Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2011 21:50 - Президент Плевнелиев: технократ-милионер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След като в най-новата демократична история на България президентският пост бе заеман от изтъкнати политици и партийни лидери - философът Желю Желев, юристът Петър Стоянов и историкът Георги Първанов, новият държавен глава Росен Плевнелиев прекъсва тази традиция. Той е инженер по образование и е най-богатият действащ политик в България, коментира електронното издание Медиапул.

 

Четиридесет и седем годишният технократ Росен Плевнелиев бе две години регионален министър в кабинета на ГЕРБ, но не е партиен член. За разлика от другите безпартийни министри -технократи като Симеон Дянков или Трайчо Трайков, той не е влизал в по-сериозни пререкания с премиера или заместника му Цветан Цветанов по който и да е въпрос, нито е извявал по-убедено лично мнение, което да е в дисонанс с партийната линия.

 

В предизборната кампания той показа, че е "опериран" от политика, което обаче се компенсира с безрезервната му лоялност към лидера на ГЕРБ и министър – председател Бойко Борисов, както и към цялостната политика на управляващата партия и правителството.

 

Той сам се определяше като "министърът на магистралите", а по време на кампанията, в която много по-удобно боравеше с термини от строителството и икономиката, отколкото с политически формулировки, обеща, че ще е президент на регионалното развитие и пътищата.

 

Така например в отговор на обвиненията, че ако стане държавен глава, ще е кукла на конци, водена от Бойко Борисов, Плевнелиев отвърна с думите, че ще е партньор на министър-председателя, а не негов подизпълнител.

 

Избран за кандидат-президент на ГЕРБ със задача да пази поста до следващите избори през 2016 г., когато за президент ще се кандидатира лично Борисов, Плевнелиев скочи във врящия казан на политическите дебати и нерядко в моментите, когато трябваше да влиза в директен сблъсък с опонентите си, се налагаше вицето му Маргарита Попова да го насочва, коригира и назидава. Бъдещето ще покаже дали това ще продължи.

 

Новият държавен глава е роден е на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев, но скоро след това семейството му се мести в Благоевград. Описван е като изключително можещ, отговорен и отворен човек, отличник по математика. Умелото боравене с числа предопределя избора на професия и той завършва специалност "Изчислителна техника" във ВМЕИ "Ленин" (днес Технически университет) точно преди демократичните промени през 1989 г.

 

За кратко работи като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но, както сам разказва, остава на улицата и решава да емигрира в САЩ. Въпреки образованието и знанието на английски език, му е отказана виза. Според него се е получило така, защото не е излъгал за имотното и паричното си състояние за разлика от таксиметровите шофьори, с които кандидатствал за входни документи.

 

Късметът му обаче проработва в Германия, където регистрира със свой партньор импресарска фирма, но вместо да осигурява работа за музиканти, започва да прави това за строителни работници. Малко по-късно започва сътрудничеството си с немската фирма "Линднер", с която съвместно изграждан над 80 обекта.

 

Завръща се в България през 1998 г., за да реализира крупен проект на компанията – Бизнес парк, покрай които името му бе замесено в скандал с искан от общински съветници подкуп за реализиране на инвестицията, който Плевнелиев отказал да даде, но и не съобщил на съответните органи. Това бе обявено от вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов като пример колко е неподкупен техният кандидат, но бе използвано от опонентите му.

 

Когато Бойко Борисов и ГЕРБ взимат властта през юли 2009 г. Плевнелиев влиза в политиката по покана на вицепремиера Симеон Дянков, с когото се познават.

 

Плевнелиев се нарече първо "министър на трите магистрали" заради обещанието да завърши "Люлин", "Тракия" и "Марица", а след това броят на аутобаните, които той гарантираше, нарасна на седем в прибавка и на седем скоростни пътя. Така планът му за развитието на пътната инфраструктура до 2020 г. вече включваше две "великолепни пътни седморки".

 

И като кандидат-президент той не спря да говори за магистралите, тъй като според ГЕРБ именно тяхното изграждане е начин за справяне с кризата. От друга страна, именно появата му редом до премиера Борисов в продължение на две години, в почти ежедневни фотоси и репортажи от първи копки, инспекции, рязане на ленти и пр., вдигна рейтинга на Плевнелиев до най-високия в правителството.

 

Плевнелиев има трима синове от втората си съпруга Юлияна, за която е женен от 2000 г. Семейството му е дало безрезервната си подкрепа, когато решил да участва в битката за "Дондуков 2".

 

Министърът-милионер в правителството на ГЕРБ със състояние около 6 млн. лв., има имоти с София, в село Баня, край Разлог, в Черноморец и къща на Халкидики в Гърция. В София живее в затворен жилищен комплекс и обяви, че не възнамерява да се мести в резиденция "Бояна", където трябва да пребивава държавният глава на България.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047466
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930