Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2011 07:48 - ВАС отмени избора на Владимира Янева за шеф на СГС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
1



Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС). Мотивът е, че членовете на ВСС са избрали Янева с тайно гласуване 2 месеца след влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт, която ги задължава да избират шефовете в системата само с явно гласуване.

Решението е взето с гласовете на съдиите Юлия Ковачева и Соня Янкулова, докато третият член на съдебния състав Иван Раденков си е направил самоотвод. Раденков е направил това, след като решението е било подготвено и подписано от съдиите Ковачева и Янкулова. Той не е посочил мотиви за отвода.

Владимира Янева незабавно обяви, че ще обжалва решението за отмяна на избора й пред петчленен състав на ВАС, който е и последната инстанция, която ще определи дали шефката на СГС остава на поста си или не.

"Така или иначе, както знаете, решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав. Докато не излезе окончателното решение на ВАС, не виждам смисъл да коментирам", заяви пред Mediapool Владимира Янева.

ВСС решиха да гласуват за избора тайно с бюлетини, предприемайки спорно тълкуване на закона, че ако процедурата по избора на шеф на СГС е започнала преди 1 април (влизането в сила на промените в закона), то тя трябва да бъде завършена по старите правила и с тайно гласуване, проведено на 30 май. Ако ВАС потвърди и на втора инстанция развитието на казуса "Янева", това ще доведе до анулиране на всички кадрови решения на ВСС, взети по този начин.

Решението на ВАС, оповестено на 3 ноември, се забави с десетина дни, което породи упорити слухове в магистратските среди, че върху съдебния състав е бил упражнен натиск от председателя на съдилището Георги Колев, считан за близък до вътрешния министър Цветан Цветанов. Самата Владимира Янева е близа семейна приятелка на Цветанов, което създаде допълнително напрежение в съдебната система след избирането й за шеф на СГС.

Съдиите Ковачева и Янкулова отказаха да коментират делото. Георги Колев категорично отрече да е упражнявал давление над съдиите.

Извън тайното гласуване, ВАС счита, че ВСС е спазил всички останали правила при избора на Владимира Янева. Прокуратурата твърди, че жалбата срещу избора на Владимира Янева е изцяло неоснователна. Самото тайно гласуване предизвика скандал, тъй като на балотажа между Янева и Величка Цанова, четирима членове на ВСС обърнаха вота в полза на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Именно Цанова атакува пред ВАС скандалното решение на Висшия съдебен съвет. В жалбата тя настоява, че то е немотивирано и незаконосъобразно, защото ВСС е избрал за председател на СГС съдия с едва 4 години ефективен съдийски стаж при необходими 10 години.

Гласуването на ВСС беше определено от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев като раздвоение на личността или предварителен сценарий, защото на втория тур без обяснение Янева получи подкрепа от хора, гласували на първия за Цанова.

Изборът предизвика серия от сътресения в съдебната власт. Стотици магистрати се обявиха срещу кадровата политика на ВСС на нагласени назначения, стигна се и до вълна от оставки, включително на две авторитетни съдийки, които напуснаха постовете си във ВСС.

Назначението на Владимира Янева бе съпътствано от други притеснителни обстоятелства. Както Mediapool разкри, Янева е бавила необосновано дълго делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които баща й е купувал имоти през 2002 година. Съдийката е участвала като пълномощник в сделките, въпреки че по това време е била младши съдия и е нямала право да представлява фирмата на баща си. Скандалът влезе в доклада на Европейската комисия, но това не доведе до някакви последствия за шефа на СГС. Янева бе оневинена от комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата не счете за нужно да се занимава с казуса.

ВСС все още не се е произнесъл и по образуваното дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за редица забавени дела, а законовият срок за произнасяне в срок от 3 месеца изтече.



Тагове:   сгс,   ВСС,   Владимира Янева,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044226
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930