Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 10:59 - Катуница влезе в парламента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
4



Парламентът ще изслуша зам. вътрешния министър Веселин Вучков за ескалиралото напрежение из страната след конфликта в пловдивското село Катуница.Това предложение на "Атака" беше единственото от всички искания на опозицията, което управляващите от ГЕРБ се съгласиха да приемат. ГЕРБ не подкрепи поредица настоявания - за изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е в отпуск заради предизборната кампания, на премиера Бойко Борисов, не беше гласувано и създаването на парламентарна комисия, която да проучи действията на полицията, както настояват от "Синята коалиция" от вчера.

Още в началото на заседанието БСП поиска изслушване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за ситуацията в страната. Предложението беше отхвърлено с 65 гласа "за", 23 "против" и 70 "въздържал се", предимно от ГЕРБ. 

Според левицата отпуската на вътрешния министър, който е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, не може да бъде оправдание.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов обяви, че десницата е снела доверието си от вътрешния министър и затова иска анкетна парламентарна комисия да проучи адекватни ли са били действията МВР и правоохранителните органи. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и Цветанов имат различни оценки за действията на полицията в Катуница и не бива да се дава възможност на Цветанов да се оправдава в пленарната зала. "Той ще дойде да ни каже колко добре са се справили. Ние снехме доверието си от този министър и не искаме да го слушаме. По-добре парламентарна комисия, която да оцени действията на полицията", каза Костов.

Преди това лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска с едноминутно мълчание депутатите да почетат паметта на убития в Катуница Ангел Петров, след което ескалира напрежението. Председателят на парламента Цецка Цачева мотивира отказа си да подложи на гласуване предложението: "Има трагични инциденти, в които по различни поводи загиват български граждани. Не бива при всеки такъв повод да превръщаме парламента в изразител на тенденции, които в момента не работят за единството на държавата."

Зам.-председателят на Народното събрание от "Атака" Павел Шопов поиска пряко предаване на днешното заседание на депутатите. "Ситуацията е извънредна, този дневен ред, който гласувахме, е негоден и неактуален, зариваме си главите в пясъка", каза Шопов.

Георги Пирински му възрази, че парламентарната трибуна се използва не за успокояване на обществото, а точно за обратното - "да се налее масло в огъня, да се разиграят обичайните тиради и да се чудим какво да правим". Той обвини, че поведението на "Атака" е антиконституционно, антидържавно, антибългарско и разделящо страната. Искането за пряко предаване беше отхвърлено от депутатите.

Лидерът на РЗС Яне Янев настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента с оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Този случай не е етнически, а социален, заяви той. Социалният интегритет на много групи е напълно прекъснат, в момента се вижда, че озлоблението и безпътицата са във връзка с това, че хората са в унизително положение, заяви Янев. По думите му, за да не се разраства този конфликт и полицията да не си позволява всяка вечер арести на 150-200 души, в парламента трябва да дойде премиерът, но с оставката на Цветан Цветанов, защото той е подбудителят на всички тези процеси.

Янаки Стоилов предложи в следващите дни едно заседание на парламента да бъде посветено изцяло на темата и след дискусия, в която всеки да може да изложи позицията си, Народното събрание да излезе с декларация. Заради неспазената по правилника на парламента процедура Цачева отказа да подложи на гласуване искането.

Беше отхвърлено и искането на "Атака" парламентът да гласува декларация, в която депутатите да се ангажират, че ще приемат пакет от мерки и законодателни промени за "борба с циганската престъпност". Само "Атака" подкрепи предложението си.

През цялото време на балконите в Народното събрание младежи - гости на парламента, наблюдаваха случващото се в пленарната зала. На няколко пъти те не въздържаха мнението си и реагираха на различните предложения, като най-шумни бяха при изказванията на представителите на "Атака" и подкрепяха тезите на националистите. Цачева предупреди, че ако това не бъде преустановено, гостите ще трябва да напуснат местата си.

Заради напрежението в залата на парламента покрай дебатите около Катуница, зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов (ГЕРБ) поиска 15-минутна почивка, като обяви, че макар и за кръвно, си е пил хапчетата и информира колегите си, че помагат.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002219
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031