Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 13:56 - Подготвят промени в ръководството на армията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 801 Коментари: 0 Гласове:
3



Избирането на Росен Плевнелиев за президент и върховен главнокомандващ ще доведе до сигурна смяна на висшето армейско ръководство и пълен контрол на военния министър Аню Ангелов върху генералитета и въоръжените сили.

Още в изборната нощ Ангелов съобщи, че ще има промени във висшия команден състав, като първата, която анонсира, ще е във военното разузнаване. Той съобщи, че след като Плевнелиев положи клетва като президент, ще предложи и началник на служба "Военна информация". За изпълняващ длъжността директор на военното разузнаване бе назначен цивилният Веселин Иванов, за да се избегне необходимата санкция на Георги Първанов, който отхвърли предложенията за титуляр на поста, направени от военния министър.

Според подготвения от Ангелов проектозакон за военното разузнаване, който трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала скоро, вече ще може и цивилни да ръководят службата. Досега директорът на служба "Военна информация" трябваше да е висш военен, чиято кандидатура се предлага от правителството, но последният подпис е на президента.

Ангелов не каза кой ще е новият началник на службата. Министърът ще предложи назначението на Министерския съвет, след като Плевнелиев влезе в президентството.

Със сигурност следващата година се очаква да има нов началник на Щаба по отбраната. Сегашният ген. Симеон Симеонов бе фаворит на Първанов, а Ангелов, преди да стане министър, е изказвал сериозни резерви към него.

Според неофициална информация в министерството вече се обсъждат имена за нов началник. Рокади се подготвят в целия висш команден състав.

От политическия екип на министъра неофициално се коментира, че се чака смяната на Първанов, за да започнат сериозни размествания по върховете на армията.

Ангелов на няколко пъти влезе в сериозни кадрови спорове с Първанов, като не са тайна и обтегнатите отношения между военния министър и началника на политическия кабинет на Първанов – ген. Никола Колев, който има голямо влияние в генералитета. Ангелов обаче отказа да предложи повишение в длъжност на контраадмирал Николай Николов, съветник на Първанов по военната сигурност.

С излизането на Колев от "Дондуков" 2 Аню Ангелов ще има пълна власт в армията. По време на президентската кампания бъдещият президент Росен Плевнелиев не демонстрираше особен интерес към отбраната и разсъжденията му по темата не излизаха от клишетата.

"Радвам се, че на много по-диалогична основа ще говорим с новия президент за разрешаването на проблемите на отбраната", заяви Ангелов.

И в аванс препоръча резидентът да няма "такъв съветник по военната сигурност".

"Какъв по-голям съветник по военната сигурност от началника на отбраната, който е висшият офицер в българската армия", заяви Ангелов.



Тагове:   армия,   Аню Ангелов,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043552
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930