Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 21:20 - Всички чиновници без военните и полицаите с орязани пари при пенсиониране
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.11.2011 21:21


Правителството ще ореже обезщетенията при пенсиониране на всички чиновници в държавната администрация, но ги запазва за полицаите и военните. Това обаче ще доведе до значителни икономии само в бъдеще време, но не и през следващата бюджетна година, пише електронното издание Медиапул.

 На заседанието си в сряда кабинетът даде серия противоречиви сигнали около обезщетенията при пенсиониране, като парадоксално основен и единствен говорител по темата се оказа военният министър Аню Ангелов. Горещи дебати по темата за обезщетенията при пенсиониране на служителите в системата на сигурността се състояха и на заседанието на министрите в понеделник, когато те обсъдиха основни параметри и политики в бюджета за следващата година (виж стенограмата от заседанието).

След заседанието на Министерския съвет Ангелов съобщи, че правителството е приело предложенията на министерството на финансите да се намалят обезщетенията за държавните служители, а военните и полицаите да продължат да взимат до 20 заплати при пенсиониране.

В правителството вече има съгласие и за увеличаване на нужния за пенсиониране стаж на военни и полицаи от 25 на 27 години наведнъж от следващата година, вместо това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа.

Военният министър Аню Ангелов съобщи още, че се предвижда да бъде увеличена пределната възраст за пенсиониране в армията със средно две години, а за някои звания и с три години, за да се намали натискът върху пенсионната система.


Орязаните пари ще спестят средства, но в бъдеще

Преди правителственото заседание в сряда сутринта пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че чиновниците в МО и МВР ще взимат колкото в другите ведомства - до 10 заплати при пенсиониране, а не 20.

Това внушение обаче не е вярно, тъй като по закон всички държавни служители, а не само в МО и МВР, имат право на обезщетение в размер на толкова месечни заплати, колкото години са прослужили като чиновници, но не повече от 20.

Държавните служители досега обаче не са получавали по 20 заплати, защото законът е влязъл в сила през 2000-та година и дефакто до момента те нямат необходимия брой прослужени години.

Ако промените влязат в сила, това ще доведе до значителни икономии в бъдеще, но не и в конкретната бюджетна година.

Освен това в системата на отбраната към момента от общо 44 000 души едва 9000 са цивилни служители, а останалите са военнослужещи. В МВР има близо 30 000 униформени. От останалите около 25 000 служители на МВР 10-12 000 са чиновници по данни на синдикатите.

Аню Ангелов съобщи, че военните и полицаите ще продължат да взимат по 20 заплати при пенсиониране. Според Дянков пък, когато излизат в пенсия, всички служители в ДАНС ще получават 15 заплати, защото според преценката на кабинета работят "един вид чиновническа работа".

Така става ясно, че финансовият министър не е успял да прокара в МС орязването на привилегиите за военни и полицаите. Вдигането на стажа и възрастта за пенсия пък ще доведе до евентуални икономии само в бюджетите на МО и МВР.

До момента финансовото министерство не е представило публично каквито и да било разчети.

Чиновниците "под пагон" ще продължат да се ползват от всички привилегии

В МО и МВР работят "най-скъпите" чиновници и въпросът как да бъде "разтоварен" данъкоплатецът от тях е налице от години, но до момента нито едно правителство не предприе промени.

По данни на синдикатите в МО над 300 военни работят като чиновници, но се ползват от куп привилегии като униформени.

Въобще не е ясно дали ще има диференциация между редовите военни и полицаи, които работят "на терен“, и онези, които изпълняват чиновнически функции.

От думите на Аню Ангелов може да се предполага, че кабинетът не е посмял да мисли в тази посока, въпреки че министрите са получили указание за това от премиера Бойко Борисов.

Искането на Дянков бе при пенсионирането на военни да се изплащат не до 20 , а до 15 заплати. Другото предложение бе размерът на това обезщетение да не се определя от толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат служителите, а да стане 75 % от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година.

Правителството е постигнало съгласие обаче поне тези, които вече са получили обезщетения по Закона за отбраната и въоръжените сили или по Закона за Министерството на вътрешните работи, да нямат право на повторно обезщетение вече като държавни служители, ако продължат да работят в администрацията след освобождаването им от военна служба или от служба в МВР. Това отново ще доведе до икономии само в бюджетите на МО и МВР, тъй като обезщетенията се плащат оттам.

По време на заседанието премиерът Бойко Борисов подкрепя Дянков и препоръчва диференциация на труда и привилегиите в МВР и МО, но такова решение правителството не взима.

Бойко Борисов: Махнете чантаджиите от МО и МВР

Предложението на финансовия министър е предизвикало сериозни спорове между министрите в понеделник, става ясно от стенограмата на заседанието, която бе публикувана в сряда.

В крайна сметка премиерът Бойко Борисов нарежда бързо да започне реформа в двете силови ведомства, да има значителни съкращения и диференциране на труда, а рестрикциите да засегнат цивилните служители.

