Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 13:53 - БСК не подценява предизвикателствата пред националната сигурност, но напомня, че реформи в сектора са наложителни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0



Във връзка с провокирания от предложенията на БСК обществен дебат относно обезщетенията при напускане и пенсиониране в системата на сигурността и отбраната, Пресцентърът на БСК прави следните уточнения:



При всички дискусии по трудовите и осигурителни отношения БСК по никакъв начин не е подценявала предизвикателствата пред националната сигурност;

Оценяваме необходимостта от адекватна защита на интересите на военнослужещите и работещите в системата на сигурността с оглед ефективно и резултатно осигуряване на външната и вътрешна сигурност, опазването на правовия ред, живота и собствеността на гражданите и бизнеса;
 

Принципна позиция на БСК е към всички участници на трудовия пазар да се прилага еднакъв подход и да не се допуска толериране и създаване на привилегировани професионални съсловия. Прилагането на мерки и системи за стимулиране, вкл. на заетите в системата на сигурността, трябва да става на база атестация и постигнати конкретни резултати, а не по линията на исторически наследени механизми на уравниловка;

Негативните демографски процеси в цяла Европа, вкл. в България, неминуемо водят към общо увеличение на пенсионната възраст - в близка или в по-далечна перспектива. Обществено справедливо е тежестта на този процес да се поеме паралелно (солидарно) от всички заети в икономиката, без изключения!

Промяната в условията за получаване правото на пенсия на заетите в системата на сигурността, трябва да бъде придружена и с промяна в размера на внасяните от държавата осигурителни вноски за тази категория осигурени лица до достигането на реални нива, съгласно актюерските разчети на НОИ.

БСК обръща внимание, че всички въпроси на осигурителните и трудови отношения, вкл. спрямо работещите в системата на отбраната и сигурността, имат пряк икономически ефект върху всички останали осигурители и осигурени лица (например, върху размера на осигурителните вноски, покритието на дефицита в ДОО, неравнопоставеността по отношение изискуемия осигурителен стаж и размера на пенсиите и др.).

Във връзка с анонсираното желание за включване на неправителствени организации на заетите в системата на отбраната и сигурността в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество БСК отбелязва, че възможността за сдружаване и представителство на интересите на служителите от сектора е регламентирана в действащото трудово и осигурително законодателство, което е съобразено с изискванията на ратифицираните от страната ни конвенции на Международната организация по труда.

БСК подкрепя необходимостта от непрестанен ефективен диалог за решаване на проблемите, които срещат заетите в сектора на сигурността в условията на икономическа криза. Диалогът е изключително важен и при осъществяването на радикални реформи в трудовото законодателство, пенсионното и здравното осигуряване за постигане на справедливост за всички осигурени лица и повишаване на атрактивността на осигуряването в ДОО.



Тагове:   отбрана,   сигурност,   БСК,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996380
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031