Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2011 17:04 - Двама американци с Нобелова награда за икономика
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
2



Американските икономисти Томас Сарджънт и Кристофър Симс са носителите на Нобеловата награда за икономика за 2011г. Те са отличени за работата си по връзките между политиката и въздействието й върху икономиката, съобщи "Ройтерс".

Шведската академия на науките, която връчва наградите коментира, че тяхната работа е положила основите на съвременния макроикономически анализ. Двамата икономисти са създали различни методи сред които е този, който обяснява как временно повишение на лихвите или сваляне на данъците влияят върху икономическия растеж и инфлацията. 

Томас Сарджънт показва как структурната макроиконометрия може да бъде използвана, за да се анализират постоянните промени в икономическата политика - метод, който например се прилага при изследванията как домакинствата и компаниите нагласят своите очаквания спрямо икономическото развитие. 

Кристофър Симс е разработил метод, базиран на така наречената "векторна авторегресия". Той анализира как икономиакта се влияе от временни промени в икономическата политика и други фактори, като ръст на лихвите например. Симс се фокусира и върху икономическите шокове, причинени от рязко поскъпване на петрола или срив в потреблението на домакинствата.

Сарджънт, професор по икономика в Нюйоркския университет, е създал математически модел и го е обяснил в редица статии през 70-те години на миналия век. Сим, професор по икономика и банково дело в университета "Принстън", е публикувал статия през 80-те, в която описва нов модел за анализиране на макроикономически данни, използвайки векторен авторегресионен модел.

"Смятам, че методите които използвах и Том доразви, са съществени за намиране на изход от кашата, в която се намираме.", коментира Симс. На въпрос какво ще направи с половината от наградата (750 хил. долара) Симс отговаря, цитиран от АП: "Като за начало ще държа в брой за кратко и ще помисля".

В изявлението на академията се казва: "Една от основните задачи на макроикономическия анализ е да даде яснота за това как шоковете и промените в политиките се отразяват на макроикономическите променливи в краткосрочен и дългосрочен план. Приносът на Сарджънт и Симс в тази насока е незаменим"

Призът не се присъжда от Нобеловия комитет, макар да носи името на Алфред Нобел. Той официално се нарича Награда на шведската централна банка (Риксбанк) за икономически науки в памет на Алфред Нобел. Тя е основана през 1968 г.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031