Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 16:40 - Консорциум с "Уестингхаус" ще проектира новото хранилище за радиоактивни отпадъци
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
4



Консорциум с участието на корпорацията "Уестингхаус" ще изработи техническия проект и междинната оценка на безопасността на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци, което ще бъде построено край козлодуйското село Хърлец. По план съоръжението, в което ще се погребват инструменти, предпазни облекла и оборудване, облъчени при работата на АЕЦ "Козлодуй", ще струва около 120 млн. евро и ще заработи през 2015 г., пише Дневник.

Изработването на техническия проект и анализа на безопасността, които са последната стъпка преди обявяването на търга за строител, се финансира безвъзмездно с 8 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй", с който Европейската комисия и няколко европейски правителства обезщетяват България за предварителното спиране на първите четири ядрени блока в Козлодуй.

Консултантският договор беше подписан днес от изпълнителния директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) Дилян Петров и представители на обединението между Westinghouse Electric Spain, германската DBE Technology и испанската Enresa.

"На площадката на АЕЦ "Козлодуй" има натрупани ниско и средноактивни отпаддъци, така че това ще са първите "клиенти" на хранилището", обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков, който присъстваше на подписването.

Грантовото финансиране за проектанта ще бъде окончателно договорено през декември с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), уточни Дилян Петров. По думите му до средата на 2012 г. ще бъде обявена процедурата за избор на строител на хранилището.

В началото на месеца оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), направена инвестиционното предложение за хранилището, беше одобрена от министъра на околната среда Нона Караджова. Освен отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е предвидено пространство за отпадъци от АЕЦ "Белене", ако тя бъде построена. В хранилището няма да се депонират отработено ядрено гориво или високоактивни отпадъци, подчертават от ДПРАО.

Шефът на Westinghouse Electric Spain Хосе Гутиерес посочи, че според правилата за финансиране на ЕБВР, която управлява средствата по фонд "Козлодуй", авторът на спецификацията на строежа не може да участва в строежа и затова "Уестинхаус" няма да кандидатства по предстоящия търг.

"Проектът ни е свързан с техническото проектиране. Това е последната стъпка преди самото изграждане. Поемаме ангажимента да спазим най-високите стандарти и условията в стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци", беше категоричен президентът на DBE Борис Раапке.

През юни Българският енергиен холдинг и "Уестинхаус", в която мажиротарен дял притежава японската "Тошиба", подписаха меморандум за разбирателство в ядрената енергетика. Тогава един от шефовете на "Уестингхаус", Андерс Джаксън, заяви, че в България корпорацията иска да се занимава с извеждането от експлоатация на старите реактори в "Козлодуй", както и с доставянето и преработвенето на ядрено гориво. "Уестингхаус" е сред избраните фирми, които помагат на АЕЦ "Козлодуй" с извършването на стрес тестове.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042159
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930