Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 11:18 - Уорлик: Меденият месец за правителството свърши
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
0



Меденият месец свърши, сега правителството трябва да действа отговорно и да се справя с проблемите на българските граждани, корупцията трябва да се атакува на всички нивa, заяви в понеделник пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик.

"Никакви извинения повече, вече 2 години те са на власт, но и опозицията трябва да бъде конструктивна. Сега, когато БСП също демонстрираха, че имат доста поддръжници и те трябва да подпомогнат прогреса в реформите в различни области. На всички им е омръзнало постоянно едни и същи проблеми. Трябва да се върви напред. Някои от промените няма да бъдат реализирани лесно, някои от членовете на кабинета ще бъдат критикувани за мерките, които ще вземат, но затова е премиерът, който трябва да бъде достатъчно смел и силен", каза Уорлик.

”Що се отнася до обвиненията за нарушения, те трябва да бъдат разследвани. Пример за това е, че основен приоритет за новоизбрания президент е реформата в съдебната система. Господин Борисов и господин Плевнелиев, къде са вашите идеи за нея, питам аз. Реформите трябва да се получат, трябва да се поеме отговорност. Лесно е да се критикува правителството, но много по-трудно е да се работи конструктивно. Нека да отправим и предизвикателството към социалистите – да работят конструктивно”, каза още дипломатът.

Той повтори тезата си, че в страната функционират две правосъдни системи и даде за пример случая в Катуница.

”Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. Но на хората им е омръзнало и цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има две правосъдни системи. Ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб”, коментира дипломатът.

В този контекст той припомни, че България има нужда от нов Закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, който трябва да се прилага в подобни ситуации.

”Има и други такива личности в страната, които години наред са били недосегаеми. Никой в страната не трябва да бъде предпазван от закона, той трябва да е валиден за всички”, каза посланикът и допълни, че ”всички в България” биха могли да посочат личности, упражнявали влияние години наред и са оставени над закона.

Според него преобладаващата част от магистратите и полицаите са честни хора, но тази малка част, които не са, ”трябва да бъдат изведени от системата и да бъдат разследвани”.

"Не бих искал да критикувам като професия прокурорите, съдиите, полицаите, но критикувам тези, които са корумпирани и които искат да крадат от българското правителство и от българския народ", категоричен е посланикът на САЩ.

Той поздрави за успеха на изборите новоизбраните президент и вицепрезидент, но и Ивайло Калфин и Меглена Кунева. Според него Калфин и Кунева са водили ”много силни, основаващите се на принципи кампании”. Уорлик отбеляза, че ГЕРБ са се справили ”изключително добре”, но отчете ”доста проблеми, свързани с организацията на изборите”. Посланикът призова правителството да се възползва от даденото доверие и да започне с реформите.

”Гражданите на България дават възможността на правителството да направят необходимото са подобряване на страната. Сега предизвикателството пред правителството е дали ще поеме тази възможност, която му се дава. Ясно е, че доста хора са гласували срещу него, срещу това, което е постигнало правителството, затова сега правителството и премиерът трябва да поемат юздите здраво и мисля, че всички искат да станат свидетели на прогрес във важните области”, обясни Уорлик.

Посланикът призова за пълно разследване на купуването на гласове. Според него, бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031432
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930