Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 14:15 - Плевнелиев приписа провала за Шенген на предишния кабинет, холандският посланик го коригира
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
2



Посланикът на Холандия у нас Карел ван Керстен потвърди в понеделник, че страната му няма да се съгласи с приемането на България в Шенген, тъй като направеното от българското правителство по механизма за контрол и проверка не е достатъчно. Ван Керстен се изказа след работната среща на посланиците на ЕС с кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, която приключи с гаф на Плевнелиев, който приписа на холандския посланик мнението, че сегашните проблеми на България за Шенген са заради действията на предходното правителство.

С уговорката, че казусът “Шенген” не бива да се политизира, за да не се “получи като ситуацията с искания подкуп”, Росен Плевнелиев сам създаде подобно положение, обявявайки, че по време на срещата холандският посланик е изразил категорично и ясно позицията на страната му е базирана на действия на предишното българско правителство.

Минути по-късно Ван Керстен заяви, че “позицията на холандското правителство по Шенген не е оценка за сегашното или миналото правителство, а за България, за парламента”.

На въпрос защо приписа на холандския посланик позиция, която той не е изказвал, бившият строителен министър Плевнелиев рязко смени темата и заговори за изграждането на магистрали, за “спекулациите” на РЗС и БСП и пр. “Нека двете партии се разберат дали магистралите са били скъпи или евтини”, призова той, отклонявайки се от въпроса за Шенген.

Пред журналисти посланикът заяви, че холандското правителство няма да се съгласи с премахването на граничния контрол за България и Румъния. Според вижданията на холандското правителство е постигнато много, но не е достатъчно по механизма за контрол и проверка. Това не е оценка на настоящото или на миналото правителство, а на България, добави дипломатът.

Въпреки, че България и Румъния изпълняват техническите критерии за влизане в зоната, няколко страни от ЕС начело с Холандия са против, тъй като София и Букурещ все още не се справят с корупцията и организираната престъпност – темите, които се следят чрез механизма за контрол и проверка и по които ЕК ежегодно дава оценки в мониторинговите си доклади.

По думите на холандския посланик, правосъдният министър Маргарита Попова е направила много за изпълнението на критериите.

“Погрешно ще е обвинението в предизборната кампания, че сегашното правителство не е направило нищо за влизането в Шенген”, каза още Керстен, опитвайки се да излезе дипломатично от създалата се ситуация. “Въпросът не бива да се поставя едностранно, а да се разглежда широко”, допълни той.

Посланикът отказа да коментира намерението на София да наложи вето върху предстоящите промени в шенгенското законодателство, ако не бъде допусната в свободната от граничен контрол зона.

Плевнелиев от своя страна заяви, че гласът на България трябва да бъде чут, за което ще допринесат и неговите предстоящи посещения в Берлин и Париж.
Кандидат-президентът на ГЕРБ каза, че по време на срещата е обсъдено и досегашното сътрудничество между министерствата, оглавявани от него и Маргарита Попова, като е подчертано, че приемствеността гарантира продължаване на започнатите проекти и реформи.

С посланиците е дискутирана и възможността на президентската институция в рамките на конституционните й правомощия да е част от реформите и модела за прозрачно управление на страната.

Росен Плевнелиев посочи, че няма информация за дело, започнато във връзка с информациите за искания от него подкуп за замяна на земи между "Бизнес парк София" и Столичната община. Съобщението, че трима общински съветници през 2007 г. са искали рушвет от Плевнелиев, но нито е дал, нито е сигнализирал за случая, направи лично вътрешният министър Цветан Цветанов на 9 септември т.г. Казаното от Цветанов се разминава с думите на Плевнелиев, че никой не е искал подкуп лично от него. По-късно БСП разкриха, че тримата общинари, искали рушвета, в момента са съветници от ГЕРБ, а единият е областен управител на София – нещо, което тримата отрекоха.

“Жалко е, когато в България се тиражират думи, извадени от контекста”, коментира кандидатът за президент в отговор на това дали тази тема е обсъждана с посланиците. Компромантната война е войната на слабия - този без тези и решения, заяви той.

“Казал съм, че не е имало подкуп - нито даван, нито вземан, нито брокери”, допълни той. Плевнелиев обаче отново не успя да обясни откъде се получава разминаването между неговата версия и тази на МВР-министърът Цветан Цветанов, който цитира конкретна цифра от 500 000 евро.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045114
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930