Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2011 12:50 - Дилма Русеф в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Президентът на Бразилия с български корени Дилма Русеф пристигна снощи на държавно посещение в България по покана на президента Георги Първанов.

Самолетът на Русеф кацна на летище "София" в 22.45 ч.

Тя беше посрещната от главния секретар на президента Красимир Стоянов, от началника на кабинета му Никола Колев и от заместник-външния министър Димитър Цанчев.

63-годишната Русеф, която е първата жена президент в историята на Бразилия, пристигна от Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС - Бразилия.

Това е първо посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година.

Визитата на Русеф у нас има и личен и сантиментален характер -  баща й Петър Русев е роден в Габрово, през 1929 г. емигрира във Франция, а после в Аржентина, преди да се установи в Бразилия и да смени името си на Педро Русеф.

Посещението на Дилма Русеф ще даде и

сериозен тласък на активния двустранен политически диалог на всички равнища,

както и приемственост на най-високо ниво след многобройните срещи на българския президент с предишния бразилски държавен глава Игнасио Лула.

Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще обсъдят възможностите за стимулиране на икономическото сътрудничество както в двустранен план, така и в рамките на стратегическото партньорство Европейски съюз – Бразилия и ще потърсят начини за по-нататъшно развитие на отношенията в областта на науката, образованието и новите технологии, разширяването на културния обмен.

Държавните глави ще обсъдят взаимодействието на България и Бразилия в международните организации и ще обменят мнения по актуални международни въпроси.

Първата среща на президента Георги Първанов и Дилма Русеф в рамките на посещението ще бъде на пл. "Св. Александър Невски", където ще се състои официалната церемония по посрещането.

По-късно двамата президенти ще проведат среща на "четири очи", последвана от пленарни разговори на двете официални делегации.

В присъствието на президентите на България и Бразилия

ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии

Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия.

Дилма Русеф ще получи орден "Стара планина" с лента. Президентът Първанов ще бъде награден с орден "Южен кръст", степен: "Голям кръст".

Президентите на България и Бразилия освен това ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум.

Държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на официална вечеря на президента Дилма Русеф.

Русев ще има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът ще бъде домакин на обяд в чест на президента на Бразилия.

През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово.

Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта "Царевец", а в Априловската гимназия в Габрово ще се срещнат с обществеността на града.



Коя е Дилма Русеф

63-годишната Дилма Вана Русеф е 36-ият президент на Бразилия и първата жена, заемаща този пост в историята на 7-мата икономика в света. За нас обаче тя е особено специална, защото е половин българка.

Дилма е  дъщеря на юриста и предприемач от Габрово Петър Русев, имигрирал в Бразилия през 30-те години на 20-ти век.

Той има жена и син в България, но през 1929 г. напуска страната по политически причини. Живее във Франция около 15 г. След края на Втората световна война се установява в Бразилия и се жени за Дилма Силва. Раждат им се три деца - Дилма, Игор и Жана, която умира на 26 години.

Дилма е на 15, когато загубва баща си, а майка й днес е на 81 г. Вече не е между живите и полубратът на Дилма в България, с когото никога не се е виждала.

Дилма Русеф разказва, че е била типичното бразилско момиче. Мечтаела за кариера като балерина, но по време на военния режим през 60-те години разбрала, че призванието й е друго.

През 1964 г., когато Дилма е на 23 години, в Бразилия се установява жесток военен режим и младежите масово се записват в партизански групировки. Разбира се, и Дилма. Междувременно се омъжва за активист, развежда се бързо, започва да учи икономика и след края на 1968 г. потъва в нелегалност.

Именно в този период от живота си среща 31-годишния комунист Карлуш Араужо, който ще стане неин втори съпруг до 2000 г., когато се разделят. С негова помощ Дилма основава групата “Палмарес”, научава се да стреля с пушка, да прави експлозиви. На практика не участва пряко в нито една военна операция, но ръководи най-известната - кражбата през 1969 г. в Рио на 2,5 млн. долара от сейфа на бивш губернатор. През януари 1970 г. полицията я арестува в Сао Паулу. По време на ареста тя носи оръжие.

“Не можете да си представите колко тайни може да излязат от едно човешко същество, когато бъде подложено на мъчения”, спомня си Дилма. Тя обаче не казва нищо, макар че е подложена на нечовешки мъчения с ток в продължение на 22 дни. В затвора „желязната лейди” престоява 4 години. След като излиза, ражда дъщеря си Паула.

Майчинството не прекъсва политическите й ангажименти. Записва се в новосъздаденото Бразилско демократично движение, по-късно - в Трудовата партия, ръководена от Луис Да Силва. От този момент политическата й кариера тръгва стремглаво нагоре. Да Силва става президент на Бразилия, Дилма - негова дясна ръка и министър на енергетиката, а по-късно – шеф на президентската канцелария.
 
Тъй като в Бразилия няма премиер, фактически Дилма започва да изпълнява точно тези функции. Вестник „Берлинер цайтунг” пише: “Ефективна, умна, стратегически мислеща, Дилма Русев е класическа технократка.” Номинацията на Дилма за президент на Бразилия, направена от Да Силва, идва съвсем естествено, макар че дотогава в страната за този пост не е издигана кандидатурата на жена.

През 2009 г. Дилма Русев е началник на канцеларията на бразилския президент и кандидат за президент на управляващата партия в изборите 2010 год.

Постъпва в клиника с болки в крака само седмици след като е обявила, че се лекува от рак, гърмят международните информационни агенции.

Диагнозата й е миопатия - мускулно заболяване, често срещано при интензивна химиотерапия. Малко преди това, през април, лекарите са отстранили злокачествен тумор от лявата й подмишница. И са назначили 4-месечна химиотерапия. Медиите предричат, че болестта ще попречи на Русев да проведе силна предизборна кампания.

Още повече в този момент тя е с рейтинг, доста по-нисък от този на конкурента й. За всеобщо удивление през пролет-та на 2010 г. Дилма повежда в рейтинга за първи път и след това продължава устремно да печели все повече симпатизанти. А последните й медицински изследвания показаха, че се е преборила и с рака. 


Присъединява се към Партията на труда на президента Луис Игнасио Лула да Силва, който й поверява Министерството на мините и енергетиката през 2003 година.  
Чрез програмата "Светлина за всички" Русеф прокарва електричество до над 2,4 милиона домове в най-затънтените кътчета на страната.
 
В края на 2010 година печели убедително изборите за държавен глава на 200-милионна Бразилия.   Сред основните й приоритети са премахването на крайната бедност в страната, подобряването на здравеопазването и образованието и поддържането на икономическа стабилност и ниска инфлация.

Допреди няколко месеца непозната дори за мнозинството от бразилците, днес Дилма Русеф вече е начело на Бразилия. Тя спечели сърцата на бразилците с обещания да подобри реално живота им като им осигури работа, подобри инфраструктурата и образованието, използва петролните богатства.

62-годишна, зодия Стрелец тя е определяна като технократ и прагматик. Заради избухливия й и понякога безцеремонен нрав, е наричана Желязната лейди.



Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036511
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930