Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 20:20 - Дянков мисли за още по-консервативен бюджет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
1



На фона на тревожните прогнози за икономическа стагнация и дори рецесия в ЕС в следващата година в Министерството на финансите вече се обмисля и още по-консервативен вариант на проектобюджета за следващата година. Към прекрояване на проектобюджета може да се отиде, ако още една седмица продължат лошите новини от ЕС.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков преди съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, икономика и здравеопазване, посветено на проектобюджета за следващата година.

Дянков заяви още, че ако се наложи прекрояване на проектобюджета, няма да се орязват допълнително средствата за социални дейности, образование и здравеопазване. Той посочи, че затягането на разходната част ще стане за сметка на “всички останали сектори“. И не изключи да се направят още по-големи съкращения в администрацията.

Министърът каза, че не е готов да се увеличава заложеният в сегашния проектобюджет дефицит от 1.35%, защото като малка икономика България е чувствителна на външни влияния и много бързо дефицитът й може да нарасне.

Министърът съобщи, че продължава да мисли за увеличаване на пенсиите следващата година, но по-ясни виждания по въпроса ще има следващата седмица. Той отклони коментар на идеята си за увеличаване на възрастта за пенсиониране още от следващата година, като обясни, че продължава да я подкрепя в качеството си на финансов експерт и изрази съжаление, че не се е пристъпило към тази мярка още преди две години. По-късно от изказванията му на заседанието обаче стана ясно че той иска продължаване на пенсионната реформа.

Опозицията: Дори песимистичният бюджет ще се окаже оптимистичен

На заседанието Дянков повтори, че проектобюджетът е смятан с резерви при ръст на БВП от 1%, но според него дори и нулев растеж вече изглежда като добър вариант с оглед на обстановката в ЕС.

“Дори песимистичните прогнози могат да се окажат нереално оптимистични“, коментира при обсъждането на бюджета депутатът от ДПС Йордан Цонев, който посъветва Дянков да се направи корекция в прогнозите. Цонев намери за нереалистични заложения ръст на данъчните приходи от 1 млрд. лева и очакваните инвестиции от 1.6 млрд. лв. От името на опозицията Цонев гарантира, че ще бъдат подкрепени усилията за сериозни съкращения в администрацията.

Румен Овчаров от БСП отправи критика, че се представя проект за бюджет, който не е разчетен на реално прогнозирания икономически растеж и попита как при ръст на БВП от 1%, че се постигне ръст в приходите от ДДС с 10%. “Тук бюджет на държавата няма, това е бюджет, който за трета поредна година замразява доходите и не прави политика, която да изведе България от кризата“, коментира Овчаров.

Реформи в пенсионната система, здравеопазването и администрацията

Дянков се съгласи, че в усложнената ситуация още по-важни стават реформите - в администрацията, здравеопазването и социалната сфера. Като пример за реформа в администрацията той посочи разформироването на структурата на Държавния резерв и съкращаването на щата й от около 600 души.

Той обаче коментира, че реформата в болниците тепърва предстои, а здравният министър Стефан Константинов посочи, че държавата наистина е длъжник в това отношение. “Предстои да преосмислим модела на финансиране в болниците и националната здравна карта“, каза той.

Дянков се обяви и за реформа в пенсионната система. Според него трябва да се направи нов анализ доколко стабилен ще бъде бюджетът на НОИ при увеличаване на пенсионната възраст чак през 2021 г. Той заяви, че в момента 2 млрд. лв. от държавния бюджет отиват за пенсии, тоест половината от изплащаните пенсии се покриват от данъците. По думите му “не може да има стабилни публични финанси без стабилност в бюджета на НОИ“.

За забързване на пенсионната реформа се обяви и социалният министър Тотю Младенов. “Трябва да се ускорят някои от мерките, налагат го промените във финансово-икономическата ситуация“, посочи той.

За продължаване на пенсионните промени се обявиха от БСК. Зам.-председателят на камарата Димитър Бранков съобщи, че настояват за отделни фондове в НОИ за полицаите и военните и категорийните работници, за да има по-голяма прозрачност. Резерви обаче изразиха синдикатите, които призоваха първо да се подобри работата на приходната агенция.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов повдигна въпросът за увеличаването на държавния дълг чрез емитиране на облигации, което е предвидено в преходните и заключителните разпоредби в проектобюджета.

От отговора на Дянков се разбра, че единствените заеми, които ще бъдат взети, са от Световната банка за БДЖ в размер на 460 млн. лв. “Единственият допълнителен дълг, който ще наберем в идната година, ще отиде за погасяването на еврооблигациите на Милен Велчев от 1.3 млрд. лв“, каза още Дянков.



Тагове:   България,   криза,   ес,   дянков,   икономика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034331
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930