Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 13:59 - В нарушение на закона: ЦИК все още не обявява изборните резултати
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0



Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила резултати от изборите за президент и за кмет на София, въпреки че законовият срок – 48 часа след края на изборния ден - изтече още във вторник вечерта.

Причината за забавянето е, че продължава приемането на протоколи от общинската комисия в София.

"В момента приемаме протоколите на ОИК-София. Иначе всички други протоколи са обработени", каза
Ралица Негенцова в сряда.

Тя не можа да обясни защо се е забавило толкова много пристигането на документите от ОИК в София.

"Все пак не забравяйте, че на 23 октомври се произвеждаха не само избори за президент и вицепрезидент на България, но и за местни органи на власт, които пък от своя страна водиха избори на общински съветници, избори на кметове на общини, кметове на кметства. Това са много данни, които трябва да бъдат въведени, много са кандидатите и това води съответно до нуждата от повече време, както за попълване на протоколите, така и за отчитане на резултатите", коментира тя.

Негенцова се надява до края на деня ЦИК да може да обявят данните.

"
Силно се надявам, но не забравяйте, че протоколите, които са за столичната общинска избирателна комисия, са от 1 425 секции. Всичките членове на ЦИК са включени в приемане на протоколите на ОИК-София и се надяваме в много бързи темпове да приключи приемането на документите и необходимото време за обработка да бъде до максимум съкратено", каза тя.

"За да бъдат обявени едни резултати те трябва да бъдат реални. Изборният кодекс, отчитайки много други неща, свързани с това, че се произвеждат два вида избори в един и същи ден, не беше отчел именно тези възможности и необходимостта от технологично време",
каза Негенцова. 

До полунощ са били обработени документите на 261 от общо 264 общини. Последни останаха протоколите на София, Сливен и Петрич.

Документите на 15 общини са пристигнали в ЦИК след 21 часа във вторник. Протоколите им бяха обработвани до два часа след пристигането.

През нощта срещу сряда линейка откара в болница млада жена от Бургас, на която й прилоша, докато подаваше информация на едно от гишетата в ЦИК. Не била яла и пила вода и се обезводнила.

"Нощта и очакването на документите на София пък родиха и шега. От ЦИК се мъчеха да налучкат кога ще падне джакпотът и кога ще пристигне София. Отговорът и на двете бил в сферата на вероятностите", съобщи бТВ.

По закон, едва след като ЦИК обяви окончателните резултати от първия тур на президентските избори, може да започне отново предизборната агитация за втория тур, който ще се проведе тази неделя.

Засега при почти 97 процента обработени протоколи кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, има 40.13%,  кандидатите на БСП - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - 28.84% от гласовете на избирателите.

Балотажи за местните избори ще има в 18 областни градове.



Тагове:   избори,   ЦИК,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034514
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930