Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 11:14 - Доган решава кой е победителя на президентския вот?*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
1



 ГЕРБ отново се наложи като първа политическа сила, показаха резултатите от гласуването за президент и местна власт. Кандидатът за държавен глава от управляващата партия води, от раз бяха спечелени три големи града. Този вот на хората е вот на доверие към правителството, което работи в най-тежките времена, обобщи премиерът Бойко Борисов.

Балотажът между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, претендента от БСП, която остава втора политическа сила, обаче ще бъде оспорван, независимо че кандидатът на управляващите води с над 14%.

Ахмед Доган даде разпореждане електоратът на ДПС да не гласува на първия тур за президент, макар активно да участва в местния вот. Не приемаме Плевнелиев като необходимия профил за държавен глава, Калфин - Данаилов са много по-атрактивни, каза Доган вечерта.

Предстои най-тежката седмица от избори 2011 - на драматични преговори и пазарлъци.

Втори опит за Плевнелиев

Българите ще решат другата неделя на балотаж кой ще е президентът. Човекът на ГЕРБ Росен Плевнелиев ще се бори срещу кандидата наБСПИвайло Калфин. По данни на "Галъп" на първия тур Плевнелиев събра 41%, а Калфин-28%. Трета е независимата Меглена Кунева с 14%. Волен Сидеров взе 3,8%, а Румен Христов - 2,1%, сочи "Галъп".

Синият кандидат взема точно толкова, колкото и водещият от тв "СКАТ" Стефан Солаков. Според "Сова Харис" Христов дори му отстъпва.

"Благодаря на всички българи за високата избирателна активност! Това е един безспорен вот за нас и висока отговорност", коментира лидерът на ГЕРБи премиер Бойко Борисов, който гласува в Банкя.

Кандидатът на управляващите Росен Плевнелиев обаче ще бъде изправен пред сериозни трудности на втория тур, тъй като гласовете на негласувалите на първия тур депесари едва ли ще отидат за него.

Трудно може да се изчисли и къде ще се прелеят гласовете за Кунева. "Изборът си съм направила много отдавна. Той се състои в две думи - вярвам ви! Вярвам на хората, които са зрели, които могат да правят избор. Вярвам на всички българи. Страшно е, когато не можеш да избираш. Ние можем, можем да избираме, да правим промяна, можем да мислим, можем да казваме какво мислим. Разбира се, много от тези неща минават през вас, зависят от вас, но аз вярвам безрезервно на хората." Това бяха думите на Росен Плевнелиев, след като пусна вота си.

Кандидатът на БСП Ивайло Калфин заяви, че гласува за обединена България с кауза да върви напред. "Гласувах за тези, които днес правят 18 години, да живеят в България, която е европейска държава, да се гордеят с нея", добави Калфин. След като станаха ясни предварителните резултати, той коментира, че разликата може да бъде стопена на  балотажа.

"Вярвам на всички българи! Хубаво е, когато има за какво да мечтаем, когато можем сами да избираме бъдещето си. Хубаво е, когато има за какво да гласуваме", заяви Кунева, след като гласува сутринта. На излизане от тъмната стаичка тя забрави бюлетината си за президентския вот.

Президентът Георги Първанов заяви, че на тези избори гласува за по-добро бъдеще на България и на всеки човек поотделно. Изборният ден се следи зорко от редица
чуждестранни медии.

В репортаж от София агенция Ройтерс коментира, че резултатите ще заздравят позицията на ГЕРБ във властта, въпреки че популярността на партията на Бойко Борисов е намаляла от
40% през 2009 г. на 30%. "Вместо да заложи на непопулярни реформи, министър-председателят по-скоро ще се фокусира върху запазването на строгата фискална
дисциплина, която печели овации в чужбина, но засега не е допринесла за подобряването на хала на българите, чиято средна месечна заплата е 350 евро", пише Ройтерс.

*Заглавието е променено. Материалът е на в-к "Труд"



Тагове:   избори,   балотаж,   президент,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045700
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930