Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 14:43 - Двама кандидати за общински съветници са заподозрени в лихварство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
2



Полицията е започнала досъдебно производство срещу двама кандидати за общински съветници от град Суворово, съобщи директорът на ОД на МВР във Варна комисар Димитър Димитров. Органите са получили сигнал за лихварство, след което са предприели мерки, предаде БТА.

Впоследствие обаче управителите на заложни къщи и кандидати в местния вот Люб. Т. (на 27 години) и 36-годишния Д. Сл. са били освободени. Според полицията причината е изискването на Изборния кодекс по време на изборна кампания, лицата, кандидатирали си за кметове или общински съветници да не могат да бъдат задържани.

При претърсване на управляваните от двамата заложни къщи "Шидеров 2009" ЕООД и "Кредитори", са открити 335 дебитни банкови карти и пинкодовете им. Отпускани са кредити на пенсионери и хора на социални помощи с месечна лихва от 20%.

Според един от получените сигнали двамата са склонявали част от хората, които са заложили банковите си карти, да гласуват за определена партия, обяви още комисар Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Били са иззети още 254 заложни билети, издавани срещу банковите карти, два компютъра, лаптоп, листове с разпечатки за сделки.


Главният прокурор иска СРС-та в разследванията на търговия с гласове

Главният прокурор Борис Велчев е на мнение, че по разследванията за купуване и продаване на гласове трябва да има възможност да се използват специални разузнавателни средства, съобщи БТА.

В прокуратурата осъзнават, че такъв секретен способ може да стане причина за обвинения, че управляващи използват СРС-та, за да подслушват политическите си опоненти в изборите. Не виждам обаче как ще хванем хората, които са по-високо от тези, които дават парите директно на избирателите, коментира Велчев.

На предишните избори са осъдени над 130 човека по дела за купуване и продаване на гласове, посочи главният прокурор и допълни, че не очаква след предстоящия вот това число да е по-различно. Според Велчев не е редно прокуратурата да се занимава със случаи, в които на кандидати за кметове са свалени плакати или билбордове.

Главният прокурор не изключи възможността на Кирил Рашков, който сега е разследван за данъчни престъпления, да бъдат повдигнати и нови обвинения.

По повод случая  с Максим Савов, когото преди дни Върховният съд оправда, Борис Велчев заяви, че е
започнала проверка за действията на пловдивската прокуратура.

Главният прокурор отчете ръст на делата по обвинения за етническа омраза. В същото време обаче не е проблем на прокуратурата това дали някой говори не на български език на обществени прояви, каза Велчев.


Тагове:   политика,   избори,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039744
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930