Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 08:51 - Първи челен сблъсък Кафлин-Плевнелиев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
3



Какво сте направили в последните две години? А вие какво сте направили в последните 20? В този стил протече дебатът между кандидатите за президент, издигнати от ГЕРБ и от БСП – Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. Двамата участваха в диспут, организиран от ТВ 7 с водещ Николай Бареков.

Въпреки репликата на Плевнелиев, че Калфин явно се е объркал и си мисли, че се кандидатира за премиер на парламентарни избори, и двамата опоненти обсъждаха предимно теми, свързани с правомощията и действията на изпълнителната власт.

Номинираният от левицата Ивайло Калфин още в началото атакува премиера Бойко Борисов. "В момента в България има един мераклия да бъде бащица на нацията. Функцията на президента е да се противопостави на този стил, да защити свободата и достойнството на гражданите." Така отговори той на първия въпрос в дебата: "Президентът – обединител или баща".


"Президентът е лидер. Той е визионер. Президентът е прагматичен, президентът носи отговорност за репутацията и обединението на нацията", отговори на този въпрос Плевнелиев. Опонентът му пък заяви, че президентът "не може да бъде нито баща, нито майка, по конституция той е изразител на единството на нащията. Важно е президентът да не е кукла на конци, която се управлява от стола на министър-председателя, който да му подава ножици и лентички, допълни Калфин.

Кандидатът на левицата донесе в студиото папка с данъчните си декларации от последните години и призова Плевнелиев също да покаже "отношението си към държавата". Неговият отговор – "Моите данъчни декларации са публични в две държави. Президентските избори в Българияникога не са печелени с папки, Калфин е на път да загуби по един вече известен начин". Така Плевнелиев припомни случая с избирането на Георги Първанов за първи мандат – след скандал с папка, показана от Петър Стоянов в ефира на телевизионен дебат, с която той атакува опонента си Богомил Бонев за политическа употреба на службите.

Кандидат-президентите поспориха и за случая Катуница – Плевнелиев попита какво е направила левицата, за да не се случат подобни събития и защо на изборите жителите на Катуница са гласували за БСП. А вие какво направихте в последните две години, репликира Калфин.

Зрител попита кандидата на ГЕРБ как ще защити свободата и достойнството на гражданите, след като сам се е съгласил да бъдете подслушван. Въпросът беше провокиран от скандала с подслушването, в който вестник "Галерия" огласи записи на премиера с министри и шефа на митниците Ваньо Танов.

"В предизборния си клип БСП казват, че се срамуват, че се подслушват журналисти - журналисти се подслушваха в делото "Галерия", по времето, когато Станишев беше премиер, а Калфин – вицепремиер", отговори Росен Плевнелиев.

"Ако искаме да дадем шанс на българите да гласуват "за", а не "против", тогава -  извън дребнотемието, извън подхвърлените папки, които не са проверени от компетентите институции, ние трябва да им дадем шанс да чуят нашите решения", допълни претендентът на ГЕРБ.

По темата за конституционните правомощия на държавния глава двамата се оказаха на различни позиции. "Не искам повече правомощия", обяви Плевнелиев и отново декларира, че ще работи да изпълване със смисъл на сегашните функции на президентската институция. Ивайло Калфин пък заяви, че би предложил промени, които засилват ролята на държавния глава. Даде за пример въвеждането на по-висока бариера за мнозинството, с което парламентът да отхвърля ветото на президента, нов закон за Консултативния съвет за национална сигурност, нов регламент за обявяването на референдуми и въвеждане на правото на граждани да се обръщат към Конституционния съд.

Разминаване в тезите им пролича и по темата трябва ли държавният глава да е социален президент  Според Калфин президентът трябва да отговаря на дневния ред на гражданите, а днес това са социалните проблеми. В Конституцията пише, че България е социална държава, странно би било президентът да не е социален, Първанов направи много по този въпрос, допълни кандидатът на левицата. Калфин коментира още, че е неприемливо проблемът с доходите на българите да се решава, като "премиерът каже на Европа да направи заплатите като нашите".

