Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 16:38 - "Росатом" притиска България за АЕЦ Белене
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
2



Предложението на Русия да финансира изцяло строителството на АЕЦ "Белене" остава в сила, но не е безсрочно. Това заяви шефът на руската "Росатом" Сергей Кириенко на форум на доставчици за атомната енергетика "Атомекс Европа" в Прага, цитиран от руската РИА Новости.

Кириенко направи изказването си ден след като се разбра, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е възложил на консултанта - британската банка HSBC, да изработи схема за финансиране на проекта от компании от групата на "Росатом". Москва изяви готовност да осигури изцяло парите в началото на октомври, като предлага връщането на кредита да е за сметка на приходите от продажба на ток.

"Централата може да бъде построена много бързо, защото всичко е почти готово, а важното е, че разходите за оборудване са по старите цени. Със сигурност тази централа е по-евтина от новите проекти. Затова сме готови да инвестираме собствени средства  - толкова, колкото сметне за нужно правителството на България - 100%, 51%, 49%. Затова смятам предложението ни за уникално", каза Кириенко.
Шефът на руската компания отбеляза, че "България иска да финансираме изцяло централата като в същото време си запази 51%". "Вече изготвихме предложение, което позволява това да стане", уточни той. Но и добави, че финансовото предложение на Русия не е безсрочно.

"Убедени сме, че проектът е рентабилен и ефективен и сме готови да инвестираме собствени пари. Друг е въпросът, че ще инвестираме дотогава, докато проектът е рентабилен. Към днешна дата това е така. Но ако решението продължава да се отлага, ще дойде моментът, когато икономическата ефективност вече няма да е толкова очевидна. Освен това офертата ни зависи и от другите проекти, паричните ни резерви не са неизчерпаеми", каза Кириенко. 

По думите му в Русия никой не е спрял да работи по проекта за АЕЦ "Белене" - предприятията продължават да изготвят оборудването, а проектните институти - техническата документация. И допълни, че щом работата е приета и изпълнена от българската страна, тя трябва да бъде заплатена.

Според Кириенко арбитражният спор между Националната електрическа компания (НЕК) и дъщерната на "Росатом" "Атомстройекспорт" заради взаимни финансови претенции по проекта, е напълно приемлив. Това е добър цивилизован начин компаниите да решат споровете помежду си, каза шефът на "Росатом". Той каза, че руската страна има доверие на европейската съдебна система и очаква справедливо решение, в което според него правителствата на двете страни не следва да се намесват. /Дневник



Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000812
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031