Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 13:01 - Безработицата намалява ... административно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
1



Административното прекратяване на регистрацията на безработни в бюрата по труда е основната причина за поредното намаляване на безработицата отчитано от Агенцията по заетостта, въпреки че съкращенията се увеличават. През септември на трудовата борса са се регистрирали близо 31 хил. души – с над 3 хил. повече спрямо август.

Над половината от тях са освободени от частния сектор – предимно от търговията, преработващата промишленост, туризма, строителството, сферата на операциите с недвижими имоти, транспорта и селското стопанство. От сектора "Държавното управление" са съкратени 1 888 души.

Въпреки увеличението на регистрираните в бюрата по труда Агенцията по заетостта отчита, че безработицата намалява. Положителния баланс между постъпилите и напусналите бюрата по труда обаче далеч не се дължи на това, че хората са намерили работа. Данните показват, че подобен успех са имали по-малко от 18 хил. души. Намаляващата безработица се дължи на големия брой безработни, които отпадат от бюрата по труда, но не защото са си намерили работа, а защото регистрацията им е била прекратена служебно.

Една от причините за това е, че срокът, през който са можели да получават обезщетение за безработица е изтекъл. Друго основание за прекратяване на регистрацията е неспазването на графика за срещи с трудовия посредник, отказ да се изпълнят препоръките му или да се започне предложената работа или обучение. Хората, чиято регистрация е прекратена заради последните причини нямат право да се запишат на трудовата борса през следващите 6 месеца. Част от безработните са отпаднали, след като не са уведомили институциите, че са започнали работа, а получават и обезщетения, без да имат това право.

Данните на Агенцията по заетостта показват, че през септември регистрираните безработни са 309 971 или с близо 4 хил. по-малко спрямо август. Равнището на безработицата е 9.4% от икономически активното население.

Числата, които социалният министър Тотю Младенов, неизменно цитира, хвалейки се с успехите в политиката на пазара на труда, коренно се различават от тези на статистическата служба на Европейския съюз Евростат, която ползва данни те на Националния статистически институт (НСИ). От тях се вижда, че през август нивото на безработицата е 11.7%, което е най-високото ниво от началото на кризата.

Причината за разминаването в данните е, че Агенцията по заетостта брои само регистрираните в бюрата по труда. Така от списъка й отпадат хората с прекратена регистрация, съкратените от сивия сектор, които не виждат смисъл да се записват на трудовата борса, както и преминаващите към все по-нарастващия дял на хората, които са се отчаяли, че ще намерят работа. НСИ брои безработните чрез анкети сред домакинствата и затова хваща не само тези с безупречна регистрация в бюро по труда.  

От статистиката на Агенцията по заетостта става ясно, че през септември в бюрата по труда са били обявени почти 13 хил. свободни работни места, които са повече от тези през предния месец. В частния сектор най-голямо е търсенето в икономическата дейност "Административни и спомагателни дейности", където заплатите са сред най-ниските. Свободни места са обявени и в преработващата промишленост, образованието и търговията.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047533
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930