 "Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци. Затова възлагам на Дянков, Аню Ангелов и Вучков много бързо, защото ние така ще го приемем, ще влезе в парламента, да се направи една редукция. И според мен тези ограничения, които искаме да наложим трябва да отидат за цивилните в двете ведомства", посочва Борисов.

Освен това премиерът не може да разбере защо и в ДАНС получават "толкова големи заплати – в пъти повече от другите".

"Познавам работата им, трябва да ви кажа, че във всички случаи в БОП-а, в криминална, тези момчета, където са в задържането и надолу, работата им е много по-опасна, много по-тежка, отколкото в ДАНС, хем ДАНС е на пряко подчинение на мен", заявява Борисов.

"Затова именно предлагам – седнете бързо и офицерите, и войниците, които са на мисия, които имат риск, това да им се запази в пълния обем. Тези в МВР, които изпълняват тези задачи – в пълния обем. И като ги намалим с пет ще станат петнадесет работни заплати, което пак е повече от десет. И аз си мисля, че всеки един като се замисли от тях дали да напусне сега, като знае навън как се намира работа, като знае колко е хубаво да си седи вкъщи и да дават задачи да ходи с мрежата на пазар, аз мисля че… Да, има го риска, но надали така ще се засилят да напускат, още повече, че считаме, че болшинството от тях са продиктувани, стоенето им в МВР от любов към работата", заявява още Борисов.

Дянков: Привилегии за военните и полицаите или за майките

Военният министър Аню Ангелов и зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков категорично се противопоставят на идеята за рестрикции в двете системи и предричат хиляди рапорти за напускане, ако бъде осъществена.

В спора се намесват почти всички министри, като умерена подкрепа на Ангелов и Вучков дава само външният министър Николай Младенов, който за малко беше начело на МО в началото на правителствения мандат.

Според Дянков, ако предложението мине, ще се осигурят почти всичките необходими средства за увеличението на майчинските надбавки от 240 на 270 лева.

"Или ще имаме увеличаване на майчински надбавки, или ще си позволим в някои сектори да се радват на два пъти повече отколкото в други сектори, като се пенсионират", заявява Дянков.

"Държавата за ранно пенсиониране в сектор "Сигурност” всяка година дава 620 милиона, които обаче не се показват по вашите бюджети, те влизат в дефицита на НОИ. И всички бизнеси, и всички останали държавни служители го покриваме това, че вие не си плащате същите вноски, които плащат всички останали. Това е темата – тези скрити 620 милиона, допълнително над вашите бюджети. Винаги така се е отлагало и винаги за едните е било десет, за другите е било двадесет, защото правителство след правителство са се плашили и са казвали точно същото – ще стане огромен проблем и затова нека някои от нас да са по-привилегировани и да имат двадесет заплати, пък други като учители, като здравни работници, като еколози, като финансисти, като външни работи и какви ли не, те понеже нямат такава организацията в началото, дайте на тях десет заплати. Трябва да има социално равенство", обяснява вицепремиерът Симеон Дянков.

При тези обяснения на вицепремиера, военният министър предлага авангардната идея да бъде "обратното – да увеличим на тях до двадесет заплати, защото това е нещо, което е дадено, господин Дянков".

Голямо сътресение в МВР и МО

"Това ще предизвика в МВР едно голямо сътресение. Най-малкото, защото знаем от догодина постепенно с четири месеца се увеличава осигурителният стаж за придобиване право на пенсия на държавните служители и в МВР има известна редукция на бюджета за следващата година. Държим недокомплект, защото се опитваме да се вкараме в размера на бюджета, който ни е определен, може би около 4-5 хиляди служители със щат, който не е зает", посочва зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който изпълнява функциите на вътрешния министър Цветанов, докато последният бе в отпуск като председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Аню Ангелов от своя страна посочва откровено, че "тези стъпки назад по принцип политически много лошо се възприемат в армията, искам да ви кажа директно".

Според Дянков обаче мерките са подкрепени вече и от КНСБ при условие, че парите, които се спестят отиват за социални дейности.

"Ако това влезе в сила за месец ноември и декември очаквам в МВР хиляди служители да подадат заявления за напускане. Само обезщетенията ни ще бъдат над 300 милиона лева", отбелязва още Вучков.

Дянков е подкрепен от министрите на транспорта Ивайло Московски, на здравеопазването Стефан Константинов, на образованието Сергей Игнатов и на икономиката Трайчо Трайков.

"Тук обаче забелязвам една част от колегите, които имат желание и са готови да предприемат и неформални, и не толкова лицеприятни действия. И други колеги, които желаят да пазят по някакъв начин статуквото. Считам, че ние сме дясно правителство, ние сме правителство на реформите и трябва да защитим тази позиция", посочва Московски от своя страна.


 

Промените в пределната възраст за пенсиониране на военните

За сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери от 50 на 52 години.

За офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") от 51 години на 54 години.

За офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") от 52 години на 54 години.

За офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") от 55 години на 56 години.

За офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") от 57 години на 58 години.

За офицерите със звание "генерал" ("адмирал") от 60 години на 62 години.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032877
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930