Веселин Методиев от ДСБ пък посочи, че Народното събрание има оценка за тази дата, тя е направена с декларация от 39-ия парламент и тя е негативна. В декларацията оттогава се казва, че депутатите осъждат комунистическия режим, установен на 9 септември и отдават почит на жертвите му. Парламентът е изразил вече политическата оценка за събитията около 9 септември 1944г., датата е оценена като военен преврат, като дата, на която България е напуснала своя европейски път, допълни Методиев.  Нямате основания да дразните цялата зала с такива искания, поставяте колегите от ГЕРБ в неудобната ситуация да се чудят как да отговорят на едно нахалство, защото това правите вие, правите провокации, обърна се той към левицата.

Георги Пирински и Сергей Станишев от БСП отбелязаха, че става дума за почитане на жертвите от всички страни – не само за т. нар. борци срещу фашизма. "9 септември бележи крахът на фашизма и загиналите около тази дата са хора, които са се борили да изтръгнат България от това да е сателит на хитлеристка Германия", каза Пирински.

Предложението е за отдаване на почит на всички, отдали живота си покрай тази дата, независимо какви са им били убежденията, те са били от двете страни на барикадата,  посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. И допълни, че 9 септември слага край на участието на България във Втората световна война на страна на нацистка Германия, което участие поставя България на ръба.

След споровете не се стигна до исканото едноминутно мълчание.


Тагове:   9,   депутати,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044772
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930