Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2011 19:10 - Росен Плевнелиев е новият български президент - подробности
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1027 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2011 19:17


Както се очакваше, управляващата партия ГЕРБ вече може да се поздрави и с президент, след като кандидатът й Росен Плевнелиев спечели убедително на балотажа срещу опонента от БСП Ивайло Калфин. Според данни от екзит пола на повечето социологически агенции, Плевнелиев взема около 57% срещу 43% за Калфин. На втория тур на изборите "2 в 1", проведени тази неделя и белязани отново от множество нарушения, кандидатите за кмет на ГЕРБ надделяха в 12 областни центъра, а БСП остана с 4.

По данни на ЦИК избирателната активност на балотажа е била близо 50%, съобщи електронното издание Медиапул.

Дни преди балотажа Бойко Борисов го определи като схватка между него и лидера на ДПС Ахмед Доган. Макар че миналата неделя Доган обеща категорична подкрепа за Калфин, предварителните резултати показват, че електоратът на движението не е бил максимално мобилизиран – излезли да гласуват около 290 хил. избиратели на ДПС при очаквани поне 350 хиляди.

Така на тези избори Бойко Борисов направи "Голям шлем", след като към изпълнителната власт прибави и президентството и местната власт.

За първи път от 1989 г. насам местната власт няма да бъде с превес на БСП. След като на първия тур ГЕРБ взе изборите в четири областни центъра – София, Бургас, Добрич и Габрово, сега прибавя поне още 10, като резултатът може да бъде променен заради изравнени резултати в пет областни градове.

Кандидатите на Бойко Борисов печелят убедително в Смолян, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол, Русе, Варна, Силистра, Благоевград и Перник.

Изключително оспорвани са изборите във Враца, Плевен, Видин, Ловеч и Пловдив. Социолозите дават лек превес за кандидатите на ГЕРБ в Пловдив, Плевен и Враца, докато за Видин и Ловеч малко повече гласове събират кандидатите на БСП.

Почти сигурно приятелят на премиера Йордан Лечков няма да управлява трети мандат в Сливен. Кандидатът на БСП о.р. ген. Кольо Милев печели изборите, показват първоначалните резултати.

С подкрепата на ДПС червените печелят изборите в Разград и Търговище, показват още данните от екзит пол. На първия тур БСП спечели единствено в Шумен и то отново с подкрепата на ДПС.

Четвърти мандат печели и досегашният кмет на Хасково Георги Иванов, издигнат от коалиция "За Хасково", в която влизат "ВМРО НИЕ, Обединени земеделци и Българска нова демокрация". Първият мандат Иванов спечели с листата на СДС.

От първи тур сините взеха още Пазарджик, Кюстендил и Монтана.

Изборните резултати осигуряват управленски комфорт на правителството на ГЕРБ в следващите две години от мандата. В същото време според повечето наблюдатели, а и според опозицията, това са изборите, минали с най-много нарушения, най-лоша организация и най- силни съмнения за натиск и манипулиране на вота в полза на управляващите. При положение, че съдебната власт обикновено "върви след победителите", едва ли може да се очакват непредубедени и професионално проведени разследвания във връзка с жалбите, които вече са постъпили или тепърва ще постъпят, за нарушения на закона, както и за касиране на изборите.

 

През целия ден Плевнелиев запази голяма преднина пред своя опонент Ивайло Калфин - кандидат на БСП, съобщи BGNES. Росен Плевнелиев получава около 57 на сто на втория тур от президентските избори, сочат данните на Сова Харис от екзит пола. Сходни са цифрите и на всички останали социологически агенции към този час. Официалните резултати се очакват в по-късните часове. "България има нужда от джентълменство, от европейско поведение". Това каза Плевнелиев днес, след като пусна бюлетината си.

47-годишният Росен Плевнелиев е първият президент след промените от 1989 година, който не е участвал активно в политическия живот през последните две десетилетия и не е член на партия. Той ще смени на 23 януари 2012 година Георги Първанов. За първи път от 20 години ДПС няма заслуга за избора на президент. Това е втората новина за деня в политическия живот на България.

На 27 юли 2009 Плевнелиев застана начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на премиера Борисов. На 4 септември 2011 бе издигнат като кандидат-президент от ГЕРБ, след което подаде оставка като министър.




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - росен плевнелиев е новият български президент
01.11.2011 11:50
Честито на господин Плевнелиев и на госпожа Попова! Най-после достойни хора в Президентството! Пожелавам Ви много здраве, щастие и хъс за преодоляване мостовете към Брюксел. България е в сърцето на Европа и трябва да бъде равностоен член на Европарламента. Подкрепяйте господин Борисов в начинанията му . Той го заслужава. Заедно ще направите чудеса за България и нейният народ. Бедните хора /които не си продават гласа са с Вас/.
цитирай
2. анонимен - ангел кост
05.11.2011 19:14
Гласувах за тоя щото не го знам---не знам дали съм сбъркал-ако е така ---СПЕЧЕЛИХ от листовките и рекламните книжки-НАРОЧНО обикалях улиците и ги събирах накуп-СЕГА иде зима и аз си имам запалки за печката-пресметнах печалбата -доволен съм
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996450
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031