Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 14:57 - Без избирателни секции в Хамбург, Магдебург и Дармщат
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
5



Избирателни секции няма да има в германските градове Хамбург, Магдебург и Дармщат, където България има почетни консулства, тъй като броят на подадените заявления не е достатъчен. Това заяви на брифинг в министерство на външните работи Ради Найденов, председател на работната група за организиране на изборите в чужбина. Той даде обяснения по подготовката на изборите за президент и вицепрезидент в чужбина, съобщава Дневник.

"Поради реакцията на български граждани, които живеят там, Министерство на външните работи предложи на Централната избирателна комисия специално да разгледа тези случаи, но за разлика от други години в тези градове не са подадени достатъчно заявления, за да се отворят секции там", обясни Найденов. Той подчерта, че външно министерство е изпълнило ангажимента си, предвиден от закона и акцентът трябва е върху активността на българските граждани.


Светлан Стоев, който е административен секретар на министерството, потвърди, че на сайта на българското посолство в Берлин е имало грешна информация за необходимия брой заявления за откриване на избирателни секции в градовете с почетни консули. "Изискването за тези почетни консулства винаги е било 100 (заявления), това че е било качено 20 в момента на страницата на сайта като минимум, е въпрос на грешка, която ще се изяснява допълнително", допълни Стоев

Според шефа на комисията, организираща вота в чужбина, обаче не е имало начин българите в Германия да знаят колко заявления са подадени и дали те са достатъчно и затова всеки, който е искал да гласува е трябвало да подаде своето заявление. "Ако вие искате да гласувате, не бихте ли подали заявление", обърна се той към журналистите и допълни, че "информационните източници тази година са много по-големи".

Найденов заяви, че случаят не се отнася само за Германия и даде за пример българи в Барселона, които не са подали достатъчно заявления, но в писмата си до министерството само са изразили съжаление, че не са се организирали добре.

За изтеклите адреси на българи в чужбина


В края на миналата седмица министерството публикува на сайта си постоянните адреси в България на 36 080 сънародници, заявили желание да гласуват в чужбина. Найденов отново потвърди информацията, че списъците с адресите на хората са били публикувани на интернет сайта в събота в 18 ч., а на другия ден - в неделя, бяха свалени към 8 ч. сутринта. Въпреки че представителите на външното министерство първоначално говореха за техническа грешка, в крайна сметка стана ясно, че грешката е човешка.

"Съжалявам за това, което е станало, но за съжаление компютърните специалисти, включително и за държавната администрация са кът, още повече при заплащането, което получават", подчерта Стоев. Представителите на институцията отказаха да кажат дали и какви санкции ще наложат за допуснатата грешка. Найденов само отбеляза, че се в момента случаят се разглежда и преценява.

Председател на работната група за организиране на изборите в чужбина отбеляза, че сайтовете на някои представителства са били подложени и на хакерски атаки. На въпрос как външно министерство може да гарантира, че тези атаки не биха довели до ново изтичане на лични данни на избиратели, Найденов подчерта, че никой в света не е защитен от хакерски атаки.



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034856
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930