Реакцията на Плевнелиев: "Г-н Калфин не се кандидатира за министър-председател, нямаме парламентарни избори.Президентът не раздава пари, не раздава заплати и доходи. Той отговаря за това хората да могат да си изкарат сами парите, да имат икономическа перспектива. Да имаме национален план за развитие на икономиката и социалната сфера, а не да работим на парче". 

Последва дебат за строежа на магистралите, в който двамата поспориха за това колко точно средства за това идват от европейските фондове и кой от двамата е по-компетентен по темата.

Калфин пръв атакува Плевнелиев – цитира наследника на министерския му пост Лиляна Павлова, според която за тази година ЕС не дава средства за магистрала "Тракия", защото България не си ги е поискала. Добре знам какви европейски пари идват в България, защото съм член на бюджетната комисия в Европарламента, добави претендентът на БСП.

Вие очевидно сте некомпетентен член на бюджетната комисия, защото важното не са думите на политиците, а делата им, остро реагира Плевнелиев. Спорът за магистралите продължи до края на дебата.  

Към края на дискусията кандидатът на ГЕРБ обяви: "Г-н Калфин, ако вие гледате към миналото, аз гледам към бъдещето. Гледам във времето след седем години, когато България ще има седем магистрали и свръхскоростна връзка с Истанбул, така че хората от Истанбул да ходят на ски в България". В следващия бюджетен период на ЕС няма да има толкова средства за магистрали, ще ви стигнат ли средствата за 7 магистрали или отново ще ги вземете от пенсиите на хората, отговори му Калфин.

В отговор на въпрос Калфин обяви, че ако бъде избран за президент, ще инициира референдум за проучването и добива на шистов газ. По думите му действащата законова уредба за националните допитвания ограничава правата на гражданите. Плевнелиев се съгласи, но добави, че е важна подготовката и формулировката на въпроса. Референдумът е ядрената бомба на демокрацията, той е много силно средство, каза кандидатът на ГЕРБ и подчерта, че има случаи, в които изпълнителната власт носи отговорност и не трябва да бяга от нея чрез допитвания. Даде пример с идеята на Първанов за референдум за строежа на АЕЦ "Белене".

Попитан от Калфин дали е "за" или "против" проекта АЕЦ "Белене", Плевнелиев отговори: "Г-н Калфин е "за" Големия шлем. Аз съм против да се говори за Голям шлем и съм за прагматичен подход към всеки от проектите. Не мога да бъда "за", нито "против" АЕЦ "Белене", когато имаме една креативна декларация, на база на която се харчат стотици милиони от българските данъкоплатци, дори без да има договор".

Номинираният от ГЕРБ за президент попита опонента си какъв договор е подписал кабинета "Станишев" за новата атомна централа и на каква цена. "Договорът с доставчиците беше за 4 милиарда и 800 милиона евро за оборудването. Днес цената ще е много по-голяма", отговори Калфин.

Русия е стратегически партнор на Европейския съюз и България, като страна –членка, трябва също да развива стратегическо партньорство с Русия, обяви кандидатът на БСП на въпрос за отношенията с Москва. Претендентът на ГЕРБ пък каза на същия въпрос, че проектите от Големия шлем няма да се случат нито на всяка цена, нито защото са руски. Българският интерес е ние да погледнем всеки проект в неговата цялост, каза той и допълни: "Енергетиката не е Голям шлем, а е още енергийна ефективност и енергийна либерализация, и енергийна независимост, за да гарантираме, че никой повече няма да спре кранчето на България."

"Да загърбим миналото и да гледаме напред. Политиците се оценяват не по думите, а по делата. В последните две години аз правих нов тип политика- с конкретни резултати в интерес на обществото и хората. Сега разширявам хоризонта и добавям още по- голяма сила", завърши участието си в дебата Плевнелиев.

Обръщението на Калфин пък гласеше: "България има нужда от връщане на своето достойнство и свобода. Не президентът да казва "това не е моя работа, аз не давам пенсии, но правя магистрали", а да направи така, че проблемите на хората да станат проблем на институциите. За да нямаме още една институция в ръцете на един човек, който иска да управлява сам... Не искам България да връща тоталитаризма. Не искам да живея в такава държава".



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031123
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930