Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 13:22 - Запасите от горива минават към транспортния министър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2011 16:56


Досегашният Държавен резерв и военно-временните запаси ще бъде разделен между министрите на транспорта, на вътрешните работи и на отбраната, реши правителството на редовното си заседание в сряда, но с уточнението, че са възможно промени.

По предложение на финансовия министър Симеон Дянков се закрива сегашната държавна агенция "Държавен резерв и военно-временни запаси", като на нейно място ще се създаде Изпълнителна агенция за запаси от нефт и нефтени продукти, която ще е на пряко подчинение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Досега за петролните запаси, с които държавата и частните дружества от енергийния сектор трябва да разполагат по изисквания на Европейския съюз, отговаряше министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В новата изпълнителна агенция за нефтените запаси ще работят 38 души в сравнение с досегашните 600 служители на закриваната държавна агенция, отговаряща сега за запасите в страната.

За останалите резерви от пшеница, храни, лекарства, различни видове апаратура ще отговорят съответно вътрешният министър Цветан Цветанов за мирно време и от военния министър Аню Ангелов за нужните във военно време суровини и материали.



Правителството предлага резервът да се раздели между три министерства

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да бъде закрита, а активите й да бъдат разпределени между  министерствата на транспорта, на вътрешните работи и на отбраната. Това предложение на финансовия министър Симеон Дянков одобри правителството на днешното си заседание.

Предстои проектозаконът за закриване на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да бъде одобрен и от парламента и едва тогава преструктурирането да стане факт. 

Горивата от резерва ще бъдат прехвърлени на нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти" към транспортното ведомство. Вицепремиерът Дянков мотивира решението като даде пример с кризисната ситуация това лято - след отнемането на лиценза на данъчните складове на "Лукойл Нефтохим" възникна опасност авиокомпаниите да останат без самолетно гориво и транспортният министър трябваше да решава проблемите.  Редът за отпускане на горива от резерва ще остане същият  - с решение на кабинета по предложение на министъра на икономиката, поясни той. Новата агенция ще бъде правоприемник на сегашните договори с доставчиците на горива.

Мирновременните запаси ще бъдат прехвърлени към Министерството на вътрешните работи, а военновременните - към Министерството на отбраната, което и до момента държи част от тях.

Общият щат на Изпълнителната агенция и двете звена в МВР и МО ще е максимум 70-80 души, при около 600 работещи в сега съществуващата държавна агенция. Тя ще бъде закрита от ликвидационна комисия, чиито членове предстои да бъдат определени с постановление на Министерския съвет. Тя ще трябва да осъществи разделението за една година като в нея ще участват и представители на земеделското и здравното министерство заради запасите от храни и медикаменти, които са в техните ресори.

Много от стоките в резерва са изживели времето си и е много вероятно те да бъдат съкратени, тоест повече да не се купуват, каза Дянков, но не даде примери.



ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ТУК




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033413
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930