Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 10:44 - ЕП ще гласува втора резолюция за членството на България в Шенген
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
3



Европейският парламент ще гласува днес втора резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген. Инициативата е на евродепутати от трите най-големи парламентарни групи - Европейската народна партия (ЕНП), групата на социалистите и демократите (С&Д) и на либералите (АЛДЕ).

Снощи дебатите по резолюцията продължиха близо два часа. Прозвучаха мнения, че настоящата ситуация, в която двете страни са изпълнили всички поставени изисквания и въпреки това не биват приемани в зоната, показват двоен стандарт. Освен това е знак за разделение и криза в Европа, както и проява на популизъм, предаде БТА.

Представител на полското председателство на ЕС снощи заяви, че изготвеното и предложено компромисно решение за отварянето първо на въздушните и морските, а след това и на сухопътните граници на България и Румъния, не е постигнало необходимата пълна подкрепа в Съвета. Въпреки това то убеди Франция и Германия, които първи се противопоставиха на шенгенското разширяване, да гласуват в полза на София и Букурещ.

Разширяването на Шенген е един от нашите приоритети, търсим постигането на решение в кратък, но разумен срок, отбеляза представителят на председателството на ЕС.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че Еврокомисията подкрепя усилията на председателството за постигането на резултат. Едва ли има страна в ЕС без корупция, добави тя.

Малмстрьом отбеляза, че по-рано тази година Брюксел предложи изготвянето на годишни доклади за равнището на корупцията във всички страни от ЕС. Изискванията към България и Румъния за приемане в Шенген са от 2005 г. и те не могат да бъдат променяни, време е да бъде взето решение, заяви еврокомисарят.

През юни на сесията си в Страсбург Европарламентът гласува с голямо мнозинство резолюция, подкрепяща приемането на двете страни в Шенген, но през септември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи не успя да постигне необходимото пълно съгласие по въпроса. Причина за това станаха Холандия и Финландия, които нямат доверие в двете най-нови членки на ЕС заради проблемите с корупцията и организираната престъпност.


Тагове:   граница,   Шенген,   еп,   гласуване,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040356
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930