Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 14:04 - Зърнопроизводителите искат оставката на Симеон Дянков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0



Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради вчерашните му изказвания, свързани със спора по бюджета за сектора през следващата година. Това съобщиха днес от сдружението в отворено писмо до медиите, което е изпратено и до премиера Бойко Борисов.

Повод за недоволството на зърнопроизводителите са двете изказвания на Дянков, че ако зърнопроизводителите протестират, може да преразпредели средствата за тях към други селскостопански отрасли, както и че споразумението, подписано през септември с организациите в сектора, не е важно, тъй като не е част от бюджетната процедура.

"Недопустимо наглото и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 хил. земеделски производители "да кротуват, за да не вадя сатъра", са основание демократично и отговорно да бъде поискана оставката на държавника, позволил си да подписва предизборно и с лека ръка да се отказва от подписа си след това", казват в изявлението си от асоциацията.

От няколко дни тече спор за плащанията от държавата към земеделските производители през следващата година. Зърнопроизводителите и земеделският министър Мирослав Найденов твърдят, че сумата е намалена с 230 млн. лв в сравнение със споразумението, подписано през септември между земеделските организации и правителството. Финансовият министър Симеон Дянков пък казва, че общата сума е същата, но част от парите за зърнопроизводство са пренасочени към други сектори като животновъдство, зеленчукопроизводство и др., а зърнопроизводителите искали да се компенсират допълнително намалените пари за тях.

Вчера напрежението около бюджета ескалира след като асоциацията на зърнопроизводителите обяви, че планира безсрочни протести в цялата страна, като към тях се очаквало да се присъединят и други селскостопански отрасли. Веднага след обявяването на информацията в отговор на журналистически въпроси Дянков каза, че се надява зърнопроизводителите да бъдат "достатъчно разумни" да не блокират страната. "Ако обаче решат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори", коментира още той, допълвайки, че вероятно животновъдите "ще са много радостни", ако получат допълнително пари.

В късния следобед вчера на заседание на парламентарната земеделска комисия спорът продължи. Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов обясни, че споразумението със земеделците е било подписано през септември и всички са "учудени какво се е променило рязко за един месец, за да не може да бъде изпълнен", като заподозря, че по-щедрите според него обещания към сектора са били дадени заради изборите.

"В последния месец научихме нещо, което не знаехме преди, а именно, че следващата година не само ще е по-трудна от тази година, но и че ще е рецесия за голяма част от Европа", каза в отговор на въпроса Симеон Дянков.

В последвалия спор дали е редно финансов министър да се подпише под документ, който според зърнопроизводителите не изпълнява, Дянков пък каза, че има законова процедура за изготвянето на държавния бюджет, която не включва подписването на споразумения с отделни отрасли. "Никакви споразумения извън тази процедура не важат за мен", каза още министърът. 

Днес разговорите по бюджет 2012 за земеделския сектор продължават. Подпомагането на сектора ще се обсъжда от земеделското министерство и големите селскостопански организации.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025258
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930