Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 13:57 - В парламента искат касиране на вота и ново броене на бюлетините
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
2



"Атака" поиска днес, на първото заседание на парламента след изборите, ново преброяване на бюлетините от президентския вот в присъствието на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, на граждански организации, на медии, както и на представители на ОССЕ, ПАСЕ и на Венецианската комисия.

ДПС предложи да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да проучи незаконните според движението действия на МВР по организиране на изборния процес.

От левицата заявиха, че на места ще искат касиране на вота, а СДС настоява решенията на ЦИК да могат да бъдат обжалвани по съдебен ред.

От ГЕРБ отговориха, че има плач от страна на БСП и ДПС, защото губят изборите, а твърденията им са несъстоятелни. Проблемите, които са констатирани по организирането на изборите, са от технически характер и трябва да бъдат отстранени за втория тур, обещаха управляващите.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна подкани председателството на Народното събрание да стане инициатор за  преброяване, при което да бъдат събрани всички бюлетини от гласуването за президент в една зала и в присъствието на представители на паритетен принцип на парламентарните, извънпарламентарните партии, граждански организации, медии, ОССЕ, ПАСЕ и Венецианската комисия да бъдат преброени една по една бюлетините.

След това резултатът да се сравни с протоколите и с данните на държавната фирма "Информационно обслужване", която обработва електронно данните. Така, категоричен е той, ще се убедим, че в България изборите не са фалшифицирани.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан определи изборите на 23 октомври като най-лошо организираните през последните 20 години. Според него обаче, ако лошата организация стои по-скоро в полето на техническите съображения, то лишаването на хората от правото им да гласуват вече влиза в състава на Наказателния кодекс и нарушава и конституцията.

Хиляди български граждани, които изцяло покриват изискванията на закона за уседналост, не бяха допуснати да гласуват в изборния ден, посочи Местан. Той отбеляза, че става дума за хора, които не само през последните месеци, а и през последните 20 години не са напускали страната и населените места, в които имат и постоянен, и настоящ адрес.

Защо бяха манипулирани изборните списъци, попита Местан.

Той припомни текст от НК, който предвижда до три години лишаване от свобода за този, който чрез насилие или заплаха пречи на някого да осъществи избирателното си право. Местан и прогнозира, че

лишените от глас хора ще потърсят своите права в съда и дори в Страсбург
.

В декларация от името на ПГ на "Коалиция за България" Мая Манолова обяви, че левицата ще се противопостави, включително и с искове за касиране - където има основание, на тоталния хаос и резултатите.

По думите й "гордостта на ГЕРБ - Изборният кодекс", е претърпял пълно фиаско, провалили са се намеренията за предотвратяване търговията с гласове. Към това се добавя разочарованието, унижението и отнето право на глас на десетки български граждани, се казва в текста.

Около 468 хил. български граждани са попаднали в забранителния списък,

за пръв път има най-висок процент на недействителни бюлетини, поради усложнените правила, некомпетентност на избирателните комисии, мотивират се от "Коалиция за България".

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви Димитров в декларация, че тези избори са били обект на изключителни манипулации и ако решенията на ЦИК не могат да се обжалват, следващата стъпка ще бъде да не се допуснат цели партии да се явят на следващия парламентарен вот.

Той обвини БСП, че в комисиите по места гласуват заедно с ГЕРБ. Мнозинството ГЕРБ-БСП заедно отнеха регистрацията на Синята коалиция в Плевен и Монтана, и то без основание, като дори "Атака", която традиционно подкрепяше ГЕРБ, не участва в гласуването на тези решения, посочи Димитров.

Ако тези практики не бъдат коригирани, сегашният ЦИК с гласовете на ГЕРБ и БСП няма да допусне участие на някои политически сили и в парламентарните избори, предупреди Димитров.

По думите му без възможност за обжалване на решенията на ЦИК пред съда може да се стигне до ситуация, подобна на тази по време на правителството на Жан Виденов през 1996 г.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова отговори, че проблемите са от технически характер и трябва да бъдат отстранени за втория тур. Фидосова каза, че

за първи път от 15 години са се състояли избори "две в едно"
-

за президент и вицепрезидент и за местна власт, и получилите се забавяния са заради утежненията, предизвикани от двойния вот.

Тя посочи, че наблюдателите от ОССЕ са дали висока оценка за реда и организацията на изборите. По думите й изборите са организирани в условията на ясно разписани достатъчно рано изборни правила - Изборният кодекс, е приет през декември 2010 година.

Фидосова напомни, че местните избори се организират от общинските администрации и за нарушения по тях не може да се търси вина в правителството.

Груба манипулация на БСП и ДПС е да се опитват да внушават, че Изборният кодекс, правителството и изборната администрация са довели до хаос в изборния процес. Няма манипулация на изборния процес, има ясно разписани правила, които гарантират зачитане на човешките права, каза Фидосова.

По отношение на т. нар. забранителни списъци Фидосова посочи, че има 12 хил. души с проблеми в адресната регистрация, но това са едва 0,01 процента от близо седем милиона избиратели. Според нея отговорни за проблемите с базата данни на ГРАО са от тройната коалиция, а не настоящото правителство, защото грешките са от 2007 година.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032215
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930