Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 20:07 - Марио Монти спешно ще поеме ново правителство в Италия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



В опит да овладее главоломния скок на разходите по обслужване на държавния си дълг и да избегне по-нататъшно задълбочаване на кризата, заплашваща да срине еврозоната, Италия ще формира преходно правителство начело с бившия еврокомиср Марио Монти. Това стана ясно в четвъртък, ден след като доходността по италианските облигации надхвърли 7% и президентът Джорджио Наполитано неочаквано съобщи, че обявява Монти за пожизнен член на Сената, с което даде да се разбере, че ще го номинира за премиер, съобщи Медиапул.

Очакванията са назначението да стане в близките дни и правителството да бъде готово още в неделя вечерта или в понеделник. Този обрат би трябвало да възстанови доверието в Италия, тъй като няма да се допусне продължителен вакуум във властта, какъвто би възникнал, ако не се формира временно правителство, а се върви към предсрочни избори през февруари, както настояваше Силвио Берлускони.

Именно настояването на Берплускони за предсрочни избори, след като си подаде оставката, предизвика резкия скок на лихвите по обслужването на дълга.

Монти, който се ползва със солиден международен авторитет, от седмици насам бе обсъждан като най-подходящия човек, който да ръководи правителство на националното единство и да прокара болезнените икономически реформи.

В четвъртък Италия успя да продаде едногодишни облигации на стойност 5 млрд евро, но при смазваща лихва от 6.087%, най-високата от 14 години насам. Независимо от това, успешният аукцион, както и перспективите за бърз изход от политическата криза, успокоиха пазарите.

Долната и горната камара на парламента ще гласуват в неделя пакета от мерки за финансова стабилност, в който се включват и икономически реформи, които Италия обеща на ЕС. Ако ситуацията не беше извънредна, както е в момента, тази процедура би отнела поне седмица.

След това президентът трябва да проведе формални консултации с политическите партии само в рамките на няколко часа, вместо за няколко дни или седмици, и в понеделник да номинира Монти за министър-председател, съобщават информирани източници, цитирани от АП.

В новото правителство най-вероятно ще участват уважавани експерти, както и политици. То ще бъде подкрепено от повечето депутати от партията на Берлускони, от центристи и от най-голямата опозиционна фракция, тази на Демократическата партия, твърдят източниците.

Те подхождат с предпазлив оптимизъм, тъй като все още нищо не е окончателно договорено и ситуацията може да се промени за часове.

Италианският премиер Силвио Берлускони изрази убедеността си в четвъртък, че ще е по-добре да не се произвеждат предсрочни избори в момента. Това е рязък обрат в позицията му. По-рано той заявяваше, че според него предсрочните избори са единственият реалистичен вариант след оставката му, която той смята да подаде
след като парламентът одобри спешни икономически реформи в близките дни.

Италианският външен министър и съпартиец на Берлускони Франко Фратини също се обяви против предсрочни избори.

"Не бих се решил на нови избори, които да потопят страната в тримесечна предизборна кампания на фона на влошаващите се икономически показатели. За да спасим Италия трябва да проявим максимална отговорност и да върнем доверието към управляващите й институции", заяви Фратини.

Против експертно правителство начело с Монти се обявява участващата в управляващата коалиция Северна лига. Нейният представител - вътрешният министър Роберто Марони заяви, че в такъв случай Северната лига ще премине в опозиция.

Северната лига, която се пропука отвътре, се съпротивлява на ключовата пенсионна реформа, като вероятно си прави сметки, че оставането в опозиция ще и помогне да навакса сериозната загуба на популярност заради партньорството с Берлускони.

Новата ера започва веднага

Водещите италиански медии съобщиха в четвъртък, че политическата криза може да бъде решена доста по-бързо от предвижданото и че Марио Монти е човекът, който може да спаси Италия.

Новата ера в Италия започва веднага, а не както се очакваше след дълго размотаване, през което Силвио Берлускони щеше да печели време, отбелязва в. "Еуропа". Първоначално се смяташе, че Италия ще одобрява около 20 дни пакета от икономически мерки, поискани от Брюксел за оздравяване на икономиката и чак след това Берлускони ще подаде оставка. Това ужаси пазарите и се наложи президентът Джорджо Наполитано да прояви твърдост. Воден, както той се изрази, от желанието да защити интересите на Италия, в сряда той проправи пътя за бързо съставяне на ново правителство на националното единство, като номинира Марио Монти за пожизнен член на Сената, индикация, че ще го номинира за премиер.

Идеята се подкрепя още от началото и от опозиционната Демократическа партия, което означава, че плановете на Наполитано ще успеят, допълва вестникът.

Монти- комисарят, който дръзна да се изправи срещу "Майкрософт"

"Кориере дела сера" припомня в биографична справка за Монти, че той беше именно човекът в ЕС, който дръзна да се изправи срещу гиганта "Майкрософт" на Бил Гейтс. Изданието визира ролята, която изигра Монти по времето, когато беше еврокомисар по конкуренцията, в спора на Европейската комисия с "Майкрософт" относно доминиращото положение на компанията на пазара на компютърни технологии. Тогава Монти показа, че когато Европа иска, тя може да бъде силна, заключава вестникът.

Пътната карта за Италия вече е ясна, пише в. "Стампа". До събота парламентът ще приеме исканите от Брюксел мерки. После Берлускони подава бързо оставка. Следват светкавични консултации с партиите относно новото правителство и мандатът се връчва на Монти още в неделя вечерта. Така в понеделник преди отварянето на борсите Италия ще може да съобщи добрата новина, че е намерила противоотрова срещу краха.

Марио Монти е на 68 години. Той беше европейски комисар на два пъти, а днес е начело на престижния милански университет Бокони. По време на двата си мандата като еврокомисар той отговаряше в периода 1995 -1999 г. за вътрешния пазар, услугите, митниците и данъците, а през периода 1999 - 2004 г. - за конкуренцията.

Монти е икономист по образование, възпитаник на университетите Бокони и Йейл. Като еврокомисар той си създаде репутация на "неподатлив на натиск политик" и на голям специалист по икономическите дела. Пише коментари по финансови въпроси за вестник "Кориере дела сера".




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999279
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031