Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 10:28 - АФП: Основната вина за етническото напрежение е в правителството и в лошото управление след комунизма
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.09.2011 10:39


Избухването на междуетническо насилие в България е тест за бъдещето заради явните неравенства, ширещата се корупция и слабата съдебна система, опасяват се експерти, цитирани в кореспонденция на Франс прес от София, съобщава БГНЕС.

Агенцията припомня инцидента в Катуница в събота, при който автобус с няколко от внуците на Цар Киро, подозиран в участие в голям брой криминални дейности, прегази местен младеж. Разгневени местни хора, според които това е била предумишлена атака, запалиха къщата на ромския лидер.

През следващите два дни демонстрациите се разпространиха в цяла България, много от тях организирани чрез групи във Фейсбук като "Срещу безнаказаността на мързеливите, крадливи цигани". В много от протестите участваха и непълнолетни, отбелязва Франс прес. Насилието доведе до рядка проява на единство от страна на премиера и президента Бойко Борисов и Георги Първанов, които посетиха Катуница и квартал с 40 000 жители в Пловдив, най-голямото ромско гето в страната, допълва агенцията.

Но според експерти основната вина за етническото напрежение е в правителството и в лошото управление на седеммилионната страна през 20-те години след края на комунизма. Миналата седмица Финландия и Холандия блокираха присъединяването на България и Румъния в Шенгенското безвизово пространство заради слабия напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Милиони евро от фондовете на ЕС в помощ на България, която се присъедини към блока през 2007 г., бяха замразени на следващата година, а впоследствие и намалени заради недобро отчитане на средствата, припомня АФП.

Разочарованието от слабата икономика, пропастта между бедни и богати, високите нива на корупция и явната липса на върховенство на закона обръщат хората както срещу ромското, така и срещу турското малцинство. "Социалното недоволство нараства. Много млади хора без добро образование се чувстват загубени", казва пред АФП Михаил Иванов, изследовател на етническото и религиозното насилие в България. "Те са добре дошли за популистките партии и резултатът е расистко и ксенофобско поведение", допълва той.

Сред ромите, които представляват 9% от населението "има поколения без образование и без никакви възможности на трудовия пазар", изтъква от своя страна Антонина Желязкова, председател на Международния център за малцинствата и междукултурните взаимодействия. "Случващото се в Катуница не е изолиран инцидент, а разрушителна тенденция, подхранвана от неефективността на институциите", допълва тя.

Огнян Минчев, ръководител на Трансперънси Интернешънъл България, дори обвинява политическите партии, че извличат политически дивиденти от положението преди местните и президентските избори на 23 октомври. "Латентното етническо напрежение се използва от партиите", категоричен е той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА -
ТУК




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030427
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930