Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2011 15:47 - Надомната работа вече е законна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове:
2



 Няколко месеца след законодателното регламентиране на надомната работа в Кодекса на труда вече има нов раздел, който урежда условията на труд, правата и задълженията за служителите, работещи извън офиса. Става въпрос за хората, които работят с информационни технологии.

Те вече задължително трябва да имат трудов договор. Целта е да се гарантира, че ще бъдат осигурявани от работодателя, а прослуженото време ще им се зачита за стаж, което ще им даде право да ползват обезщетения, болнични, отпуски и други права като всички заети.

"Дистанционната работа е подходяща за компютърни специалисти, счетоводители, журналисти, художници, дизайнери. Тя ще облекчи хора, които искат да съчетават личните си ангажименти с трудова дейност, например майки с деца, хора с увреждания", обясни зам.-председателят на социалната парламентарна комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ). Промените в Кодекса на труда бяха приети окончателно вчера от парламента.

В момента в България работата от разстояние се използва масово от ИТ компаниите. Преди време IBM например представи програма за дистанционна работа, която дава възможност на служителите й да работят няколко дни от седмицата от вкъщи.

Кой, къде, кога

Права и задължения на работниците
Работата от разстояние е доброволна и служителите имат право да откажат, ако шефът им предложи такава. Това "не може да доведе до неблагоприятни последици", пише в новите текстове на Кодекса на труда. Служителят също може да предложи на работодателя си да работи от къщи или от друго избрано от него място. Той трябва да осигури пространство за работно място. Служителите са отговорни за съхранението и правилното ползване на предоставеното от фирмата оборудване. Дори и вкъщи те ще трябва да спазват корпоративната политика за организация на работа и правилата за безопасност. Дистанционните служители ще могат сами да повикат инспектор на труда в дома си, който да провери дали правата им не са нарушени. Те имат право на същите социални придобивки и възможности за кариерно развитие като останалите си колеги. Дистанционните служители имат по-голяма свобода при организирането на работното си време, но задължително трябва да са на линия, когато работодателят и контрагентите му са в комуникационна връзка, пише в закона.

Ползи
Според мениджъри по човешки ресурси работата от вкъщи дава възможност за по-добър баланс между служебния и личния живот. Тя спестява време и нерви на служителите, които иначе хабят в предвижването до офиса, а и средства за пътуване и храна. Работата от дома дава възможност и за организиране на работните задачи и почивките спрямо собствените предпочитания. Друго предимство е, че, работейки в дома си, служителя може да си осигури по-голям комфорт и спокойствие. Проблем е обаче, че, работейки от вкъщи, хората загубват връзка с колегите си, от което страда екипната работа.

Права и задължения на работодателите
Работодателите трябва да подпишат трудов договор с дистанционните си служители и да ги осигуряват. Освен заплатата в контракта трябва да се уговори работното време, почивките между работните дни и седмици, продължителността на работното време. Работодателят осигурява за своя сметка техника с необходимия софтуер, консумативите, разходите за профилактика и поддръжка, интернет връзка. Възможно е и да монтира камера, за да контролира служителя, за което се изисква писменото съгласие на работника. За да предотвратят изолацията на дистанционните си служители, работодателите трябва периодично да организират "работни или социални срещи" с останалите им колеги.

Ползи
Предимствата за бизнеса от наемането на дистанционни служители е, че така фирмите могат да разширят производството си, без да се налага да плащат за нови офиси. Освен от наеми компаниите пестят от ток, отопление, консумативи, места за паркиране. Намалява се и използването на автомобили, чрез което фирмата може да прояви отговорността си за опазването на околната среда.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045404
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930