Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 07:37 - Последните часове на Муамар Кадафи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Муамар Кадафи бе убит в четвъртък край родния му град Сирт, малко след като силите на преходната власт превзеха града, смятан за последната крепост на Полковника, съобщи управляващият в Триполи Преходен национален съвет (ПНС). По информация на "Ал Джазира" тялото на Кадафи е било пренесено в джамия в град Мисрата.

Още преди новината за смъртта на диктатора да бъде потвърдена от независими източници, населението в страната започна да ликува, а представители на международната общност изразиха облекчение, че е поставено началото на края на войната.

Първоначалната информация за смъртта на Кадафи гласеше беше оскъдна, а подробностите от различни източници - противоречиви.

Според един от възможните сценарии, събран от различни източници, Полковника вероятно се е опитал да избяга от последния си редут в четвъртък призори с конвой от автомобили след неколкоседмична упорита съпротива. Конвоят обаче бил ударен от въздуха от НАТО, ранените му и зашеметени пътници - пленени от бойци на ПНС.

Може би три или четири часа по-късно, след престрелка с бойците на Кадафи, силите на новата власт открили диктатора скрит в шахта на канализацията. Според съобщенията на враговете на Кадафи той вероятно е починал от раните си около обед, малко след като бил пленен. Вечерта телевизия "Ал Джазира" излъчи кадри с все още живия, но тежко ранен бивш лидер в ръцете на обкръжили го бойци.

При залавянето е убит Абу Бакр Юнус Джабр, главнокомандващ на военните части на Кадафи.

Докато в продължение на няколко часа либийците и светът очакваха независимо потвърждение на информацията за смъртта на диктатора, представителите на новата власт обявиха, че е убит и синът му Муатасим.

Местоположението на другия син на Кадафи Сейф ал Ислам, смятан до неотдавна за негов наследник във властта, остава неизвестно. Вероятно той все още е на свобода в Либийската пустиня. За последно е бил видян в град Бани Уалид. Сейф ал Ислам е обвинен заедно с баща си от Международния наказателен съд в Хага в престъпления срещу човечеството.

Смъртта на Муамар и Муатасим Кадафи настъпи точно два месеца след падането на столицата Триполи в ръцете на новата власт и осем месеца след началото на революцията в Либия, която деградира в кървава гражданска война.

Вчера Либия ликуваше. По думите на кореспондентката на списание "Тайм" в Триполи Вивиен Уолт градът бе "напълно полудял". Празнуващи либийци развяваха знамена, като викаха и се прегръщаха, бойци на ПНС стреляха с автомати във въздуха, а корабите в пристанището надуваха сирените си. В Сирт войници от новата власт танцуваха по улиците, размахвайки златен пистолет, вероятно принадлежал на Кадафи.

Представител на НАТО заяви, че се очаква до няколко дни официално да бъде обявен край на гражданската война. Смъртта на Кадафи обаче не слага край на прехода на властта в Либия, нито на Арабската пролет.

Новите власти тепърва трябва да се справят с изграждането на демократичното общество, с поддържането на реда, с икономическото възстановяване и с рестартирането на износа на петрол и разработването на това богатство, монополизирано навремето от Кадафи.



Първите реакции

Все още опитваме да намерим потвърждение на информацията за смъртта Кадафи. Работим по въпроса"
Белият дом

"Не мога да потвърдя залавянето или смъртта на Кадафи, но ако това е вярно, мога да си отдъхна с облекчение, че поредното препятствие е премахнато"
Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ

"Ще е нужно време, за да се потвърди информацията"
НАТО

"В около 9 часа местно време натовски самолет удари два военни автомобила на силите, верни на Кадафи, които са били част от по-голям конвой близо до Сирт. Тези автомобили провеждаха военна операция и представляваха ясна заплаха за цивилното население"
Полковник Роланд Лавоа, говорител на НАТО

"Войната в Либия свърши"
Силвио Берлускони, премиер на Италия

"Днес трябва да си спомним жертвите на атентата над Локърби (...), както и убитите либийци през последните няколко месеца. Горд съм с ролята на Великобритания в падането на Кадафи"
Дейвид Камерън, премиер на Великобритания 

"Ако бъде потвърдена смъртта на Кадафи, то това ще бъде велик ден за Либия и демокрацията и лош ден за диктаторите по света. Сега Либия наистина може да обърне страницата"
Йежи Бузек, председател на Европейския парламент 

"Информацията за смъртта на Муамар Кадафи бележи края на ера на деспотизъм и репресии, от които либийският народ страдаше прекалено дълго. Призоваваме Преходния национален съвет да подходи към мащабен процес на помирение, който да включва всички либийци и да позволи демократичен, мирен и прозрачен преход"
Общо изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой



 

Кой е Муамар Кадафи?

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 година в района около Сирт. Произхожда от бедуинско семейство. През 1962 г. той следва право и история в университета на Бенгази. Година по-късно е кандидат-офицер във Военната академия в Бенгази. Завършва военното си образование във Великобритания. В тинейджърските си години Кадафи става последовател на идеологията на някогашния египетски президент Гамал Абдел Насър – панарабизма.

 

Под влияние на идеите на панарабизма Кадафи основава Съюза на свободните офицери. С негова помощ сваля от власт крал Идрис и застава начело на управлението на военната хунта. Реорганизира бившата монархия в социалистическа държава. Пристъпва към одържавяването на нефтената индустрия на страната, банковото и финансовото дело. Във вътрешнополитически план Кадафи пропагандира т.нар. система на народните конгреси. През 1976 г. публикува "Зелената книга", в която излага политическите си идеи.

 
Управлението му е белязано от насилие, кръвопролития и престъпления. Заради това Западът го нарича Бясното куче.

През 1979 г. формално се оттегля от държавното ръководство на страната, но влиянието му в либийската политика остава непокътнато.

 

Характерно за Кадафи е застъпването на идеята за арабско и африканско единство, където Либия да играе лидерска роля. Плод на тези усилия е създаването на Африканския съюз в опит да следва примера на европейска интеграция.

 

В миналото Кадафи е често обвиняван, че поддържа международния тероризъм. Според някои сведения режимът в Либия е финансирал ораганизации като ИРА, ООП и арабски терористични групировки. Тези обвинения стават причина за американските бомбардировки на Триполи и Бенгази през 80-те години. Тогава Кадафи се е укривал в маскировъчни палатки и шатри в пустинята. През 2003 г. Кадафи се отказва от разработването на оръжия за масово поразяване, което му позволява да подобри отношенията си със Запада. Често полковникът е описван като непредсказуем политик, способен на всичко, политик, правещ бързи и неочаквани обрати във вижданията си.

 

Кадафи се е женил два пъти, има осем биологични деца, седем от които синове. Има и осиновени син и дъщеря, която става жертва на американските бомбардировки над Либия през април 1986 година.

 

Източник: “Уикипедия”



Тагове:   Муамар Кадафи,   смърт,   Либия,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029424
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930