Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 10:35 - Алексей Петров източвал МВР за рекет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тарторът на престъпната банда „Октопод” Алексей Петров-Трактора е източвал базата данни на МВР в продължение на години. Това става ясно от обвинителния акт срещу престъпния бос и петима негови авери, който беше внесен преди седмица в съда, пише "Монитор". Според показанията на няколко свидетели хората на Трактора използвали връзките му в полицията, за да
правят проучвания на длъжници.

От системата на МВР се вадели справки за адреса, семейното положение, имотите и друга важна информация за мишените на бандата. В документите били записани данни и за братя, сестри и дори родители на длъжниците. Запознати разказали пред разследващите как биячите на Трактора разнасяли из фирмите му бланки на вътрешното ведомство с личните данни на различни хора.

Освен за информатори хората на Трактора ползвали полицаите и за биячи. Благодарение на връзките на Петров в силовото ведомство, когато мутрите му тръгвали към адреса на някой длъжник, „се осигурявало и присъствието на човек от полицията”. Така освен за сплашване служителите на реда гарантирали и че някой друг техен колега няма да задържи рекетьорите на Трактора.

Освен ченгета Петров ползвал услугите и на местни мутри, както и на няколко чуждестранни престъпници. Според показанията на няколко различни свидетели благодарение на връзката си с варненският бивш общинар и скандален бизнесмен Веселин Данов Алексей Петров успял да „наеме на работа” четирима чеченци и един беларусин. В подземния свят групата била известна само с малките си имена като Руслан, Дмитрий, Андрей, Умар и Владимир.

Чужденците били разработвани от службите по подозрение, че са извършвали поръчкови убийства, сплашване на длъжници и склоняване към проституция. Пред разследващите свидетели обяснили, че когато Алексей Петров започнал работа като съветник на председателя на ДАНС, се притеснил от контактите си с чужденците. Затова през май 2008 година от шефа на родното ФБР била издадена заповед за експулсирането им от страната.

От държавното обвинение твърдят още, че в папките с доказателства са събрали достатъчно информация за връзките на Алексей Петров с изпълнителната власт и прокуратурата. Сред един от основните свидетели, който разказва за близките отношения на главата на Октопода и бившия главен прокурор Никола Филчев, е ексшефът на ДАНС Петко Сертов.

„Алексей Петров се хвалеше с това, че е много близък с Филчев”, заявил бившият началник на родното ФБР при разпита му делото „Октопод“. Показания в този дух са дали още шефът на МВР по времето на Иван Костов Емануил Йорданов и бившият шеф на НСС Атанас Атанасов.

Таен агент 026 с 11 доклада менте
11 от рапортите и докладите на Алексей Перов до НСС по времето, в което е бил таен агент под кодовото име 026, не са подписани от него. Според справка на ДАНС парафът под тях бил различен от този, който е дал пред служителя от отдел „Човешки ресурси”. Това означава, че най-вероятно някой друг е писал доклади от името на Октопода, за да симулира дейност за службата. Според делото срещу Петров за 8 години работа под прикритие в сектор „Икономическа сигурност” той е написал 22 доклада. Само два от тях обаче имали регистрационен номер и печат. Другите били просто привързани към кадровото му досие. Освен това от документите в службата не става ясно по чие нареждане Трактора е писал рапортите си и има ли някакъв резултат от работата му като таен агент.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034968
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930