Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 15:53 - Комисията по досиетата проверява миналото на 8143 кандидат-кметове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1329 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Комисията по досиетата ще огласи има ли бивши сътрудници на Държавна сигурност (ДС) сред кандидатите за кметове, очаква се проверката да приключи следващата седмица. Общият брой на номинираните са 9888, от тях 8143 души подлежат на проверка (останалите 1745 души са родени след юни 1973 г., тоест са твърде млади, за да са били сътрудници на тоталитарните служби).

Това каза председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов в интервю за в. "Труд".

"Комисията се старае поне седмица преди изборния ден да обяви кандидатите за кметове, които имат досиета от Държавна сигурност. Важно е хората да могат да направят информиран избор в деня на вота", коментира той.

По думите му комисията прави всичко възможно да провери и кандидатите за общински съветници. "Броят на имената в листите в цялата страна е над 46 000. Това, сами разбирате, е огромен обем от работа", каза обаче Костадинов.

Попитан ще бъдат ли огласени сътрудниците на ДС сред кандидатите за общински съветници, отговори направо: "Да бъдем реалисти, вероятно няма да успеем преди изборния ден. Имаме проблем с това, че списъците с имена на регистрирани в Общинските избирателни комисии листи често са непълни и неточни. Това много забавя работата. Може да успеем да излезем с решение за листите в някои общини, където документите са напълно комплектовани".

По думите му обаче листите за съветници се редят на партиен принцип и партиите си носят отговорност за номинираните, докато кандидат-кметовете се избират мажоритарно, така че е по-важно тяхното минало да бъде огласено.

Традиционно ГЕРБ и ДСБ са подали имената на номинираните за предварителна проверка. Попитан дали още тогава са открити агенти на ДС, Костадинов отговори, че е имало единици и "ниският процент прави впечатление".

Шефът на комисията по досиетата обяви, че веднага след изборите ще започне проверка за агенти на тоталитарните служби в Българската православна църква, както и в редиците на останалите вероизповедания

"Пловдивският митрополит Николай лично донесе в комисията събрана документация с искане за проверка на хората в Пловдивската епархия, имената са над 250. Той призовава неговият пример да бъде последван и от останалите епархии. Проверката ще започне веднага след като приключим работата по изборите", каза Костадинов.

Той коментира и огласените 37 агенти на Държавна сигурност в администрацията на Народното събрание от 1990 г. до днес. Тя показа, че говорителят на кабинета на Иван Костов - Михаил Михайлов, е бил сред сътрудниците на тоталитарните служби. Попитан как така името му не е огласено при предишни проверки на изпълнителната власт Костадинов отговори, че институциите, а не комисията по досиетата носи отговорност кои имена се подават за проверка. Михайлов би трябвало да е включен при проверката на политическите кабинети на министрите, но не фигурира там. "Комисията по досиетата не знае кой къде е работил. Получаваме тази информация от съответното ведомство и въз основа на този списък правим проверка. Всяка администрация си носи отговорността за подадените имена", коментира Константинов.

Напомни още, че не е без значение "всяко лице под каква форма е било назначено в дадена институция. Ако постът му не попада в описаните от закона длъжности, които подлежат на задължителна проверка за досие, естествено няма да бъде и подадено името".



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. hatanasov - Малко късничко
12.10.2011 23:02
А не би трябвало да имат това право.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043197
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930