Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 13:25 - Вкараха здрав мъж в лудницата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 804 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здрав пловдивчанин бе вкаран в лудницата и изкара 5 дни сред психично болни след жалба на четирима съседи, начело с домоуправителя, че се държал неадекватно, съобщи bTV.
  Иван Балински бил принудително хоспитализиран заради твърдение на негов съсед, че е агресивен и че е заплаха за обществото.

Въпреки че не е освидетелстван като психично болен, Иван Балински прекарва 5 дни в психиатрията. Той бил заведен там под предлог, че ще му бъдат направени "прецизни психиатрични изследвания".

На 29 септември Пловдивската районна прокуратура внася искане Иван Балински да бъде настанен за експертиза и задължително лечение в специализирано психиатрично заведение, макар никога да не е освидетелстван като психично болен. Това става след жалба на четирима съседи на Балински, начело с домоуправителя.

На 13 октомври искането е уважено от Районния съд, макар в залата да не е допуснат нито един свидетел на Иван Балински. Така мъжът е вкаран принудително в изолатора на пловдивската психиатрия. Това обаче предизвиква силна обществена реакция в квартала и за борени часове над 30 съседи на Балински правят подписка в негова защита. Всички те са категорични, че Иван не е луд и че най-вероятно е станал жертва на съдебна грешка.

„Трети ден съм тука... Никой не ме прегледа, в четвъртък ме докараха с белезници от съда и веднага ми биха инжекция тука отстрани, тука в задната част... И след това два часа и нещо с колан бях вързан в изолатора", разказал пред камерите по време на престоя си в клиниката Иван Балински.

От клиниката потвърдили, че на мъжа бил инжектиран диазепам.

Вещото лице, което е посъветвало съда да изпрати Иван за принудителен престой в психиатрията - д-р Радка Топалова, каза, че това се наложило въз основа на данните от свидетелите. И призна, че Иван не е буйствал в съдебното заседание и не е оказвал съпротива.

Поотслабнах доста, малко се разболях, казва Балински след пускането му от психиатрията след 5-дневенпрестой сред психично болни.

В основата на раздора стоят не пари, а ...котки. От едната страна са любителите на котки, начело с Иван Балински, а от друга - част от съседите, които не понасят тези животни. Крайният резултат е 44 срещу четирима в полза на Иван.

„В момента, в който застанах по-сериозно и му казах да престане с котките, той скокна срещу семейството ми, започна да обвинява сина ми, че гонил с колелото котките да мачка", оплака се Веселин Христозов, домоуправител.

Съседка разказа, че синът на домоуправителя наистина щял да прегази бременна котка, а след забележка на Иван, започнал да го обижда. Според някои е агресивен, според други бил предложен за принудително хоспитализиране заради несъществуващи и неоснователни аргументи.

На второ заседание съдът прецени, че психиатричната експертиза може да бъде изготвена в амбулаторни условия и не е необходимо един неосвидетелстван до момента гражданин да бъде лишаван от свобода.

Котешката сага на ул. "Копривщица" не е от вчера. Първото дело е заведено през миналата година. Страни по него са обявения днес за луд Иван Балински и прокурорът от окръжна прокуратура Пловдив Росен Каменов. Делото е заради твърдението, че прокурорът стреля с въздушна пушка по уличните котки. Завършва с присъда 500 лева глоба в полза на служителя на закона.

„Вещото лице, което е посъветвало съда да изпрати Иван за принудителен престой в психиатрията - д-р Радка Топалова, каза, че това се наложило възоснова на данните от свидетелите. И призна, че Иван не е буйствал в съдебното заседание и не е оказвал съпротива.

Международни правозащитни организации излизат в защита на пловдивчанина.

Група в социалната мрежа вече събира пари в подкрепа на безработния Балински, за да може да се плати хонорар на адвокат, който да заведе дело срещу държавата ни в Страсбург.

Според правозащитниците Балински е бил противозаконно лишен от свобода и противозаконно принуден да прекара против волята си 5 дни сред психично болни пациенти.


Тагове:   скандал,   психиатрия,


Гласувай:
8



1. rummi - напълно правилно и уместно ще е
20.10.2011 19:45
г-н Балински да получи компенсация, но тя най-вече трабва да е за сметка на съседите и докторката, която така компетене преценила състоянието му на основата на мнение на съседите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033379
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930