Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2011 11:16 - "Алма тур" обяви фалит
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
1



Всички дружества от групата на туроператорската компания “Алма тур” са в процедура по несъстоятелност. Това съобщи агенция “София прес” във вторник, като се позовава на анонимни източници. Сутринта на 20 септември дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит, твърди още “София прес”, но информацията не бе потвърдена официално от “Алма тур”.

Името на туроператора нашумя в последните дни около гръмкия скандал с блокирането на варненското и бургаското летище на стотици руски летовници, платили на "Алма тур" за почивката си в България. Те не можеха да се приберат в родината си, защото авиокомпания "България Ер" отказа да ги превозва. Туроператорът, с който авиокомпанията имала договор за извършване на чартърни полети, му дължал над 7 млн. лв.

“Химимпорт” може да придобие активите на “Алма тур”

Според Търговския закон при обявяване на дружество в несъстоятелност основният дял от активите ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството. “Алма тур” ги е заложило в полза на Централната кооперативна банка и “Уникредит Булбанк”, като заемът от ЦКБ е 3 млн. евро, а от “Булбанк” - 10.9 млн. евро.

Дъщерното дружество “Алма тур флай” е заложено в полза на “Емпорики” и на “България Ер”. Авиокомпанията "България Ер" пък има да получава около 3.5 млн. евро за неплатени полети.

ЦКБ и “България Ер” са част от групата на “Химимпорт”, която може да се окаже най-големият кредитор и нов собственик на туроператорското дружество с над 20 годишна история. "Химимпорт" е собственост на варненската икономическа групировка ТИМ.

Сред активите на “Алма тур” са няколко хотели и офиси по Черноморието, луксозният хотел “Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където “Алма тур” има търговски представителства.

Потърпевши се оказват още 2000 български туристи

Тъй като “Алма Тур” спира да изпълнява всичките задължения към клиентите си, има голяма вероятност около 2000 български граждани да не могат да осъществят почивката или пътуванията си, за които вече са платили.

Със сигурност няма да се извършват планираните полети до Анталия, тъй като чартърната линия на “Алма тур” до тази дестинация е закрита. Няма да се извършат полетите на “Алма тур” на 22 септември до Санторини, Дубровник и Барселона, както и до Анталия от София и Варна, и до Крит от София, насрочени за 24 септември.

Последните събития около туроператора принудиха зам.-министъра на икономиката, отговарящ за туризма, Иво Маринов пак да ги догонва, като свика извънредна пресконференция. На нея той съобщи, че на този етап е подсигурено прибирането в събота на 183 български туристи, клиенти на “Алма тур”, от о. Крит и от Анталия. В Гърция са 55 души, а в Турция – 128. Разходите за двата чартърни полета на “България Еър” се поемат от “Армеец” - застрахователят на “Алма тур”.

Застраховката на туроператора е за 200 хиляди лева – каквото е изискването на закона. Маринов заяви, че по принцип се мисли за увеличаване на сумата по застраховките на туроператорите, но е още рано да се каже какво ще е то.

Всички клиенти, които са предплатили туристически пакети на “Алма тур” или имат договорни отношения, които не са изпълнени, трябва да търсят компенсация от самото дружество, а впоследствие – от застрахователя. След изчерпване на сумата от 200 хиляди лева обаче потърпевшите могат да търсят правата си само през съда.

Комисията за защита на потребителите забранява на “Алма тур” да продава пакети

Туроператорът вече затвори софийския си офис на столичния булевард “Ал. Стамболийски”. На входа на офиса е залепено прощално писмо, в което се посочва, че временно няма да се приемат резервации.

“От името на целия екип благодарим за 20-годишното доверие, което ни гласувахте и което именно в тази юбилейна година не успяхме да защитим. Считано от 21 септември 2011 г., “Алма тур БГ” АД, поради временни финансови затруднения, временно преустановява да приема нови резервации", се казва в писмото.

"За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срокът, в който ще се случи това, фирмата ще обяви по-късно", продължава писмото.

"В тази връзка моля да се обръщате към Комисията за защита на потребителите (КЗП) относно възстановяването на суми от застраховка “Отговорност на туроператора”, пише още там.

Председателят на КЗП Александър Масларски обаче заяви на пресконференцията, свикана от зам.-министър Маринов, че съобщението на "Алма тур" е изключително некоректно, защото комисията няма отношение към изплащането на компенсации – това е отговорност на самото дружество и застрахователя. Масларски съобщи още, че КЗП ще излезе до края на деня във вторник с решение за забрана на дейността на “Алма тур” заради нелоялно търговско поведение.

Потърпевши от финансовите проблеми на “Алма тур” се оказаха и други туроператори, резервирали общи чартъри със закъсалото дружество. За подобен проблем публично признаха от “Астрал Холидейз”, чийто представител Христо Гълбачев също бе дошъл в икономическото министерство.

Гърбачев заяви, че всички тристранни договори между “Астрал Холидейз”, “Алма тур” и “България Ер” ще бъдат променени на двустранни и компанията ще извърши планираните си полети. Ще наемем по-малки самолети или ще пуснем допълнителни билети в продажба, обясни Гълбачев как ще избегнат загуби от ситуацията.

Последно развитие на сагата с руските туристи

Независимо от съобщението за фалита на "Алма тур" по същото време дойде и друго съобщение по развитието на сагата с руските туристи. Тези от тях, които прибегнаха до завръщане в родината си от нашето Черноморие за своя собствена сметка или принудително останаха в България няколко дни, ще бъдат изцяло компенсирани. Това ще става чрез застраховката на руското поделение на "Алма тур".

Застрахователната полица на "Алма тур - Санкт Петербург", е на стойност близо 1.5 милиона евро. Според експерти сумата е напълно достатъчна, за да покрие всички разходи на туристите за услугите, които са платили предварително, но не са получили, съобщи РИА Новости.

Ще се компенсират и самолетните билети от България за Русия, закупени с лични средства, след като стана ясно, че полетите се отменят. Застрахователите вече приемат заявления, но до вчера не е било депозирано нито едно искане. Туристите обаче няма да могат да претендират пред тях за компенсации заради пропуснати ползи или нанесени морални щети по вина на туристическата фирма. Подобни искания могат да се предявяват само чрез съда, информира БНР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038887
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930