Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 12:55 - КЗП започва проверки на зимните хижи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.11.2011 12:55


Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки на хижите в зимните курорти. Инспекторите ще проверят категоризирани ли са работещите туристически спални, хижи и учебни центрове и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория. На проверка подлежат и прилежащите към хижите заведения за хранене – бюфетите, както и столовите с и без сервитьорско облужване.

Продължават и проверките в хотелите и заведенията за хранене и развлечения на територията на зимните курорти. В заведенията инспекторите ще следят за наличие на лист и карт-меню, а в хотелите – за предоставяне на ценоразпис на предлаганите в тях допълнителни услуги. Удостоверението за категоризация трябва да е поставено на видно място, за да може туристът да се увери, че посетеният от него обект е категоризиран.

Целта на инспекциите преди началото на активния сезон е да се установи актуалното състояние на туристическите обекти, в които се очакват повече посетители през зимата. При несъотвествие с нормативните изисквания ще бъдат налагани санкции и вземани необходимите мерки за преустановяване на нарушенията.

Полезни съвети:

1. Когато избирате маршрут за планински преход, е добре да се уверите, че хижите, през които планирате да преминете, работят. Справка можете да направите в регистъра на категоризираните туристически обекти, публикуван на сайта на бившата Държавна агенция по туризъм в секцията „Национален туристически регистър”: http://www.tourism.government.bg/files/info_tour/file_400_bg.xls

2. За да не останете разочаровани от условията, следва да се запознаете с различните видове туристически хижи и разликите в качеството на предлаганите в тях услуги.

Туристическата хижа, например, е обзаведена с мебелировка, съоръжения, съдове и прибори от първа необходимост за самостоятелно обслужване. Туристическата спалня има най-необходимата мебелировка за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги и предоставя туристическа, краеведска, екологична и друга информация. Туристическите хижи и спални могат да бъдат категоризирани от един до три еделвайса.

Туристическият учебен център е оборудван за провеждане на обучение по различни видове туризъм, алпинизъм, ориентиране, спелеология, водни ски и други спортове. Разполага с учебни и спортни зали, методични кабинети, библиотека и др. Той може да бъде с категория два или три еделвайса.

3. Различните видове заведения за хранене към туристическите хижи също предлагат различно ниво на обсужване.

Туристическата столова предлага ограничен асортимент от кухненска продукция, сладкарски, тестени и други изделия, пиво, топли и студени безалкохолни напитки предимно на самообслужване. Туристическият бюфет разполага с ограничен асортимент от готови и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи, тестени и захарни изделия, пиво, топли и студени напитки. Туристическите столова и бюфет са с категория един или два еделвайса.

Туристическата столова със сервитьорско обслужване има разнообразен асортимент от кухненска и сладкарска продукция, безалкохолни и алкохолни напитки, пиво, топли напитки и др. Освен това за нея са задължителни лист- и карт-менюта, мека мебел, украса, гардероб и др. Тя е два или три еделвайса.

4. Ако планирате почивка в планински хотел, е добре предварително да съберете повече информация за няколко алтернативни обекта, които отговарят на Вашите нужди. Проверете дали тези обекти са категоризирани и какви са условията в тях и допълнителните услуги, които евентуално бихне желали да ползвате. Съветваме Ви да потърсите в интернет форуми мнения на хора, които вече са ги посетили, за да се запознаете с техните впечатления от престоя им там.

5. Най-добрият вариант е да направите своята резервация през регистриран туроператор. Изискайте от него сертификата за застраховка, която да покрие отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите му, неплатежоспособност или несъстоятелност. Настоявайте предварителната информация за избрания от Вас пакет да Ви бъде предоставена в писмен вид, да Ви бъдат издадени договор за пътуването и ваучер, както и документ за платената сума.



Тагове:   хижи,   проверки,   КЗП,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997815
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031