Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 16:53 - Полицаите защитиха "чантаджиите" и заплашиха, че ще се пенсионират набързо с по 20 заплати
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове:
1



Синдикалните структури във вътрешното министерство потвърдиха в сряда готовността си да излязат на протест, ако се приеме увеличението на нужния за пенсиониране стаж на военни и полицаи от 25 на 27 години наведнъж от следващата година, вместо това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа.

От синдикатите коментираха на пресконференция, че ако бъде приета тази мярка, голяма част от 7000-те души в системата на МВР, които вече имат право да се пенсионират, ще го направят. По този начин бюджетът на ведомството ще бъде допълнително натоварен, тъй като на тези служители ще трябва да бъдат изплатени полагащите им се 20 заплати при пенсиониране.

"До момента ние като синдикални организации не сме получили информация за наличието на каквато и да е икономическа обосновка на това покачване скокообразно, въпреки, че сме постигнали вече договорености", каза Иван Павлов, председател на Синдиката на служителите в МВР.

Предложението на правителството вече е довело до лавина от заявления за пенсиониране, а в някои районни управления няма дори и хора за патрулите. Освен това служителите в системата се демотивирани от постоянните промени.

Полицаите обявиха, че са готови да обсъждат всякакви реформи в сектора, но не и да приемат готови решения, които са взети без тяхното участие. За това те настояват за формирането на механизъм за социален диалог, алтернативен на тристранния съвет /НСТС/, в който по закон техните организации не членуват.

Полицаите застанаха твърдо и зад администрацията във вътрешното ведомство и не приеха определението "чантаджии", което бе използвано от премиера Бойко Борисов.

"Администрацията е от голямо значение за системата. Не приемаме насаждането на противопоставяне между различните категории служители", коментираха полицаите.

"Ние сме в протестна готовност. Има още няколко неща, които трябва да се случат преди да вземем окончателно решение. Трябва да видим дали тези промени ще минат през парламента в този им вид", заяви Валентин Попов, председател на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Президент на пожарникарския синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков припомни, че пожарникарите са в безсрочен мълчалив протест още от 2010 година. Според него пожарната в момента прилича на предприятие, което предстои да бъде приватизирано – липсва техника и човешки ресурс.

Иван Петров, председател на Синдиката на служителите на затворите в България, заяви от своя страна, че има опасност скоро затворите да останат без надзиратели.

"Хората непрекъснато напускат, а нови не идват. По време на смяна един надзирател отговаря за 150-200 човека", каза Петров.

Според него заради лошите условия в затворите не са изключени и бунтове на пребиваващите в тях.

От обясненията на синдикатите обаче не стана ясно дали те все още имат доверие в политическото ръководство на МВР.

Според полицаите исканията им се подкрепят и от служителите в Министерството на отбраната.

Председателят на националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов съобщи пред Mediapool, че са готови да си взаимодействат с организациите в МВР и също се обяви за реформи в сектора.



Синдикатите очакват 7 хиляди души да напуснат МВР, пише онлайн изданието Дневник.

Около 7000 души от МВР ще искат да се пенсионират в най-скоро време. Това прогнозира председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ Валентин Попов, цитиран от БТА. Причина за това е идеята за увеличаване с две години на необходимия им трудов стаж за пенсиониране.

Попов заяви пред журналисти, че между синдикатите и ръководството на МВР е имало договореност увеличаването на стажа да става постепенно, а не наведнъж от 2012 година. Синдикатите вече са изпратили писма до премиера и финансовия министър. Искат и среща с тях.

Според Попов е възможно да има протести преди края на годината.

Министърът на финансите Симеон Дянков постави на обсъждане идеята режимът при пенсиониране на помощен персонал в силовите ведомства да се изравни с този във всички останали държавни структури и те да получават по 10 вместо по 20 заплати накуп. Освен това той лансира и друга промяна - да се увеличи възрастта за пенсиониране. 

Вчера главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви, че в служителите на министерството са под 54 000, въпреки че щатът му по закон е 61 170 души.
 



Тагове:   протест,   полиция,   полицаи,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031653
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930