Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 19:48 - "Ройтерс": Уплашените гърци теглят милиарди от банките си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
2



Уплашените гърци са изтеглили милиарди евро свои спестявания от местните банки заради задълбочаваща се политическа криза и вероятността страната да отпадне от еврозоната.

Това съобщи "Ройтерс" като цитира източници от банковите среди.

След шокиралото и гърци, и чужденци предложение на премиера Георгиос Папандреу за референдум са били изтеглени около 5 млрд. евро, или 3% от всички депозити, казва един от банкерите, пожелал анонимност.

"Много хора изтеглиха парите си в четвъртък и петък и куриерите едва смогваха да зареждат банките с банкноти, за да отговорят на спешното търсене", посочва друг източник на агенцията.

Днес управителят на централната банка на страната отправи необичаен публичен призив новото правителство да поеме най-после в отговорностите си, а политиците да спрат с мотаенето и предупреди, че е заложено на карта членството на Гърция в еврозоната.

"(Политическата) несигурност ощетява икономиката и банковата система. Трябва да има силно правителство, което работи здраво, за да гарантира бъдещето на страната в еврозоната", каза пред "Ройтерс" гуверньорът Георгиос Провопулос.

Европейски лидери предупредиха Атина, че страната трябва да демонстрира единство, за да си гарантира получаването на поредния транш международна помощ преди да държавата да остане без пари в средата в декември.

Отчаяни от политическото мотаене и растящото усещане за хаос, гърците масово се отправиха към банките, твърди още "Ройтерс".

Мнозина от тях се опасяват, че банковата система на страната може да рухне и депозитите им рязко да се обезценят, ако Гърция напусне еврозоната и се окаже принудена да въведе нова и слаба валута.

"Имахме моменти, в които клиенти заявяваха за изтегляне 600-700 хиляди евро кеш, за да си ги отнесат у дома - невероятно. Това претовари системата", казва единият от банкерите, с които разговаря агенцията.

Неговата банка прибегнала до вдигане на лихвите по депозитите до 7%, само и само да убеди клиентите си да не опразват сметките си.

От януари 2010г. депозитите в страната са намалели с повече от 21%. Смята се, че от този момент гръцката криза е преминала в по-остра фаза и банките станаха все по-зависими от евтиното финансиране от Европейската централна банка, за да поддържат своята ликвидност.

Най-новите данни сочат, че през септември банковите депозити са намалели с 3% до 183.2 милиарда евро. Първият от банкерите, с които разговаря "Ройтерс", други 8 млрд. евро вероятно са били изтеглени от системата през октомври.

Последната вълна засяга най-вече сметки в търговски банки. Богатите банкови клиенти изнесоха парите си в чужбина още миналата година с първата вълна.


Тагове:   криза,   Гърция,   банки,   икономика,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995362
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031