Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 21:41 - Кметовете в София и Бургас ясни от раз
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.10.2011 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В пет областни градове изборите изглежда са спечелени още на първи тур. Почти сигурно е, че кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов запазват постовете си.

В национален мащаб управляващата партия ГЕРБ взема 38% от местния вот, втора е левицата с около 24 на сто, като според социалистите на тези избори са събрали около 1 млн. гласове, което е с повече от предишния вот.

След като първоначално МБМД съобщи, че Фандъкова печели втори мандат в София още на първи тур с 53%, а по данни на "Галъп" сегашният столичен управник взема 51 процента, по-късно от първата агенция уточниха, че това не може да се твърди с категоричност и има вероятност за балотаж с кандидата на БСП Георги Кадиев.

Първите данни бяха за сериозна дистанция между Фандъкова и Георги Кадиев, събрал 21% подкрепа. Кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков събира около 12%.

Самият Кадиев изрази своето убеждение, че ще има балотаж, освен ако няма някакви манипулации на вота. Според кандидата на сините Прошко Прошков организацията на изборите е била кошмарна.

Най-убедителната победа извоюва кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ - между 68 - 70% от гласовете.

"За първи път Бургас гласува „за”, не гласува „против”, гласува „за” въпреки всички неудобства и ремонти ....", каза Димитър Николов по БНТ. Предварителните прогнози показват, че ГЕРБ ще има мнозинство и в общинския съвет в Бургас, където печели 26 места.

В Монтана, Кюстендил и Шумен също е много вероятно да няма втори тур на изборите след седмица. Макар че дават между 50 и 53% за водачите, социологическите агенции все още не твърдят категорично, че няма да има втори тур на изборите.

Единственият областен град, който социалистите могат да вземат още на първи тур, е Шумен, където досегашният кмет Красимир Костов събира малко над 50%.

В Монтана Златко Живков, подкрепен от широка коалиция от десни партии, също събира между 51 и 53% от гласовете. Ако спечели от раз, това ще бъде четвърти мандат за Живков, който управлява града от 1999 г. На сериозна дистанция след него е Людмил Кръстев от ГЕРБ.

Петър Паунов, издигнат също от широка коалиция от десни партии, има шанс да спечели изборите още на първи тур в Кюстендил. Той получава между 50 – 51% по данни на различни социологически агенции. След него е кандидатът на ГЕРБ Никола Татарлиев с близо 21%.

Пазарджик също има избран от раз кмет и това е досегашният управник Тодор Попов, издигнат от инициативен комитет и получил подкрепа от 65.4 на сто, сочат данните на МБМД Мирослава Радева.

На местните избори 38 процента от хората са гласували за представителите на ГЕРБ, социалистическата партия събира вота на 24 процента от българите, а кандидатите на ДПС са трети с 6.7 процента, сочат данни на предварителните проучвания на агенция МБМД.



Втори тур в 2/3 от областните градове

В над две трети от областните градове се очертава да има втори тур на изборите на 30 октомври. Това показват предварителните резултати на социологическите агенции.

В Пловдив на местните избори ще има балотаж. На него отиват кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев, който има 35.6 % и претендентът на ВМРО - НИЕ Славчо Атанасов и досегашен кмет, който има 27,6 %. Трета е досегашната общинска съветничка Дани Каназирева с 9.7 %, а кандидатът на БСП Георги Търновалийски е едва четвърти, предаде ТВ 7 по данни на екзит пол.

"Не бързам да давам оценка на прогнозни резултати, защото самите социолози твърдят, че гражданите им отказват да кажат за кого са гласували", каза пред журналисти Славчо Атанасов. Според него е твърде вероятно да настъпят промени в резултатите. "Разлика от 8% при положение, че 50% от избирателите не са казали за кого са гласували, не е толкова голяма", заяви той.

Във Варна на балотаж отиват Кирил Йорданов от ГЕРБ и собственикът на аптеки Веселин Марешки, издигнат от инициативен комитет. Борещият се за четвърти мандат Йорданов води с 33% пред Марешки, който събира 22%.

В Благоевград ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов и представителя на БСП Емил Костадинов, които по предварителни данни имат съответно 41.9 % и 21.2 на сто.

В Смолян ще се проведе втори тур между кандидата на БСП и досегашен кмет на общината Дора Янкова и претендента на ГЕРБ Николай Мелемов. Янкова сега печели 37.8 % от гласовете на хората, Николай Мелемов - 37,3 % на първи тур, по резултати от екзит пол.

В Кърджали ще има нова надпревара между кандидата на ДПС Хасан Азис, който получава 46.5 %, и този на ГЕРБ Илия Илиев с 27,5 %, предаде ТВ 7 по предварителни резултати.

Кърджали е най-големият ни пробив, това коментира Цветан Цветанов, председател на Предизборния щаб на ГЕРБ.

В Плевен балотажът ще е между кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков, който събира 31%, и досегашния кмет Найден Зеленогорски, подкрепен от широка коалиция от десни партии, - 29%, показват данните на МВМД, оповестени по БНР.

В Стара Загора битката ще е между Живко Тодоров от ГЕРБ, който сега по данни на "Алфа Рисърч" взема 49.5 на сто, но противникът му все още не е ясен. Бойчо Биволарски от БСП има подкрепата на 16 на сто от гражданите, толкова към момента взема и Дамян Георгиев, издигнат от инициативен комитет.

В Перник ще има балотаж между кандидата на БСП Росица Янакиева и кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова, според предварителни резултати от екзит пол.



Изненадата в Пловдив: третия в кметската надпревара

Пловдив ще избира кмета си на балотаж. Това сочат данните на всички социологически агенции, провеждащи екзит пол в града. Водач в надпреварата е кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев, следван от досегашния кмет на Пловдив, кандидатът на ВМРО-НИЕ Славчо Атанасов.

Според социологическите агенции авансът на Тотев пред Атанасов е в рамките на 7 до 10 процента. Така кандидатътъ на ГЕРБ Иван Тотев събира средно 36 процента ог гласовете на пловдивчани, а Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ близо 27 процента.

Изненадата в Пловдив донесе Дани Каназирева, кандидат за кмет от „Съюз за Пловдив”. Тя се нарежда на трето място в предпочитанията на гласувалите, като изпреварва кандидата на БСП Георги Търновалийски, който заема четвърто място. И двамата събират подкрепа за кметската си кандидатура в едноцифрено число.

Според екзит пола на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД в Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ печели 36% и води пред Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ, който се нарежда на втора позиция с 28%. На трето място е Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", която събира 10 процента, следвана от Георги Търновалийски от БСП с 7.3%.Толко е и резултата на кандидата на Синята коалиция Илко Николов - 7.3%.

Партийните листи, според МБМД, изглеждат така - първи са ГЕРб с 36%, следвани от ВМРО-НИЕ с 17.2%, трета е листата на БСП с 10%, Съюз за Пловдив събира 8%, а Синята коалиция и Кауза Пловдив по 5%.



Тагове:   избори,   кмет,   местни избори,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025187
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930